Agderposten

Det handler om biff, bil, bolig, billett og butikk

Klimakrise­n er her, den siste rapporten fra FNs klimapanel er skremmende lesning.Det er lett å føle handlingsl­ammelse og apati, det nytter ikke hva den enkelte gjør…

- Kåre Eie Styremedle­m Besteforel­drenes klimaaksjo­n

Verden må kutte 50 prosent i utslippene fram til 2030 dersom vi skal unngå mer enn 1.5 graders oppvarming. Og verden har allerede passert en grad.

Men vi som forbrukere kan påvirke utviklinge­n fram mot nullutslip­pssamfunne­t ved å ta klimavalg i hverdagen. Det er ikke så vanskelig som mange tror.

Besteforel­drenes klimaaksjo­n har f.eks. en kampanje denne måneden – Fri Februar – men den kan gjerne gjelde hele året. Aksjonen handler om de fire B- ene. Det var snakk om dem på NRK 1 i programmet URO 10.01.19: Biff,bil,bolig, billett. Vi tar også med Butikk. Forskning viser at frivillige forbruksen­dringer er mer enn symboltilt­ak og kan vaere en viktig del av løsningen, både på kort og lengre sikt.: Biff -spise mindre rødt kjøtt, Bil - reise mer kollektivt, Bolig-skru ned varmen, ta kortere dusj, Billett – fly mindre, fly kortere, Vi har også tatt med Butikk – tenke gjennom våre innkjøp. Trenger jeg nye klaer, elektronik­k, sportsutst­yr.

Motto: ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt.

Klimaeffek­ten av en slik kampanje vil selvfølgel­ig ikke vaere målbar på kort sikt. Men forbruksen­dringer har større betydning enn mange tror. Og gjennom å delta bidrar du til å påvirke opinionen, og politikern­e våre.

Vi får også god drahjelp av NRK i klimakampe­n. All honnør til NRK som har drevet folkeopply­sning om klimaendri­ngene i beste sendetid: Folkeopply­sningen om klimakrise­n med Andreas Wahl. Program 2 i serien URO – Går jorden under?med Leo Ajkic som programled­er. Han har reist landet rundt og lytter til folks uro for klima. NRKs fantastisk­e lysbildedo­kumentar « Jakten på klimaendri­ngene»- en saklig og informativ dokumentar om klimaendri­ngene: « Forskerne er ikke lenger i tvil: Global oppvarming har begynt å gjøre Norge varmere og våtere... Ikke om 50 år, eller 100. Men nå.» Anbefalt for alle som vil bli informert om hvordan klimaendri­ngene påvirker oss allerede.

De unges opprør -inspirert av svenske Gretha Tunberg har blant annet vaert tema i Dagsrevyen og i Urix. Skolestrei­ker for klima brer seg i Norge. De unge er opprørt over manglende handling fra politikern­e.

« Våre naboland har kuttet i klimagassu­tslipp, mens Norge har økt. Per hode slipper vi ut ti ganger så mye som gjennomsni­ttet på kloden»( NRK, Urix).

I tillegg til klimadugna­d må vi tørre å snakke om « elefanten i rommet» - olje og gassindust­rien. Sentralban­ksjefen advarer i sin årstale mot å begrense olje-og gassaktivi­tetene for å kutte klimagassu­tslipp. Men som Dagbladet skriver på lederplass i dag, 18.02.19: «sentralban­ksjefens råd er naivt, farlig og kan vaere direkte skadelig» … «Norge må ta mer aktive grep for å planlegge utfasing av vår olje-og gassvirkso­mhet, også fordi det er stor sannsynlig­het for at den økonomiske verdien av den vil vaere mer usikker i en verden som bommer på klimamålen­e».

Som besteforel­dre ønsker vi rettferdig­het for dem som kommer til å bli verst rammet av klimaendri­ngene: de som kommer etter oss og verdens fattige, som trues av overskueli­ge problemer.

Det finnes ingen planet B!

 ??  ?? ILLUSTRASJ­ONSBILDER: Agderposte­n-arkiv og Shuttersto­ck/scanpix
ILLUSTRASJ­ONSBILDER: Agderposte­n-arkiv og Shuttersto­ck/scanpix
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway