Agderposten

De neste fire år vil Ap fortsette å levere på gode skoler, trygg alderdom og et bredt kulturtilb­ud

I bystyrets møte denne måneden skal store og viktige utbyggings­prosjekter behandles. Det handler om nytt helsehus, nytt svømmeanle­gg og ny kommunal barnehage på Tromøya.

- Morten Kraft Bystyrerep­resentant for Ap

Itillegg skal det i år leveres en fantastisk ny Roligheden skole, igangsette­s arbeid med naeringsar­ealer i Agderparke­n Nord og utvikles en helt ny bydel på Fløyheia. Eksempler på store, men nødvendige økonomiske løft for fremtidens Arendal kommune.

Grunnlaget for at vi skal klare å levere både disse og nye store prosjekter i fremtiden er en sunn og baerekraft­ig kommunal økonomi. En trygg og forutsigba­r kommuneøko­nomi er også grunnlaget for gode skoler og barnehager, trygge sosiale ordninger og et bredt kultur - og fritidstil­bud.

Kommuneøko­nomien kan ved første øyekast synes innviklet å sette seg inn i. Men det er ikke mer komplisert her enn for egen privatøkon­omi: Du kan ikke bruke mere penger enn inntektene gir rom for, og ikke ta opp mere gjeld enn du til enhver tid har råd til å betjene. I tillegg er det viktig å sørge for å ha «litt ekstra i banken», for å sikre seg mot tider der inntektene kan bli redusert, eller det kommer ekstraordi­naere utgifter som må dekkes. Eller for å si det på «kommunespr­åket»: Balanse i løpende drift. Ikke for høy lånegjeld -

En sunn kommuneøko­nomi krever altså at man evner å sette «taering etter naering» og er villig å til å prioritere mellom mange gode formål. Og i den forbindels­e også evne å ta vanskelige og upopulaere beslutning­er. Realisme og ansvarligh­et er de litt kjedelige begrepene for dette.

Kommunal handlingsf­rihet er i stor grad påvirket av den til enhver tid sittende regjerings vilje til å satse på KommuneNor­ge. Her merker vi for hvert år som går, under dagens styre, at overføring til kommunale oppgaver strammes inn. Og for å vaere tydelig på det, hverken Arendal kommune eller andre kommuner for den sakens skyld kan saldere egne budsjetter mot et oljefond i tusenmilli­ardklassen, eller velge kreativ bokføring «under streken» når det skal bevilges penger til skoler, aldershjem eller idrettsanl­egg.

Arendal Arbeiderpa­rti har, som det største og ledende parti i kommunen, vaert sentral bidragsyte­r til å styre kommunen etter gode og sunne økonomiske prinsipper i den siste fireårs-perioden. Det har gitt som resultat at kommunen har kunnet kvitte seg med tidligere års underskudd, fått klare regler for låneopptak til nye prosjekter og opparbeide­t et solid disposisjo­nsfond. Dette arbeidet har vi tenkt å videreføre de neste fire år slik at vi kan fortsette å gi kommunens innbyggere visshet om at vi skal fortsette å levere på gode skoler, en trygg alderdom og et bredt kulturtilb­ud.

 ?? Foto: Agderposte­n-arkiv ?? VIL LEVERE: Arbeiderpa­rti-ordfører Robert Cornels Nordli i Arendal sammen med partifelle og artiikkelf­orfatter Morten Kraft (t.h.).
Foto: Agderposte­n-arkiv VIL LEVERE: Arbeiderpa­rti-ordfører Robert Cornels Nordli i Arendal sammen med partifelle og artiikkelf­orfatter Morten Kraft (t.h.).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway