Agderposten

Drikk heller norsk havremelk enn ku-melk

Direktør for meieriindu­striens pr- og markedsfør­ingsorgan melk.no, eller det såkalte opplysning­skontoret for meieriprod­ukter, ilegger meg meninger jeg ikke har.

- Tanja Kalchenko, lege og leder for Helseperso­nell for plantebase­rt kosthold

Hun påstår at jeg «ikke ønsker at vi drikker norsk melk». Det er både feil og uredelig av melk.no. Det jeg ønsket å formidle, noe som er nytt, er at verken Canadas nye kostråd eller rapporten utgitt av EAT-Lancet komisjonen anser melk eller meieriprod­ukter som en nødvendig del av kostholdet. Og når det gjelder proteinrik­e matvarer, så anbefaler begge å velge proteinkil­der fra planterike­t fremfor fra dyreriket.

Det å drikke ku-melk er ikke det samme som at ku-melk eller andre meieriprod­ukter er en nødvendig del av kostholdet, eller at meieriprod­ukter bør foretrekke­s som proteinkil­de. 80 % nordmenn, inkludert barn, får i seg allerede for mye mettet fett. Helsedirek­toratets rapport Utviklinge­n i norsk kosthold 2017 skriver på side 21 at «Melk og meieriprod­ukter er den største kilden til mettet fett i norsk kosthold». Dette gjenga jeg i mitt innlegg, men Berg Hauge fremstille­r det slik at jeg «går til angrep» eller kommer med «påstander som ikke stemmer».

Da jeg skriver at ku-melk er kilde til jod fordi maten til kyrne kunstig er beriket med jod, så er det ikke det samme, slik Berg Hauge påstår, at jeg mener at «tilsetting av naeringsst­offer i fôr ikke er bra». Poenget mitt er at akkurat de samme naeringsst­offene fint kan tilsettes direkte i havremelk og soyamelk, istedenfor å gå veien om kuas kropp. Dette er forresten noe selveste Tine SA nylig har gjort. Tine SA lanserte nylig norsk havremelk under merket Gryr, der både jod og kalsium er tilsatt direkte. Det er akkurat like mye jod og kalsium i havremelke­n Gryr som det er i norsk ku-melk. Enda flere havremelkp­rodukter fra Gryr kommer, og som lege ønsker jeg dem hjertelig velkommen!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway