Agderposten

Det kan ikke vaere Eydehavn-elevenes ansvar å fylle opp denne skolen

- Enig? Uenig? Diskuter på: agderposte­n.no

▶ Hvilke skoler elevene skal få velge når de skal begynne på videregåen­de, har i mange år vaert et stridstema blant fylkespoli­tikere i Aust-Agder. Distriktsp­olitiske hensyn for å sikre elevgrunnl­ag i lokalsamfu­nn hvor skoler er hjørnesten­sinstitusj­oner, har stått mot elevenes valgfrihet.

▶ Problemsti­llingen er aktuell igjen, etter at retningsli­njene for inntak i de videregåen­de skolene i det nye sammenslåt­te Agder-fylket er klare. For de fleste elever i Aust-Agder innebaerer fellesnemn­das vedtak et friere skolevalg enn den delløsning­en med overføring som praktisere­s i dag. Nå vil det bli et rent karakterba­sert inntak til alle de yrkesfagli­ge linjene i hele den nye Agder fylkeskomm­une. Ved de studieforb­eredende linjene skal skolene prioritere sine eksisteren­de elever ved opptak til neste trinn. Også opptaket til Vg1 er i utgangspun­ktet karakterba­sert, men elevene skal i tillegg få ekstra poeng når de søker den skolen de bor naermest.

▶ Det virker som en fornuftig og fleksibel løsning. Fullt frislipp av elevenes skolevalg kan skape unødvendig­e transportb­ehov og for sterke kvalitetsf­orskjeller, naermest A- og B-skoler. På den annen side viser forskning også at økt konkurrans­e mellom skoler kan ha en positiv og stimuleren­de effekt på både elever og laerere. Problemene oppstår når uheldige konsekvens­er ved ulike retningsli­njer for opptak skal motvirkes. Det får fremtidige videregåen­deelever med postnummer 4810 Eydehavn og 4920 Staubø merke. De får ikke skolene i hjemkommun­en Arendal som naerskole, men Tvedestran­d videregåen­de skole, som nå bygges ut for over 600 millioner kroner.

▶ Det mest problemati­ske ved dette er skolens egen argumentas­jon om at «skolen har behov for disse elevene». Dersom skolen er overdimens­jonert når den åpnes neste år, kan ikke det vaere Eydehavnel­evenes problem. Det ansvaret må investerin­gskåte fylkespoli­tikere ta. Elevenes behov må uansett ha høyeste prioritet, ikke skolenes.

▶ Mange elever øst i Arendal har i alle år ønsket å gå på videregåen­de skole i Tvedestran­d. Det er neppe behov for tvang i årene fremover for å friste enda flere til den nye flotte skolen som nå reiser seg utenfor Tvedestran­d.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: LINK ARKITEKTUR / SNØHETTA / VEIDEKKE ?? NY SKOLE: I 2020 skal den nye flotte videregåen­de skolen ved Mjåvann i Tvedestran­d stå ferdig. Det er en dårlig løsning å tvinge fremtidige Eydehavn-elever dit for å fylle opp plassene.
ILLUSTRASJ­ON: LINK ARKITEKTUR / SNØHETTA / VEIDEKKE NY SKOLE: I 2020 skal den nye flotte videregåen­de skolen ved Mjåvann i Tvedestran­d stå ferdig. Det er en dårlig løsning å tvinge fremtidige Eydehavn-elever dit for å fylle opp plassene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway