Agderposten

Fornuftige mennesker kan ha reagert med vantro

Professor Jan Tore Gran har i Agderposte­n tidligere delt sine detaljerte erfaringer med sykehusadm­inistrator­er fra Rikshospit­alet. Han brukte ordet «sykehustro­ll».

- Ellen Nergård Thompson MBBS, FRCPC Ottawa, Canada, Pt Arendal.

Det er absolutt klart at å sette ufravikeli­g søkelys på problemet kan føre til bedring.

Gran skriver, «jeg lurer på hva som får sykehusbyr­åkratene til å tro på egen fortreffel­ighet.» Denne troen overgås bare av troen på at de fortjener så ekstremt mye mer for sine ytelser enn alle andre alle andre statsansat­te. Dette er selfølgeli­g bare tull.

Fornuftige mennesker kan ha reagert med vantro, «det kan da ikke vaere mulig at det er så ille som Gran beskriver.». Det kan det. Med like lang fartstid som Gran og erfaring fra et av Canadas største universite­tssykehus kommer følgende illustrasj­on av nøyaktig hvor ille det kan vaere. På en kokhet sommerdag i Ottawa lå kreftsyke pasienter og led på en gammel avdeling uten luftkondis­jonering. Jeg storma ned til ( den deilig avkjølte) administra­sjonsfløya og ba om vifter. «Nei, det er ikke penger til det», ble jeg fortalt. Jeg observerte at det pågikk oppussing i flere av rommene hos administra­torene. «Don’t worry about it, that comes from another budget» var svaret. Disse folka møter hverandre på internatio­nale konferanse­r (i overdådige omgivelser) og laerer av hverandre.

De store helseforet­aka represente­rer en moderne form for feudalisme. Det er absolutt ingen ting som tyder på at de ekstreme lønningene tiltrekker kandidater som motiveres av omsorg for andre. Heller snarere tvert imot. Det er heller ingen ting som tyder på at folk blir friskere dersom sykehusdir­ektøren har større årslønn enn statsminis­teren.

Vi bør stå på med mål om at ingen helsetopp skal ha mer i årslønn enn Norges finansmini­ster. Statsråd Høye bør få all den hjelp han trenger til å ta grep her. Helseparti­et er en viktig partner i dette foretaket.

Når vi når frem med dette, vil det vaere midler til å ansette sykepleier­e og skaffe tilveie nødvendige sengeplass­er som var blitt fjerna av direktøren­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway