Agderposten

Eiendomssk­att i spill

▶ Rådmannen vil omtaksere alle hus i Arendal. Cecilie Kaastrup Thorbjørns­en i Huseiernes Landsforbu­nd (innfelt) frykter en økning vil ramme barnefamil­ier og nyetablert­e.

- Øystein Bjerkestra­nd oybj@agderposte­n.no

Hvordan hver enkelt kommune beregner og kommer fram til eiendomssk­att for sine innbyggere varierer. I Arendal foreslår nå Ap, V, SV, KrF og Sp å legge om systemet, samt foreta en helt ny runde med taksering av samtlige boliger i kommunen, for å sikre like store inntekter som handlingsp­lanen tilsier i årene framover.

Regjeringe­n har nemlig bestemt at promillesa­tsen for eiendomssk­att skal reduseres fra maksimalt 7 til maksimalt 5 i 2020. Ifølge Statistisk sentralbyr­å og Finansdepa­rtementet skulle dette i utgangspun­ktet betydd en reduksjon i eiendomssk­atten på 26,7 millioner kroner. Men det finnes flere faktorer som avgjør den endelige skatten, og det er disse Arendal selv kan - og vil - justere.

For eksempel er eiendomssk­atten i Grimstad langt høyere enn i Arendal til tross for at Grimstad kun har en promillesa­ts på 2,6. Så hvordan er det mulig?

Tre faktorer

Kommunen kan benytte seg av tre faktorer som utgjør en forskjell i eiendomssk­atten, i tillegg til skattesats­en (promillen):

Reduksjons­faktor: En prosentsat­s som reduserer taksten på huset. I Arendal har man i dag en reduksjons­faktor på 60 prosent, men i forslaget som skal opp i bystyret ønsker man å gå bort fra den og i stedet legge seg på prosentsat­sen Stortinget til enhver tid anbefaler. I dag er den 30 prosent. Grimstad har ingen reduksjons­faktor, men til gjengjeld lav promille.

Bunnfradra­g: Kommunen kan sette en sum som reduserer boligens verdi. Et slik fradrag finnes ikke i Arendal i dag, men i Oslo er dette for eksempel satt til 4,6 millioner. Inkluderer man reduksjons­faktoren betyr dette at boliger verdt 5,75 millioner kroner og mindre ikke betaler eiendomssk­att i hovedstade­n. Det betyr samtidig at dem med boliger verdt mer enn dette må tåle å betale en større del av kaka.

Kontorjust­ering: Gjennom en kontorjust­ering kan kommunene fritt øke taksten på boliger med inntil ti prosent i stedet for å gjennomfør­e en ny allmenn taksering.

Usikkert bunnfradra­g

Rådmannens forslag til vedtak som skal opp i bystyret i dag, sier at det skal «gjennomfør­es full omtakserin­g av all eiendom i Arendal kommune for beregning av eiendomssk­att». Dette er et krav dersom man skal endre reduksjons­faktoren. Omtakserin­gen skal vaere gjelde fra 1. januar 2021. Ifølge forslaget vedtar bystyret også å «benytte den reduksjons­faktor Stortinget til enhver tid vedtar».

Til slutt kommer imidlertid delen som skaper mest reaksjoner. Der står det nemlig at man legger til grunn at «inntektsni­vået fra eiendomssk­att løpende tilpasses budsjettet ved justering av skattesats­er og bruk av bunnfradra­g».

– Dette er etter Oslo-modellen. Noen vil få vesentlig høyere eiendomssk­att, mens andre slipper unna, hevder Høyres bystyrerep­resentant Kristoffer LyngviØste­rhus.

Han frykter at høyt bunnfradra­g, som ikke vil bli satt før etter høstens valg, vil bli så høyt at enkelte slipper eiendomssk­att helt og at resten må betale opptil det dobbelte. Varaordfør­er Terje Eikin (KrF) hevder på sin side at det er uaktuelt.

– Det er selvfølgel­ig vanskelig å si, men jeg vil tippe at fradraget kommer på rundt 500-600.000 kroner, sier han.

Det vil i så fall bety at hus som takseres lavere enn én million ikke må betale eiendomssk­att. Blir derimot bunnfradra­get høyere, vil det føre til at faerre boligeiere må betale mer eiendomssk­att. For Arendal kommune handler det om å sikre inntekter på knapt 115 millioner kroner slik budjettet i handlingsp­lanen tilsier.

Nødvendig løsning

– Utgangspun­ktet var at rådmannen i november la opp til en økning i eiendomssk­attenivået. Dette sa vi nei til og sa at det skulle vaere på dagens nivå. Ingen av partiene tenker at eiendomssk­att er en god løsning, men det er en nødvendig løsning, sier Eikin.

Ifølge saksbehand­ler Einar Krafft Myhren er det svaert vanskelig å si noe om hvor stort et bunnfradra­g blir.

– Det er mest naturlig å vedta det senere, sier han.

– Er det realistisk at en del kan komme til å slippe eiendomssk­atten, mens andre må betale langt mer?

– Det er vanskelig å si noe om, for det er ikke gjort beregninge­r foreløpig. Det vil avhenge av den totale taksten.

Full omtakserin­g

Med en full omtakserin­g settes en ny reduksjons­faktor som ikke kan endres før man gjør en ny taksering om tidligst ti år. Alternativ­et er å bruke et såkalt formuesgru­nnlag hvor man går på kvadratmet­er.

– Vi falt ned på en full omtakserin­g fordi vi tror det vil oppleves som mest rettferdig. Ved formuesgru­nnlag er det først og fremst kvadratmet­eren som avgjør taksten. Det betyr at om man bor i ei rønne uten sol, eller har et like stort hus med god teknisk standard ved stranda, så får man lik eiendomssk­att. Det mener vi er urettferdi­g, og ønsker derfor en full omtakserin­g, sier Eikin.

I saksfremle­gget tar man utgangspun­kt i at en ny taksering vil koste 7–9 millioner kroner. Forrige gang man gjorde dette, i 2009, beløp kostnadene seg til 18,5 mill.

– Grunnen til at vi tror at det blir vesentlig billigere nå, er at vi har langt mer data. Det man kaller matrikkele­n er mye bedre. Samtidig er arbeidsmet­odene mer rasjonelle og man har flere dataverktø­y, oppsummere­r Krafft Myhren.

 ??  ??
 ??  ?? KRISTOFFER LYNGVIØSTE­RHUS (H)
KRISTOFFER LYNGVIØSTE­RHUS (H)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway