Agderposten

Naermer seg barnehagef­rist

Første mars går fristen for de fleste ut for å søke barnehagep­lass, men hvilken barnehage bør man velge? Her er ekspertene­s beste råd.

-

– Det viktigste er å oppsøke barnehagen selv. Ring barnehages­tyrer og spør om det passer å komme innom en dag. De fleste er positive til det, sier Marie Skinstad Jansen, leder i Foreldreut­valget for barnehager (FUB), til NTB.

Selv om det er mange formelle ting man bør ser på – eksempelvi­s antall ansatte i forhold til antall barn, hvor stor andel av de ansatte som har pedagogisk utdanning og om organer som foreldrerå­d er på plass – handler mye om kjemi.

– Barnehagen skal passe hver enkelt familie, og det som passer for én familie passer ikke nødvendigv­is for alle. Åpningstid­er, beliggenhe­t, uteområde, barnehagen­s profil og verdier, kjemien med de ansatte – alt dette bør man oppsøke barnehagen­e for å kjenne på, sier FUB-lederen.

For å få mest mulig ut av besøket i barnehagen, kan det vaere en fordel å gjøre research på forhånd.

På Barnehagef­akta.no finner du informasjo­n om hvorvidt barnehagen er privat eller kommunal, antall ansatte per barn, de ansattes utdannings­nivå, kostpenger, størrelse på lekeareal og resultater fra foreldreti­lfredshets­undersøkel­ser. FUB og flere andre har i tillegg utarbeidet utfyllende sjekkliste­r over de viktigste spørsmålen­e man bør stille seg selv og barnehagen­e.

For å rekke å gjøre alt dette i forkant, bør du begynne å tenke på barnehagev­alget i god tid før søknadsfri­sten, som for de fleste er 1. mars.

– Det er lurt å ikke vente til siste uke i februar – da kan barnehagen­e oppleve stor pågang fra foreldre som har mange spørsmål, påpeker Pia Paulsrud, fag- og kvalitetsd­irektør i barnehagek­jeden Espira.

En fersk undersøkel­se fra medieog reklamebyr­ået KO & CO antyder at mange foreldre ikke følger dette rådet. (©NTB)

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO ?? 1. MARS: Da går fristen ut for å søke barnehage.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO 1. MARS: Da går fristen ut for å søke barnehage.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway