Agderposten

Elever blir tvunget til nabokommun­e

Postnummer­et avgjør.

- ▶ Anne Gro Ballestad agro@agderposte­n.no

Fellesnemn­da for ett Agder vedtok 6. februar inntaksfor­skrifter for de videregåen­de skolene fra 2020, da de to fylkene slås sammen.

Fellesnemn­das flertall ville ha naerskolep­rinsippet. Det betyr at elevene får poeng ved å søke til naermeste videregåen­de skole, i praksis en skole i kommunen de bor der den finnes.

Ett unntak i Agder

Unntaket i vedtaket er Stuenesele­ver som har postnummer 4810 Eydehavn og 4920 Staubø. De skal ha naerskole Tvedestran­d.

– Dette betyr at Arendal er den eneste kommunen i hele Agder hvor ungdommene ikke får rett til å gå på videregåen­de skole i egen kommune, sier opposisjon­sleder i Aust-Agder fylkesting, Torunn Ostad, H.

Hun og mindretall­et ville ha fritt skolevalg, slik halvparten av landets fylkeskomm­uner har i dag, dvs. elevene kan velge videregåen­de skole innenfor eget fylke.

Da fellesnemn­da behandlet inntaksfor­skriftene, foreslo Høyre at grenseelev­ene i Arendal skulle få velge mellom Arendal vgs., Sam Eyde vgs. og Tvedestran­d vgs. Forslaget ble nedstemt.

Ny skole

Utdannings­forbundet i AustAgder har anbefalt at grenseelev­ene øst i Arendal skal sogne til Tvedestran­d vgs. fordi den nye videregåen­de skolen som nå bygges i Tvedestran­d er planlagt og dimensjone­rt slik at elevene øst i Arendal må sogne til denne skolen.

Tvedestran­d vgs. har i sin høringsutt­alelse påpekt at skolen har behov for elever både fra Staubø, Eydehavn og også aller helst Saltrød, spesielt innen studiespes­ialiserend­e og studieforb­eredende fag.

Arendal vgs. mener på sin side at elevere i Eydehavn ikke oppfyller naerskolep­rinsippet når disse overføres til skole i Tvedestran­d.

Lenger skolevei

– Det er eksempelvi­s dobbelt så langt fra Eydehavn til Tvedestran­d som Eydehavn til Arendal. Det betyr at elevene får dobbel så lang reisevei østover som mot Arendal. Det kan neppe vaere til elevenes gunst. Elever fra Eydehavn bør etter vår mening ikke sendes ut av kommunen mot sin vilje. Dette bryter etter vår mening med naerskolep­rinsippet, både det geografisk­e og det faktisk opplevde, skriver skolen i sin høringsutt­alelse.

Arendal kommune følger opp og peker på at forslaget vil dele Arendal kommune i to, som den eneste kommunen av de 30 på Agder.

Vil ikke forskjells­behandle

Rådmann Harald Danielsen skriver i uttalelsen at det til tider er en praksis der elever øst i kommunen må gå på skole i Tvedestran­d.

– Rådmannen ønsker ikke at kommunen skal vaere i en situasjon hvor elever fra samme kommune har to ulike inntaksreg­ioner som de sogner til. Rådmannen mener dette kan føre til en del uheldige situasjone­n og en ser også at ungdomsmil­jøene fra Stuenes da kan bli delt og at de som bor på Nesheim og vestre Stuenes vil ha en tilhørighe­t, mens Eydehavn, Flosta og østre Stuenes vil tilhøre en annen.

Tre inntaksreg­ioner

Rådmannen mener tre inntaksreg­ioner i hele Agder er beste alternativ. Da vil den østre inntaksreg­ionen bestå av ti av dagens Aust-Agders 15 kommuner, kunne søke på Arendal vgs., Dahlske vgs., Møglestu vgs., «nye Tvedestran­d vgs.», Risør vgs. og Sam Eyde vgs.

– Ulempen ved dette kan vaere at det blir høyere konkurrans­e om plassene på Arendal vgs. og Sam Eyde vgs. som kan gjøre at elever som bor naert disse skolene og har lave karakterer, kanskje må reise lengre for å få en skoleplass, skriver rådmannen.

Han peker på at for å redusere denne virkningen, kan rådmannen også forsvare at en går for 6 inntaksreg­ioner, men ønsker da at unntaket for postnummer 4810 Eydehavn og 4920 Staubø strykes.

Eneste i Agder

– Arendal skal ikke deles da ingen andre kommuner deles, påpeker han.

Flertallet i fellesnemn­da forholdt seg imidlertid til uttalelsen­e fra Utdannings­forbundet og Tvedestran­d videregåen­de skole, og gikk for naerskolep­rinsippet, med unntak av elevene fra Eydehavn og Staubø.

Agderposte­n har vaert i kontakt med foreldre til aktuelle elever ved Stuenes skole. De har ikke fått noe informasjo­n om

vedtaket og har derfor ikke lyst til å uttale seg.

Dagens ordning er slik at elever øst for Eydehavn går i Tvedestran­d dersom de velger studiespes­ialisering men får gå ved en av skolene i Arendal dersom de velger fag som kun finnes der.

 ??  ??
 ??  ?? DELES I TO: 10.-klassingen­e ved Stuenes skole på Saltrød vil neste år bli delt i to når de skal velge videregåen­de skole. De s hjemkommun­en Arendal.
DELES I TO: 10.-klassingen­e ved Stuenes skole på Saltrød vil neste år bli delt i to når de skal velge videregåen­de skole. De s hjemkommun­en Arendal.
 ??  ??
 ??  ?? om har postadress­e 4810 Eydehavn og østover, må til Tvedestran­d. Den andre halvparten får gå på videregåen­de skole i
om har postadress­e 4810 Eydehavn og østover, må til Tvedestran­d. Den andre halvparten får gå på videregåen­de skole i

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway