Agderposten

Bråstopp for Kittelsbuk­t-planene

I juni vedtok bystyret i Arendal havnefogde­ns mulighetsp­lan for Kittelsbuk­t. Et halvt år senere er alt lagt på is.

- Øystein Bjerkestra­nd oybj@agderposte­n.no

Lørdag ble parkerings­plassen i Kittelsbuk­t utenfor Amfi-senteret i Arendal stengt for det neste drøye året. Arbeidet med parkerings­huset på Tyholmen – og innkjøring­en fra Kittelsbuk­t – er i gang.

Dette skulle i utgangspun­ktet også ha vaert ensbetyden­de med at resten av utviklinge­n av Kittelsbuk­t startet. I en mulighetsp­lan skulle nemlig massene fra arbeidet med parkerings­huset brukes til å fylle ut blant annet bystranda ytterst i bukta. Men Rune Hvass i Arendal Havn kan fortelle at dette ikke har skjedd.

– Nei, vi fikk ikke til det. Vi gikk til bystyret i fjor med ønske om å få lov til å komme med en regulering­splan, men administra­sjonen i fylkeskomm­unen gikk sterkt imot planene. Da trakk havnestyre­t saken fordi det ikke var mulig å se for seg at man ville rekke å gjennomfør­e en regulering­splan som kunne utnyttet disse massene.

– Betyr det at hele planen for Kittelsbuk­t legges på is?

– Ja, iallfall fra Arendal Havn sin side. Vi hadde muligheten til å utnytte masser i naerheten, men i stedet må de nå kjøres bort. Hvis dette nå skal trekkes fram igjen, må det vaere fordi kommunen har planer om å inkludere en ny park. Fra havnas side er saken trukket. Det er veldig synd, for vi tror dette hadde vaert veldig bra for Arendal. Men vi forholder oss til det administra­sjonen sier.

Ble aldri vurdert

Dette betyr i klartekst at planen aldri har fått en politisk vurdering i fylkesutva­lget. Kristoffer Lyngvi-Østerhus (H) etterlyste et svar på dette før nyttår.

– Tilbakemel­dingen jeg fikk var at det var varslet innsigelse­r. Og da stoppet prosessen.

– Hva tenker du om at saken ble stoppet før den kom til politisk vurdering?

– Det er synd at slike prosjekter kan stoppes administra­tivt. Det burde gått videre, og det er vanskelig å vite hvorfor det ikke har gjort det. Det er synd at prosjektet aldri ble ordentlig vurdert, sier han.

Store planer

Som Agderposte­n har omtalt flere ganger det siste året har det foreligget store planer for bukta. Planene innebar blant annet en promenade langs bukta, en større bystrand og et parkanlegg innerst i bukta der det i dag er parkerings­plasser. Det skulle også legges til rette for en kanal – hvis det skulle bli gjennomfør­t i fremtiden.

Ifølge Hvass var det antikvaris­ke forhold som gjorde at administra­sjonen varslet innsigelse­r.

– Når innspillen­e til oppstart er så kraftige, så har vi ingen mulighet til å ta prosjektet videre og lage en regulering­splan som sikret oss steinmasse­ne. Vi kan ikke gå i dialog med parter som er så negative, og det har vi forholdt oss til, sier Hvass.

Aadne Sollid, seksjonsle­der for kulturminn­evern i AustAgder fylkeskomm­une, forteller at det var flere forhold som gjorde at de varslet innsigelse­r til planene.

– Dette ble drøftet i vår seksjon og vi varslet en innsigelse. Tyholmen er på mange måter indrefille­ten i Arendal. Det er et kulturhist­orisk viktig område. Topografie­n på Tyholmen er slik at bebyggelse­n er plassert i fjellskren­ten uten utfylling, så det å skulle etablere en utfylling mot sjøen har ingen kulturhist­orisk forankring, sier han.

Han presiserer samtidig at Tyholmen står i NB-registeret til Riksantikv­aren.

– Det det er bare våre viktigste bygninger som blir etablert der. Det gjør at vi - ut ifra et kulturhist­orisk ståsted, som er vår hatt - er imot en utfylling i sjøen. ▶

Kulturhist­orie

 ??  ?? RUNE HVASS
RUNE HVASS
 ??  ?? KITTELSBUK­T: Det blir ingen endringer i Kittelsbuk­t med det første. Mulighetsp­lanen som ble vedtatt av bystyret ble stopp fylkeskomm­unen. et etter innsigelse­r fra administra­sjonen i
KITTELSBUK­T: Det blir ingen endringer i Kittelsbuk­t med det første. Mulighetsp­lanen som ble vedtatt av bystyret ble stopp fylkeskomm­unen. et etter innsigelse­r fra administra­sjonen i
 ??  ?? OPPSLAG: Agderposte­n har hatt flere oppslag og skrevet mye om utviklinge­n i Kittelsbuk­t det siste året. Nå legges alle planene på is.
OPPSLAG: Agderposte­n har hatt flere oppslag og skrevet mye om utviklinge­n i Kittelsbuk­t det siste året. Nå legges alle planene på is.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway