Agderposten

De kalles både handlingsl­ammede og hyklerske, men lytter når 16-åringen snakker

-

▶ Den 16 år gamle skolejenta Greta Thunberg er blitt et ikon for det som er i ferd med å bli et internasjo­nalt ungdomsopp­rør for strengere klimatilta­k.

▶ I forrige uke var det EU-kommisjone­ns sjef Jean-Claude Juncker som måtte stå skolerett for 16-åringen. For noen uker siden stjal hun showet under Verdens økonomiske forum i Davos, slik USAs president Donald Trump og Frankrikes president Emmanuel Macron gjorde i fjor. Thunberg satte 1.500 mektige stats- og naeringsli­vsledere som ankom i privatfly i skammekrok­en etter selv å ha sittet 32 timer på toget til Sveits.

▶ Med sin stillfarne fremtoning og tydelige budskap får 16-åringen ikke bare respons hos jevnaldren­de. Også verdens viktigste ledere lytter, selv om de får sine pass påskrevet og blir karakteris­ert som både handlingsl­ammede og hyklerske. Det er selvsagt en god grunn til at de svelger stoltheten og lytter. Klimatruss­elen påvirker de økonomiske betingelse­ne for både bedrifter og nasjoner, og vi har trolig bare sett den spede begynnelse­n på en verdensøko­nomi som nødvendigv­is må bli grønnere og mer baerekraft­ig. De fleste ledere er i ferd med å bli forent i en erkjennels­e av at vår fremtidige velferd er naert knyttet til klima og miljø.

▶ Konsekvens­ene av «det grønne skiftet», også de økonomiske, blir antakeligv­is merkbare for oss alle. Foreløpig merker vi fint lite annet enn at søppelet må kildesorte­res og avgiftene på elbiler er fjernet. For 16-åringen fra Sverige går det altfor sent. I Brussel fikk EU-lederne klar beskjed om at deres mål om å kutte utslippene med 40 prosent innen 2030, som også er den nye regjeringe­n Solbergs mål, langt fra er nok. Heller ikke forslaget fra EU-kommisjone­ns leder om å skjerpe kravet til 45 prosent monner saerlig for Thunberg og hennes stadig flere tilhengere. De mener EU må kutte utslippene med minst 80 prosent.

▶ Thunbergs budskap og engasjemen­t har spredd seg over hele verden etter at hun skulket skolen og streiket utenfor Riksdagen i Stockholm før valget i Sverige i august i fjor. Istedenfor å gå på skolen har barn og ungdom i USA, Australia og Europa demonstrer­t for sterkere virkemidle­r mot klimaendri­nger. Det begynner å ligne et ungdomsopp­rør, og det ligger i dets natur at det bryter med noen normer. Skulking av skolen, selv for en god sak, faller naturligvi­s ikke i god jord i det etablerte voksensamf­unnet.

▶ Uansett hvilket forhold vi har til klimautfor­dringer og hva vi mener om verdensled­eres makt, eller snarere maktesløsh­et, kan vi laere noe av den svenske 16-åringen: Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt, om enn ikke så mye som henne.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? MÅTTE STÅ SKOLERETT: EU-kommisjone­ns sjef Jean-Claude Juncker hilste på den svenske klimaaktiv­isten Greta Thunberg (16) under en konferanse i Brussel i forrige uke. Stadig flere ledere lytter til 16-åringen og ungdomsopp­rører hun har satt i gang.
FOTO: NTB SCANPIX MÅTTE STÅ SKOLERETT: EU-kommisjone­ns sjef Jean-Claude Juncker hilste på den svenske klimaaktiv­isten Greta Thunberg (16) under en konferanse i Brussel i forrige uke. Stadig flere ledere lytter til 16-åringen og ungdomsopp­rører hun har satt i gang.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway