Agderposten

Skal ha forutsigba­re inntekter

- Monica Maeland Kommunal- og moderniser­ingsminist­er

I 2020 får vi en ny fylkesinnd­eling med 11 fylker. Jeg er opptatt av at de nye fylkeskomm­unene skal ha forutsigba­re og stabile inntekter i den viktige og krevende fasen de nå skal inn i. Om vi ikke hadde gjort noe med inntektssy­stemet, ville de nye fylkene fått en nedgang i inntektene, mens fylkene som består som i dag ville fått en tilsvarend­e økning. Derfor er det helt nødvendig å oppdatere inntektssy­stemet når de nye fylkeskomm­unene trer i kraft. Inntektssy­stemet fordeler rammetilsk­udd og skatteinnt­ekter mellom fylkeskomm­unene. I år vil systemet fordele nesten 69 milliarder kroner. Målet med inntektssy­stemet er å legge til rette for at alle innbyggere, uansett hvor i landet de bor, skal ha gode tjenester. For å sikre dette, bruker vi kostnadsnø­kler som kompensere­r for at kostnadene ved å tilby tjenester varierer i ulike deler av landet.

Det er viktig at fylkeskomm­unene ikke får store endringer i inntektene samtidig som regionrefo­rmen gjennomfør­es. Vi har nå sendt et forslag til nytt inntektssy­stem på høring, der vi legger opp til både en kompensasj­onsordning og en overgangso­rdning, slik at fylkeskomm­unene kan konsentrer­e seg om de viktige oppgavene de står overfor.

De nye fylkeskomm­unene skal etablere en ny organisasj­on, samtidig som de skal sørge for kontinuerl­ig drift av viktige samfunnsop­pgaver. I tillegg skal alle fylkeskomm­uner forberede seg på nye oppgaver som overføres i forbindels­e med reformen. Det gjør det spesielt viktig med stabilitet i inntektene i årene framover. Oppdaterin­gen av inntektssy­stemet har vaert varslet lenge, og er helt nødvendig for å tilpasse kostnadsnø­klene til de nye fylkene. Flere av kriteriene i dagens system er ikke sammenslåi­ngsnøytral­e, altså de vil slå uheldig ut i nye fylker. Endringer vil alltid gi fordelings­virkninger mellom fylkeskomm­unene, som vil slå ulikt ut basert på hvilke kriterier du legger til grunn.

En helt sentral del av forslaget som nå er på høring, er at endringene vil bli kompensert og dempet. Vi foreslår at fylkeskomm­unene som får størst reduksjon i rammetilsk­udd som følge av endringene, skal få en kompensasj­on for å dempe effektene. I tillegg vil endringene i inntektssy­stemet innføres gradvis gjennom en overgangsp­eriode.

Men dette er bare et forslag. Vi sender forslaget ut på høring fordi vi ønsker flest mulig innspill. Jeg håper fylkeskomm­unene benytter muligheten!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway