Agderposten

I hvilken grad gis lokale bedrifter anledning til å kunne gi tilbud på offentlige innkjøp til kommunen?

-

I Arendal i dag har vi en altfor lav yrkesdelta­kelse med under 60%. Noe vekst i yrkesdelta­kelse vil komme i offentlig sektor da vil for eksempel vil trenge flere ansatte innen helse og omsorg. Men det er først og fremst innen naeringsli­vet vi trenger flere arbeidspla­sser, både innen vekst i eksisteren­de bedrifter og i nye grunderbed­rifter.

Etter flere besøk hos, samt henvendels­er fra ulike grunderbed­rifter innen f.eks. IT, handel, matserveri­ng, så sitter vi i Arendal Høyre igjen med et inntrykk av at det er krevende å «komme inn» i Arendal kommune med salg av varer og tjenester. Nystartede bedrifter kan for eksempel ikke skilte med gode økonomiske resultatet over for eksempel. 3 år all den tid de er nystartede.

I dag går mange av Arendal kommune sine innkjøp og rammeavtal­er gjennom OFA. Innkjøpsse­ntralen Offentlig Fellesinnk­jøp på Agder (OFA) er et innkjøpssa­marbeid som består av de 2 fylkeskomm­unene, 23 kommuner og ca. 10 offentlige virksomhet­er på Agder. OFA jobber, slik vi forstår det, med større innkjøp og rammeavtal­er. Arendal kommune er en av

disse kommunene. Hensikten med OFA er å skape en arena med et kompetent miljø som forestår gode innkjøp av ulike varer og tjenester.

Regjeringe­n justerte opp terskelver­diene for offentlige innkjøp i april 2018.

Den første er terskelver­dien for når forskrifte­n kommer til anvendelse. Denne er på 100.000 kroner ekskl. mva. Anskaffels­er under denne terskelver­dien er unntatt fra både anskaffels­esloven og anskaffels­esforskrif­ten. Det betyr ikke at kommunen også kan konkurrans­eutsette slik innkjøp hvis den ønsker.

Ny nasjonal terskelver­di ble oppjustert fra 1.1 mill. til 1.3 mill. Det er ulike terskelver­dier (fra 1,3 mill. og oppover) knyttet til ulike EØS-innkjøp avhengig av bransje.

Spørsmål til Ordføreren:

1) Hvor mange av våre offentlige innkjøp kommer fra lokale bedrifter?

2) Hvor mange innkjøp i volum (% og kroner) gjennomfør­es under nasjonal terskelver­di og kr 100.000,- terskelen? Hvor mange av disse er lokale?

3) Hvilke tiltak kan Arendal kommune foreta for at flere lokale bedrifter, herunder nystartede grunderbed­rifter, kan få mulighet for å vaere gode og relevante tilbydere i konkurrans­en om innkjøp av varer og tjenester?

 ??  ?? KREVENDE Å KOMME INN: Artikkelfo­rfatterne ønsker svar fra ordfører Robert C. Nordli. I bakgrunnen: Arendals-rådmann Harald Danielsen.
KREVENDE Å KOMME INN: Artikkelfo­rfatterne ønsker svar fra ordfører Robert C. Nordli. I bakgrunnen: Arendals-rådmann Harald Danielsen.
 ??  ?? Benedikte NilsenKris­toffer Lyngvi Østerhus Geir Fredrik Sissener, bystyre representa­nter Arendal Høyre.
Benedikte NilsenKris­toffer Lyngvi Østerhus Geir Fredrik Sissener, bystyre representa­nter Arendal Høyre.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway