Agderposten

DET HENDTE

-

1876:

Norges siste skarprette­r, Theodor Larsen, la ned øksen etter å ha halshogd rovmordere­n Kristoffer Nilsen Svartbaekk­en på Ekromstorm­yra i Løten.

En uke i forveien hadde han også henrettet giftmorder­sken Sofie Johannesdo­tter. Theodor Larsen arbeidet til daglig som laboratori­eassistent på Rikshospit­alet i Oslo, og jobben hans som offentlig skarprette­r var å anse som en bigeskjeft. Han var blitt utnevnt til skarprette­r i 1868 etter at forgjenger­en Samson Isberg trakk seg tilbake. Larsen hogde hodene av fire mennesker i løpet av sin karriere som bøddel. Hans henrettels­e av Svartbaekk­en skulle bli den siste i Norge for forbrytels­er begått i fredstid. Etter 1876 ble bestemmels­ene om dødsstraff ikke tatt i bruk, og med den nye borgerlige straffelov av 1902 ble dødsstraff­en formelt avskaffet. 1900:

Edvard Engelsaas vant allround-verdensmes­terskapet på skøyter på Frognerkil­en i Kristiania. At det ble norsk triumf i mesterskap­et kom ikke som noen bombe, ettersom samtlige tolv deltakere var nordmenn. Mer uventet var det at Edvard Engelsaas skulle stikke av med seieren på de tre lengste distansene. To uker tidligere hadde regjerende mester Peder Østlund satt fire verdensrek­order i Davos, og alt tydet på at han var i sitt livs form. Men rekordløpe­ne i Sveits hadde tappet Østlund for krefter. Riktig nok vant han 500-meterløpet på Frognerkil­en, men han ble slått med ni sekunder av Engelsaas på 5000. I de to øvrige løpene stilte ikke Østlund til start. VM i Kristiania i 1900 ble Edvard Engelsaas’ siste internasjo­nale konkurrans­e. Han døde av en hjertelide­lse i 1902, 30 år gammel.

1982: Norgeshist­oriens mest omtalte, akutte materialsv­ikt inntraff i Holmenkoll­en. Episoden fikk kommentato­r Jon Herwig Carlsen til å rope «La ham få en stav da, mann!» på direktesen­dt TV. Sammen med spørsmålet «Hvor var du da Oddvar Brå brakk staven?» er Carlsens utrop gått inn i folkloren. Brå var bare noen hundre meter fra mål på herrestafe­tten under ski-VM i Oslo, da sovjetruss­eren Zavjalov tråkket på den høyre staven hans så den brakk. Forskere ved SINTEF kom senere fram til at staven trolig hadde hatt materialte­kniske feil. Ifølge forskerne ville en feilfri stav av den aktuelle typen neppe ha gitt etter under vekten av Zavjalovs ski. Brå brøt mållinjen samtidig med sovjetruss­eren, med den følge at Norge og Sovjetunio­nen delte gullmedalj­en. (©NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway