Agderposten

TVEDESTRAN­D:

Tur til Verdens Ende

-

Verdens Ende. Ja, det kalles så, stedet på Groviktang­en i Oksefjorde­n der veien fra Sagesund over Nes og Apallen slutter. Agderposte­ns Tore Ellingsen skriver dette:

Det var ivrige oppsittere, saerlig på Nes, som ivret for vei ut til Groviktang­en. Der var isforholde­ne bedre og det kunne bli mulig å få anløp av kystruta i stedet for å borde den helt ute på Buskjaerfj­orden.

De fikk med seg herredssty­ret i Dypvåg og fikk også tilskudd fra Amtstinget, slik den drøye 3,3 kilometer lange veien kunne stå ferdig 2. november 1893.

Den kostet 14.400 kroner og var en av flere tilførsels­veier til hovedveien fra Tvedestran­d til Bosvik i Søndeled herred, nå Risør, som også ble bygget i denne perioden.

Ifølge Øyvind Bjorvatns artikkel i historiela­gets årbok fra 1998, tok det tid før det ble kom brygge på Groviktang­en, det var doktor Stian Erichsen som kostet den.

Men det ble med noen få anløp av kystruta, og trebrygga er for lengst borte.

Men veien består, smal og svingete med flotte stabbestei­ner og flere små bruer og fine murer.

Og vel ute på Verdens Ende kan en se utover fjorden og bebyggelse­n på Sia på Borøy og Bota på andre siden av fjorden. Fortsatt er det lykt her som viser leia innover fjorden.

Sommerstid kan en om en passerer i båt beundre en flott blomsterpr­akt utenfor ei lita hytte som ligger lunt til i ei kløft der veien ender og en har nådd Verdens Ende.

 ?? FOTO: TORE ELLINGSEN ?? STOPP: Så langt går den 3,3 km lange veien. Her ble det noen år etter at veien sto ferdig i 1893, bygget ei trebrygge for å kunne ta imot kystruta. Men det ble med noen få anløp.
FOTO: TORE ELLINGSEN STOPP: Så langt går den 3,3 km lange veien. Her ble det noen år etter at veien sto ferdig i 1893, bygget ei trebrygge for å kunne ta imot kystruta. Men det ble med noen få anløp.
 ??  ?? UTSIKT: Nå en kommer til Verdens Ende kan en se utover Oksefjorde­n og bebyggelse­n på Sia på Borøy og eiendommen Garpevold på Bota. Fortsatt er det også lykt her, om enn i ny utgave.
UTSIKT: Nå en kommer til Verdens Ende kan en se utover Oksefjorde­n og bebyggelse­n på Sia på Borøy og eiendommen Garpevold på Bota. Fortsatt er det også lykt her, om enn i ny utgave.
 ??  ?? STABBESTEI­N: Store deler av veien ligger nesten som da den var ny, med flotte store stabbestei­n.
STABBESTEI­N: Store deler av veien ligger nesten som da den var ny, med flotte store stabbestei­n.
 ??  ?? SNØKLOKKER: Vel framme på Verdens Ende sto snøklokken­e og ventet på en lun plass. Enda datoen kun viste 20. februar.
SNØKLOKKER: Vel framme på Verdens Ende sto snøklokken­e og ventet på en lun plass. Enda datoen kun viste 20. februar.
 ??  ?? SMALT: Når veien naermer seg Verdens Ende, blir den så smal at en verken kan møte eller snu.
SMALT: Når veien naermer seg Verdens Ende, blir den så smal at en verken kan møte eller snu.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway