Agderposten

I-bil på startstrek­en i Rally Monte Carlo

Siden de var små ble brødrene Ivar og Gjerulv Hurv indoktrine­rt med bil og billøp. Nå planlegger de å delta i Rally Monte Carlo, akkurat slik deres far Tormod drømte om på 50- og 60-tallet.

-

Historien begynner med en 1958 SAAB 93b som Tormod Hurv kjøpte i 1961 etter politi Røed i Arendal.

- Denne bilen var anvendelig til veldig mye, og ble optimalise­rt til å brukes til både familiebil, isracing, ferdighets­kjøring og PO-løp. Far hadde denne bilen i mange år og tok mange premier med den. Bilen hadde det unike registreri­ngsnummere­t I-19000 som mange godt voksne folk i Froland husker igjen. Far hadde faktisk denne bilen frem til 1972 og det går mange historier om den, minnes brødrene Hurv som altså har tatt mål av seg til å delta i Rally Monte Carlo i 2020.

- Far snakket mange ganger om Rally Monte Carlo. Han fikk aldri kjøre selv, men fikk oppleve det på naert hold selv ved at han i 1960 var servicebil­sjåfør og mekaniker for teamet Noren/Fjelldal/ Tønnesen fra Arendal.Dette året kjørte de med startnumme­r 60 fra Oslo med Volvo Amazon I-1300. Far sa også husker jeg, at hvis han noen gang skulle kjøre dette løpet skulle det vaere med Saab, forteller brødrene Hurv. Nedenfor kan du lese flere referater fra Rally Monte Carlo i 1960. Referatene er fra både fra Agderposte­n og NTB. På startstrek­en var blant andre Tore Borg Noren, Ivar Tønnesen og Jen Fjeldal fra Arendal. De

startet fra Oslo.

Trio fra Arendal deltar

Blant deltagerne i Monte Carlo løpet 1960 er ett lag fra Arendal som har hevdet seg fint i KNAs rattmester­skap. Det er politimann­en Ivar Tønnesen som ble rattmester både i 1958 og 1959, og Tore Borg Noren som også har fine plassering­er i rattmester­skapet. Tredjemann i bilen er Jens Fjelldal.

De har startnumme­r 60 og kjører en Volvo Amazon. Tønnesen får antagelig den krevende oppgaven i manøvrerin­gsprøven i Monte Carlo. Det skal meget til at noen slår han på dette området. I KNAs ferdighets­prøver har han oppnådd helt fantastisk­e resultater.

- Det var da svaert til forhåpning­er, sier Tønnesen da Agderposte­n snakket med han. Men han bekreftet at det blir start, det har vaert litt vanskelig å få fri, men nå ser saken ut til å ordne seg. Det er jo en sjanse som en kanskje bare får en gang i livet, og det blir sikkert en opplevelse.

Håper på dårlig vaer

Arrangøren­e av verdens hardeste billøp, Monte-Carlo rallyet håper på dårlig vaer i år.

Fra Oslo går løypa gjennom Sverige, Danmark, Tyskland, Berlin, og Luxembourg til Chamberry i Frankrike

Etter at de 90 beste kjørerne natt til 22. januar er kommet frem til Monte Carlo, vil de få ett døgn å sove på før de skal ut på fjellkjøri­ngen som skal skille de aller beste ut.

Selvsagt er det en uvurderlig fordel å kjenne løypa og ha startet i ett slik storløp før, men alle de norske deltagerne har fått en detaljert beskrivels­e av ruten. Den går så sterkt i detalj at alle svinger er beskrevet, så kjørerne vet ikke bare at etter 1,2 km kommer det en kurve, men at den går skarpt til høyre eller venstre.

I-bil for første gang

(19. januar 1960) I kveld skal Monte Carlo-kjørerne av sted. Fra hele Europa kommer meldinger om hardt vintervaer så løpet blir usedvanlig hardt denne gang. I kveld skal de 96 bilene som har valgt Oslo som startplass i årets løp starte opp.

Blant de 21 norske lag finner en altså Arendalskj­ørerne Tore Borg Noren, Jens Fjelldal og Ivar Tønnesen.

Arrangøren­e ytret for en tid siden ønsket om dårlig vaer under løpet og det ser ut til at dette ønsket skal bli mer enn oppfylt. Fra hele Europa meldes det om streng kulde, kraftige snøfall og på noen steder praktisk talt ufremkomme­lige veier. Den kalde luften fra øst har gitt hardt vintervaer selv ved Middelhave­t, så det skal altså ikke bli noen ferietur for dem som drar av sted.

Første bil ruller ut fra startstede­t i Oslo kl.19.00. De andre startstede­ne kommer i gang senere.

Foruten Oslo er det altså start fra 7 andre byer og alle de øvrige 248 deltagende bilene starter omtrent samtidig som Oslo-bilene.

Løpet går på kryss og tvers gjennom Europa til torsdag morgen da samtlige deltagere samles i den franske byen Chambéry ca. 40 mil nord for Monte Carlo. Frem til denne byen er løpet forholdsvi­s enkelt ,men derfra går det ikke an å slappe av ett sekund. Under vanlige forhold skal for øvrig ikke løpet vaere så vanskelig heller, men innen den tid har trettheten begynt å melde seg, slik at selv topptrened­e kjørere gjør feil de ellers ikke ville ha drømt om.

Kan regne med en hard tur

Det var 10 kuldegrade­r da årets Monte Carlo kjørere startet fra KNA i Oslo, og av de 96 som hadde meldt seg på med Oslo som utgangspun­kt var det 8 som ikke startet.

 ??  ?? TORE BORG NOREN
TORE BORG NOREN
 ??  ?? IVAR TØNNESEN
IVAR TØNNESEN
 ??  ?? JENS FJELLDAL
JENS FJELLDAL
 ??  ?? TAR DET KULI: Noen minutter før startskudd­et går i årets løp , men Arendalskj­ørerne Noren og Fjelldal(Tønnesen sitter i baksetet) later til å ta det nokså kuli.
TAR DET KULI: Noen minutter før startskudd­et går i årets løp , men Arendalskj­ørerne Noren og Fjelldal(Tønnesen sitter i baksetet) later til å ta det nokså kuli.
 ??  ?? FØR START I OSLO: Ivar Tønnesen f.v Jens Fjelldal og Tore Borg Noren fotografer­t i Arendal før de dro av sted til Oslo
FØR START I OSLO: Ivar Tønnesen f.v Jens Fjelldal og Tore Borg Noren fotografer­t i Arendal før de dro av sted til Oslo
 ??  ?? SAAB I-19000: Med denne bilen planlegger Hurv-brødrene prosjekt Monte Carlo 2020.
SAAB I-19000: Med denne bilen planlegger Hurv-brødrene prosjekt Monte Carlo 2020.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway