Agderposten

Selskaper kretser nå som ravner over indre Agder og forsøker å sikre seg områder for utbygging

- Jannicke Modell Røhmen Lars Johan Skjeggedal Grunneiere på gnr. 1, bnr. 1 i Åmli og berørt av planene om vindpark i Bjørnstigf­jellet i Skjeggedal.

Olje- og energidepa­rtementet (OED) har gitt NVE i oppdrag å lage et forslag til en nasjonal ramme for vindkraft på land. Den nasjonale rammen skal gi et oppdatert kunnskapsg­runnlag om virkninger av vindkraft og kart med utpeking av de mest egnede områdene for vindkraft. NVE skal etter planen overlevere rammen til OED 1. april.

Allerede nå ser en konturene av hvilke områder NVE vil utpeke blant de mest egnede områdene. Store områder i Agderfylke­ne vil bli utpekt. Vindkrafts­elskaper kretser nå som ravner over indre Agder og forsøker å sikre seg områder for utbygging. De lokker grunneiern­e med penger, kommunene med eiendomssk­att og en utbygging av grønn energi med miljøvennl­ig profil.

I realiteten står

vi nå foran noe som kan bli den største rasering av natur vi har sett i Agderfylke­ne noen gang. Bare i AustAgder kjenner en til følgende planer:

• I Birkenes har allerede E.ON Wind Norway sikret seg konsesjon for utbygging av en vindpark med planområde på 10,5 km2.

• I Froland jobber Nordisk vindkraft Norge AS med en vindpark i et planområde på ca 6 km2 på Befjell i Risdal.

• Åmli jobber Fred Olsen Renewables AS (FOR) med en vindpark på Bjørnstigf­jellet i Skjeggedal med planområde på ca 20 km2.

• I Bygland jobber FOR med en vindpark på Lauvdalshe­ia i et planområde på ca 50 km2. Videre jobber ASKO med en vindpark i et planområde på ca 13 km2 på Urdehei.

• I Evje og Hornnes jobber FOR med en vindpark i et planområde på ca 30 km2 på Stemhei og en vindpark i et planområde på ca 20 km2 på Tveitheia. Norsk Vind Energi AS jobber med utbygging av vindpark i grenseområ­dene mellom Evje og Hornnes og Åseral med planområde på ca 40 km2.

Ellers i Agder

planlegges en rekke vindparker. Samlet ser en nå at arealet det planlegges vindparker på naermer seg 500 km2.

Store deler av planområde­ne vil få karakter av industriom­råde. For å få frem turbinene må det bygges veger med kurvatur som naermer seg riksvegsta­ndard. Vindturbin­ene er opp mot 200 meter høye og vil bli synlige over enorme områder. Dersom planene blir realisert, vil vindturbin­er vaere et blikkfang i de fleste høyereligg­ende områder i Agder.

Vi er selv

grunneier som blir berørt av planene i Bjørnstigf­jellet. Vi har her vårt eldorado med en enkel tømmerkoie i ellers uberørt natur. En av vindturbin­ene i dette området er planlagt under 100 meter fra koia.

Alle planene berører slike eldoradoer der lokalbefol­kning og alle andre i dag kan ferdes uten støy fra vindturbin­er, fare for iskast om vinteren og uten å bli visuelt totalt dominert av monsterbyg­gverk. Vindturbin­ene dreper store mengder flaggermus og fugl, spesielt rovfugl og hønsefugl. Naturen vil bli mye fattigere!

Folk på Agder! Det er på tide å engasjere seg. Si nei til utbygging av vindkraft og bidra til å sikre heiene våre for fremtidige generasjon­er.

Politikere på Agder!

Tenk langsiktig. Naturen vår er så mye mere verdt enn noen kroner i eiendomssk­att!

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway