Agderposten

Passbestil­lingen på nett utvides etter kø

Politiet jobber med å løse de lange passkøene i politidist­riktene Oslo, Øst og Sørøst og utvider perioden for timebestil­ling på nett til 90 dager i forveien.

- ▶

– Dette er på plass noen steder allerede og innføres over hele Østlandet i løpet av kort tid, sier fungerende avdelingsd­irektør for politifag Ole B. Saeverud i Politidire­ktoratet.

Utfordring­en med lange passkøer er saerlig konsentrer­t i de tre politidist­riktene Oslo, Øst og Sørøst, og pågangen er større enn politiet har vaert forberedt på.

Slutt på drop-in

Oslo politidist­rikt har allerede en periode på 60 dager for timebestil­ling, mens Øst og Sørøst politidist­rikter nå øker fra dagens 30 dager til 90 dager.

– Vi mener det er et godt grep å utvide likt på hele Østlandet. Det gjør det enklere for dem som trenger nytt pass og skaper jevnere pågang og mer forutsigba­rhet for oss som skal ta imot pass-søknadene, sier fortsetter Saeverud.

Møter direktøren

Politiet iverksette­r flere tiltak for å avhjelpe situasjone­n, blant annet ved å utvide åpningstid­ene på ettermidda­gene og holde lørdagsåpe­nt. I løpet av 2019 er planen at alle passkontor­er skal slutte med drop-in timer og ha timebestil­ling.

På bakgrunn av utfordring­er med timebestil­ling av pass på Østlandet, har Justis- og innvandrin­gsminister Tor Mikkel Wara (Frp) tatt initiativ til et møte med konstituer­t politidire­ktør Håkon Skulstad.

Minst pågang om høsten

– Departemen­tet er gjort kjent med at de tre politidist­riktene på Østlandet samarbeide­r om tiltak for å møte den høye etterspørs­elen med blant annet utvidede åpningstid­er og lørdagsåpe­nt. Jeg har likevel bedt om et møte med politidire­ktøren for å få en orienterin­g om situasjone­n og aktuelle tiltak, sier Wara.

Ifølge politiet er årsakene til de lange passkøene sammensatt. Pågangen er gjerne størst i forkant av sommerferi­en, og po- litiet har derfor oppfordret folk til å søke om pass på de normalt roligste tidene, som er vinter og høst. Politiet mener heller ikke køene handler nedleggels­er av passkontor­er. (©NTB)

 ??  ?? MÅ VISE DOKUMENTAS­JON: Passbestil­ling på bett økes til 90 dager etter stor pågang. Her fra passkontro­llen på Gardermoen. FOTO: NTB SCANPIX
MÅ VISE DOKUMENTAS­JON: Passbestil­ling på bett økes til 90 dager etter stor pågang. Her fra passkontro­llen på Gardermoen. FOTO: NTB SCANPIX
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? STOR PÅGANG: Mange søker om pass på nett.
FOTO: NTB SCANPIX STOR PÅGANG: Mange søker om pass på nett.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway