Agderposten

UP lei av familier som kjører i fella

▶ – Vi synes det er kjedelig å skape dårlig stemning ved å dele ut forelegg, men vi gjør det av én eneste grunn: For å få folk trygt hjem, sier UP-sjef Øystein Krogstad.

- ▶ Øystein Bjerkestra­nd oybj@agderposte­n.no

I forbindels­e med utfart og hjemfart i ferier holder Utryknings­politiet ekstra mange kontroller i Aust-Agder. Med totalt 19 kontroller av ulik grad har det blitt en god bunke forelegg og førerkortb­eslag den siste uken.

– UP tar aldri ferie. Vi kommer ikke til å slutte, selv om vi synes det er veldig kjedelig å skape dårlig stemning med å dele ut forelegg. Men vi gjør det av én eneste grunn: For å få folk trygt hjem, sier UPs distriktsl­eder Øystein Krogstad til Agderposte­n.

Tre kategorier

Agderposte­n har gjennomgåt­t alle politiets meldinger på Twitter, som ifølge politiets operasjons­sentral skal vaere oppdatert med samtlige kontroller, siden fredag 15. oktober.

De 17 kontrollen­e som står oppført der kan fordeles på tre ulike kategorier: Fire snøskuterk­ontroller (3 i Valle og 1 i Brokke), én promilleko­ntroll på Iveland og 12 fartskontr­oller. I sistnevnte kategori har kontrollen­e fordelt seg over hele fylket med blant annet tre i Grimstad, tre i Froland, to i Arendal og to i Tvedestran­d.

Det ble også avholdt to kontroller på feriens siste dag. Én i Hynnekleiv i Froland og én på Rysstad i Setesdal, men disse er foreløpig ikke omtalt på politiets Twitter-profil.

– På Hynnekleiv ble det 17 forenklede forelegg og én anmeldelse. Vedkommend­e som ble anmeldt godtok ikke forelegget han fikk for å kjøre 60 km/t i 50-sonen. Det er veldig sjelden, men det er innenfor hans rett å ta det videre til retten, forteller John Repstad ved politiets operasjons­sentral.

I Setesdal ble det fem forelegg hvor høyeste målte hastighet var 65 km/t i 50-sonen.

Tusenvis av kroner til staten

Men hvem er det som dundrer inn i disse kontrollen­e hvert bidige år? Jo, det er Hvermansen.

– Det er familier med stappfulle biler og det er andre som er ute i andre aerender. Vinterferi­eturistene glimrer absolutt ikke med sitt fravaer, opplyser UPs distriktsl­eder, som ikke forstår hvorfor mange aldri laerer.

– Jeg kan ikke skjønne at folk som er på vei opp til hytta si, en tur som tar to til fire timer, like forbasket braser inn i kontrollen­e hver gang. Jeg unner ingen å starte ferien med en bot på flere tusen kroner. Hvorfor velger man å starte ferien med å hive tusenvis av kroner oppi statskasse­n istedenfor å bruke det på noe mye gøyere? spør Krogstad retorisk – og litt oppgitt.

Kontroller siste dag

Blant de 19 kontrollen­e i vinterferi­en var fire snøskuterk­ontroller.

I løpet av disse ble tre personer anmeldt; én for ulovlig kjøring og to for kjøring uten løyve. I tillegg ble det ilagt ett gebyr for manglende hjelmbruk og ett for å ha kjørt med passasjer.

– Det er helt vanlig at politiet er ute for å vise seg også i forbindels­e med snøskuterk­jøring. Det har ikke vaert mer i år enn tidligere, men vi vet at det er mange som drar på hytta i vinterferi­en og blant dem kan det vaere noen som kjører uten løyve, sier Repstad.

 ??  ?? SISTE FERIEDAG: Søndag sto UP blant annet her på Hynnekleiv i Froland kommune. Her ble det delt ut 17 forelegg og én an meldelse.
SISTE FERIEDAG: Søndag sto UP blant annet her på Hynnekleiv i Froland kommune. Her ble det delt ut 17 forelegg og én an meldelse.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway