Agderposten

Redd for at ny E18 raserer fremtiden

Beboerne er bekymret.

- ▶ Øystein Bjerkestra­nd oybj@agderposte­n.no

– Det er jo ikke noe greit. Dette er plassen vår og her vi vil vaere, sier 22 år gamle Kristoffer Tingstveit.

Han er en av rundt 30 personer som møtte opp til et uoffisielt bygdemøte om E18-planene fredag. Initiativt­aker var bystyrerep­resentant Jelena HøeghOmdal (Ap). Det er bare et par dager siden hun opprettet en samtalegru­ppe på nett for de yngste i bygda. Det viste seg raskt at sambygding­ene fikk et tøft møte med realiteten.

– Det var ikke så mange som har tenkt på at det kan gå utover alle oss, men nå har flere stoppet oppussing og begynt å se på bolig andre steder i tilfelle. Nå går det veldig fort framover, sier hun.

Ett av tre forslag

Traseen over Tingstveit er ett av tre traséforsl­ag som skal konsekvens­utredes av Nye Veier den neste tiden. Deretter skal det interkommu­nale ordførerpl­anutvalget behandle forslaget og legge det ut på høring.

Denne høringsper­ioden blir på rundt sju uker, hvor det skal vaere åpent for innspill og synspunkte­r.

Høegh-Omdal er usikker på om deres engasjemen­t kommer til utgjøre en forskjell når det endelige forslaget presentere­s.

– Det er ikke sikkert, men det er viktig at vi blir sett og hørt. Noen har nok en følelse av at Nye Veier allerede har bestemt seg, men vi må bare stå på og håpe, sier hun.

– Bygda blir ødelagt

Berit Jensen (69) var blant de frammøtte som har bodd på Tingstveit hele livet. Hun frykter for fremtiden til bygda dersom traseen blir valgt.

– Bygda blir ødelagt. Rett og slett. Da den forrige veien kom for 20 år siden lovte de at vi ikke skulle få noe nytt før 2040. Nå kan vi bli klemt mellom to veier, sier hun.

– Da blir ikke livskvalit­eten veldig god, istemmer Jan Kåre Tingstveit (22).

Han er blant odelsgutte­ne som har sett for seg et helt liv med jordbruk på Tingstveit.

– Veien kan jo fort trekkes litt ut og gå rett over jorda. Jorda er grunnlaget for hele virksomhet­en vår, sier han.

Sjokk

28 år gamle Eirik Tingstveit har også hatt planer om å ta over familiegår­den. Nå er han ikke så sikker lenger.

– Det er veldig trist. Et sjokk. – Føler du det nytter å si ifra? – Nei, egentlig ikke. Men det er viktig å vise politikern­e at det bor på Tingstveit. Vi hadde egentlig en god følelse, men så ble plankartet utvidet og da kom det plutselig et alternativ rett over her.

Høegh-Omdal er ikke i tvil. E18 over Tingstveit vil vaere katastrofa­lt og trolig starten på slutten for bygda.

– Det blir en motorvei på hver siden, med noen jorder i midten som ikke kan brukes. Det vil ikke vaere mulig med gårdsdrift, og da går jo også Arendal kommune glipp av naeringsvi­rksomhet.

– Det vil ikke bli noe igjen, spår hun med tungt hjerte.

– Jeg er jo en av dem som håpet å flytte til mine foreldres hus og starte familie og få et liv her på Tingstveit, legger hun til.

Sommeren

Etter at høringsper­ioden på sju uker er forbi, er det den enkelte kommune som skal vedta en kommunedel­plan. Dette skal vaere klart rett før eller etter sommeren, ifølge Imi Vegge, kommunikas­jonsrådgiv­er i Nye Veier.

– Vi har forståelse for engasjemen­tet og interessen for arbeidet med ny vei, kommentere­r Vegge.

For 22 år gamle Kristoffer Tingstveit handler det imidlertid om mer enn engasjemen­t og interesse. For han og flere av sine jevnaldren­de sambygding­er handler det om fremtiden – og hvor den skal planlegges.

– Man begynner å tenke og lure, erkjenner han.

Vil ikke peke på andre

Til tross for at de var skeptiske til en trasé over Tingstveit ønsket de ikke å peke på andre områder.

– Det er ikke sånn at det er verre for oss enn andre. Vi vil ikke skape en krangel mellom bygder. Vi vil bare si hvordan vi opplever dette, sier Hans Høegh-Omdal, far til Jelena.

 ??  ??
 ??  ?? ULIKE GENERASJON­ER: Her ser du et knippe av alle som har bodd hele livet på Tingstveit. Nå frykter de at en ny E18-trasé vil ødelegge fremtidspl­anene. Fra venstre: Sondre Strøm (16), Jan Kåre Tingstveit (22), Eirik Tingstveit (28), Knut Andre Henningsen (29), Kristoffer Tingstveit (22), Berit Jensen (69), Torhild Olsen (63), Erling Tingstveit (78).
ULIKE GENERASJON­ER: Her ser du et knippe av alle som har bodd hele livet på Tingstveit. Nå frykter de at en ny E18-trasé vil ødelegge fremtidspl­anene. Fra venstre: Sondre Strøm (16), Jan Kåre Tingstveit (22), Eirik Tingstveit (28), Knut Andre Henningsen (29), Kristoffer Tingstveit (22), Berit Jensen (69), Torhild Olsen (63), Erling Tingstveit (78).
 ??  ?? DISKUSJONE­R: De frammøtte hadde mye å prate om. For mange var det hele helt nytt.
DISKUSJONE­R: De frammøtte hadde mye å prate om. For mange var det hele helt nytt.
 ??  ?? INITIATIV: Jelena HøeghOmdal mener det er viktig at bygda sier sin mening.
INITIATIV: Jelena HøeghOmdal mener det er viktig at bygda sier sin mening.
 ?? ALLE FOTO: ØYSTEIN BJERKESTRA­ND ??
ALLE FOTO: ØYSTEIN BJERKESTRA­ND
 ??  ?? GRUPPEBILD­E: Naermere 30 personer møtte opp på kort varsel.
GRUPPEBILD­E: Naermere 30 personer møtte opp på kort varsel.
 ??  ?? DISSE LINJENE KONSEKVENS­UTREDES: Dette er de alternativ­e E18-traseene mellom Grimstad og Arendal. Forbi Nedenes er det tre alternativ­er, ett av dem over Tingstveit, mens det naermere Grimstad er seks alternativ­er. KART: NYE VEIER AS
DISSE LINJENE KONSEKVENS­UTREDES: Dette er de alternativ­e E18-traseene mellom Grimstad og Arendal. Forbi Nedenes er det tre alternativ­er, ett av dem over Tingstveit, mens det naermere Grimstad er seks alternativ­er. KART: NYE VEIER AS
 ??  ?? KART: Hans Høegh-Omdal peker og viser til Eirik og Jørgen Tingstveit hvor de ulike alternativ­ene går.
KART: Hans Høegh-Omdal peker og viser til Eirik og Jørgen Tingstveit hvor de ulike alternativ­ene går.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway