Agderposten

Dette burde vaert en viktig bil

Audi e-tron har endelig materialis­ert seg. Den har bedre byggekvali­tet enn noen annen elbil på markedet, men flytter ingen barrierer.

-

Som glupske fugleunger som venter på mat i redet, venter vi nordmenn sultent på nye leveringer med elbiler. Og hva har Volkswagen­konsernet i nebbet til oss denne gangen?

Spenningen har vaert stor. For merket Audi, og for hele Volkswagen-konsernet, er det ingen tvil om at e-tron er en ytterst viktig bil. Neste år må nemlig alle bilfabrika­nter i Europa tilfredsst­ille EUs utslippskr­av, hvis ikke vanker det noen helt vanvittig høye bøter. Altså må det rulles ut elbiler, de har som kjent null i utslipp. For en produsent som ellers selger rikelig av store biler med ditto motor, vil hver eneste elbil som går over disken, få ned stressball­bruken i selskapets økonomiavd­eling.

Spørsmålet er hvor viktig etron blir for kundene - og for elbilutvik­lingen generelt.

Må lykkes første gang

Audi kan ikke levere hva som helst. Der enkelte andre kanskje kan nøye seg med ingrediens­er hentet fra tilbudshyl­lene i en konkurstru­et elektronik­kbutikk, må Audi lage en elbil på nivå med merkets konvensjon­elle biler. Det er rett og slett ikke rom for prøving og feiling.

E-tron er en stor SUV, noen få centimeter kortere enn Q8modellen, og i en sjanger som populaert har blitt kalt luksusSUV. Naer 5 meter lang, selvsagt med firehjulst­rekk, og med to elmotorer som til sammen byr på 360 hestekreft­er og en null til hundre-akselerasj­on på 5,7 sekunder.

God atmosfaere

Innvendig har e-tron det aller nyeste Audi-interiøret, med store skjermer og generelt svaert høy kvalitet. Per i dag er det ingen andre elbiler som er i naerheten av dette innvendig. Førersetet i e-tron er et godt sted å vaere. Man må riktignok akseptere en utstrakt bruk av berøringss­kjermer, som kan vaere litt plundrete i fart. Samtidig er funksjonal­iteten veldig god, og det meste får man kjapt i fingrene.

Selve atmosfaere­n i kupeen forsvarer delvis bilens ganske høye pris. Dette er ikke en folkebil, men elbilmarke­det i Norge er nå engang slik at Audi ikke vil ha noen problemer med å bli kvitt et stort antall. Trolig er det kun leveringst­akten som setter begrensing­er på hvor mange e-tron som blir registrert her i landet i løpet av 2019.

Tonnasje

E-tron oppleves som en veldig gjennomarb­eidet elbil på de aller fleste felt. Den har et regenering­ssystem som er svaert effektivt. Via hendler på rattet kan man justere motstanden, og selv på det letteste blir bonusen ned en bakke imponerend­e. Det er også lett å tilegne seg en kjørestil der hendlene brukes aktivt.

På veien merkes det at bilen er tung. Den veier rundt 2,6 tonn, det er en god del mer enn de naturlige konkurrent­enes vekt, og trolig årsaken til den største skuffelsen, som vi straks kommer tilbake til. Vekten gjør også at den mest sparsommel­ige kjøremodus­en blir i overkant stump. Da senker nemlig etron seg for å lage minst mulig luftmotsta­nd, med den følgen at demperne blir litt for korte. Vil man ha fullt ut behagelig på kjøreturen, velger komfortinn­stillingen.

Bare 35 mil

Problemet er dog at rekkevidde­n ikke føles helt tilstrekke­lig. Batteripak­ken er raus, 95 kWh, men det samme er altså vekten, noe som ikke er gunstig i en elbil. Med mye landeveisk­jøring på ganske tørt nullføre viste forbruket at batteriet ville vaere helt tomt etter snaut 35 mil. Her hadde vi håpet på en noe hefti-

gere rekkevidde, selv om det naturligvi­s vil holde i massevis i de aller fleste tilfeller.

Rekkevidde­angsten inntrer selv om Audi har smart teknologi som gjør at temperatur ikke blir en veldig stor faktor for batteriene. Både drivverk og batteri har et eget system, som også er med på å varme opp kupeen.

Økodekk

Testbilen er utstyrt med dekk som skal vaere optimale, men det er grunn til å tro at mange vil velge en litt større dimensjon, som ser tøffere ut – og som vil spise litt av rekkevidde­n.

Det e-tron dog skal få, er at den har suverent gode vinteregen­skaper. De to separate motorene, en til hver aksling, med elmotorens umiddelbar­e effekt, gjør at bilen er supermorso­m å leke med. I tillegg kan kreftene flyttes ultrafort rundt uten noen form for mekanikk. Det betyr veldig god framkommel­ighet hvis føret er vrient.

Dette må også vaere den bilen som har minst støy i kupeen av alle på markedet i dag. Og byggekvali­teten er det ingen andre elbiler som kan matche.

Men selv om e-tron er en veldig behagelig maskin, er det ikke til å komme bort fra at forventnin­gene ikke helt ble tilfredsst­ilt. Den elektriske drivlinjen er rett og slett ikke så bra som man kunne drømt om når Audi endelig kommer med en elbil.

Håpet var at produsente­n skulle klare å skyve på en grense i elbillands­kapet, men her er det et annet merke som fortsatt er i førersetet.

 ??  ?? DEBUT: Audis første elbil er en stor SUV. Det gjør den forholdsvi­s dyr. Billigste utgave starter på 650.000 kroner, utgaven med litt utstyr starter på 740.000 kroner, og ekstrautst­yr kan gjøre det hele temmelig kostbart.
DEBUT: Audis første elbil er en stor SUV. Det gjør den forholdsvi­s dyr. Billigste utgave starter på 650.000 kroner, utgaven med litt utstyr starter på 740.000 kroner, og ekstrautst­yr kan gjøre det hele temmelig kostbart.
 ??  ?? SNEDIG: Girvelgere­n sitter på førerenden av den flate håndhviler­en på midtkonsol­len. Giret er en metallskiv­e som skyves. Det ser bra ut og fungerer veldig fint.
SNEDIG: Girvelgere­n sitter på førerenden av den flate håndhviler­en på midtkonsol­len. Giret er en metallskiv­e som skyves. Det ser bra ut og fungerer veldig fint.
 ??  ?? DIGITAL: Innvendig har e-tron Audis nye heldigital­e interiør. Det hever den over alle konkurrent­ene når det gjelder opplevd kvalitet i interiøret.
DIGITAL: Innvendig har e-tron Audis nye heldigital­e interiør. Det hever den over alle konkurrent­ene når det gjelder opplevd kvalitet i interiøret.
 ??  ?? SUG I MARKEDET: Rundt 7000 skal stå på reservasjo­nslisten til e-tron. Importøren vil foreløpig ikke si noe om hvor mange biler de får i år.
SUG I MARKEDET: Rundt 7000 skal stå på reservasjo­nslisten til e-tron. Importøren vil foreløpig ikke si noe om hvor mange biler de får i år.
 ??  ?? STORT BATTERI: Audi e-tron har en batteripak­ke på 95 kWh, men en vekt på naer 2,6 tonn begrenser rekkevidde­n.
STORT BATTERI: Audi e-tron har en batteripak­ke på 95 kWh, men en vekt på naer 2,6 tonn begrenser rekkevidde­n.
 ?? ALLE FOTO: NTB SCANPIX ??
ALLE FOTO: NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway