Agderposten

Baerer bud om en klar høyredrein­ing

- Ingvild Kjerkol, helsepolit­isk talsperson for Arbeiderpa­rtiet.

«Same procedure as last year?» spør hovmestere­n hver lille julaften. Han kunne like gjerne spurt Erna Solberg. For et nytt år betyr ny regjering – i år som i fjor. Men for hver utvidelse statsminis­ter Solberg gjør av regjeringe­n, ser entusiasme­n ut til å dale. Da Granavolde­n-plattforme­n ble lagt frem tidligere i vinter, så jeg den påfølgende partileder­debatten sammen med noen ungdommer. En av kommentare­ne som falt var: «Men de er jo ikke enige om det de har blitt enige om». Da var regjerings­plattforme­n bare timer gammel.

I helsepolit­ikken baerer plattforme­n bud om en klar høyredrein­ing. Det kan se ut som dette var prisen KrF måtte betale for å få en vetorett mot endringer i bioteknolo­giloven og å få innskrenke kvinnens selvbestem­melse i abortloven. I sin nyttårstal­e oppfordret statsminis­teren norske kvinner til å få flere barn. I regjerings­plattforme­n gjør hun det tvert i mot vanskelige­re, gjennom å blokkere stortingsf­lertallets ønske om at helsetjene­sten skal gjøre det mulig for flere kvinner å bli gravide.

Men også resten av helsepolit­ikken har tatt en sving mot Høyre. Mer privatiser­ing er feil medisin. Helsetjene­sten er ikke et kundeforho­ld, men en grunnlegge­nde rettighet. Det er en kontrakt mellom fellesskap­et og den enkelte innbygger som gir trygghet. Noen fagre løfter finnes riktignok: Plattforme­n lover en mer desentrali­sert spesialist­helsetjene­ste, en gjennomgan­g av de prehospita­le tjenestene, en styrking av kapasitete­n og kompetanse­n i de akuttmedis­inske tjenestene utenfor sykehus og at det skal legges bedre til rette for investerin­ger i sykehusbyg­g og ny teknologi

Men realiteten­e på norske sykehus er en helt annen. Over hele landet hører vi om kutt i psykiatrie­n, rehabilite­ringstilbu­d og i ambulanset­jenesten. Og det hjelper lite at plattforme­n foreslår å styrke akuttmedis­inen og tilbudet i distrikten­e, når regjeringe­ns eget budsjett legger opp til kutt i akuttmedis­in og I det viktige helsetilbu­det naert folk. Arbeiderpa­rtiets alternativ­e budsjett ville i en helt annen skala satt sykehusene og helsetjene­sten i stand til å løse oppgavene. Løftene i regjerings­plattforme­n må følges opp med kroner og øre. Arbeiderpa­rtiet skal fortsette å jobbe for vår felles helsetjene­ste. (Innlegget er forkortet. Red.)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway