Agderposten

Johaug hyller broren

Broren Karstein Johaug (26) har kanskje vaert Therese Johaugs viktigste allierte på veien tilbake til VM-form etter utestengel­sen.

-

Lørdag går 31-åringen fra Dalsbygda sitt første VM- eller OLløp siden VM i Falun for fire år siden.

Veien imellom har vaert kronglete. Bruken av en ulovlig leppekrem førte til en 18 måneder lang dopingdom som holdt henne vekke både fra VM i Lahti for to år siden og OL i Pyeongchan­g for ett år siden.

Utestengel­sen førte til at Johaug måtte opprette sitt eget team i perioden hun ikke fikk konkurrere og trene i lag med landslaget.

Maskinen fra Nord-Østerdalen har trent mye i lag med gutta i de siste årene.

– Jeg har trent mye sammen med broderen. Jeg hadde noen intervalle­r sammen med ham i jula, og han er veldig imponert over måten jeg går på. Jeg får god matching av ham og ser og laerer veldig mye av hvordan guttene går. Det gir meg en veldig motivasjon, sa Johaug under NM-dagene i Meråker i månedsskif­tet januar/februar.

Like rask

Der kunne man sammenlign­e direkte tider, og de viste at Therese er like gode som enkelte av gutta i enkelte deler av løypa. Fra før visste vi at hun kan konkurrere med gutta i motbakkelø­p.

– Det var moro på 10-kilometere­n da vi kunne sammenlign­e litt tider. Jeg har hatt mange testløp med Karstein, og de stemmer de avstandene mellom oss.

Et sentralt stikkord er laering. – Jeg trener en del med gutter, og jeg trener veldig mye med Karstein. Jeg laerer mye av ham, og han laerer av meg. Jeg kan matche ham når vi går på ski i motbakker. Jeg tror at jenter og gutter kan laere av hverandre.

Alt til sin tid er et annet stikkord.

– Jeg er alltid interesser­t i å laere av de beste utøverne, utvikle meg og hente de små marginene hele veien. Jeg får god matching av jentene på veldig mye, og på rulleski har jeg ikke den styrken som mange av de andre jentene har. Det blir noe helt annet, sa Johaug.

Hun mente at hun ikke nødvendig må trene mer med allroundgu­tta.

– Det ville kanskje ha blitt litt tøft. Det er de nest beste gutta jeg kan laere mest av og få mer matching av i hvert fall når det går oppover. Karstein har trent med meg i alle år og trodd at han er dårlig i motbakker, men så kommer han på samling og så er han best, og de andre gutta tror ham ikke når han sier at jeg er enda bedre.

Familien på plass

Som alltid har Therese Johaug familien på plass når det er store renn på gang. Fredag kommer mor Gro og far Thorvall til VM-byen. Broren Karstein kommer også nedover. Til vanlighold­er han hus i kjellerlei­ligheten i søsterens villa i Oslo. Han var også med på Røas sølvlag under NM-stafetten i Meråker.

– Jeg har vaert utrolig heldig som har hatt ham i disse årene. Han er veldig interesser­t i langrenn og er også trener i Røa. Han ser ting med kritiske øyne, og jeg bruker like mye ham på teknikk som Pål Gunnar (Mikkelspla­ss). Mamma og pappa har aldri vaert dem som har vaert med oss på trening, og jeg og Karstein er veldig tette. Det er vi som har matchet hverandre og som bruker hverandre som motivasjon. (©NTB)

 ?? FOTO: TERJE PEDERSEN / NTB SCANPIX. ?? PÅ TRENINGSTU­R: Karstein Johaug, Marit Bjørgen, Therese Johaug og Ingvild Flugstad Østberg under trening da Skarverenn­et ble avlyst i fjor.
FOTO: TERJE PEDERSEN / NTB SCANPIX. PÅ TRENINGSTU­R: Karstein Johaug, Marit Bjørgen, Therese Johaug og Ingvild Flugstad Østberg under trening da Skarverenn­et ble avlyst i fjor.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway