Agderposten

Tidenes dyreste strøm

Gjennomsni­ttlig strømpris lå 41 prosent høyere i 2018 enn året før. Den fortsatte å stige i januar, som også var kald. Nå må regningen betales og Los merker pågang i henvendels­ene, men ikke flere enn før ber om betalingsu­tsettelse.

- ▶ STRØMPRISE­R Tore Ellingsen toel@agderposte­n.no

Det er SSB som har kommet med oversikten over strømprise­ne og med en gjennomsni­ttlig strømpris til husholdnin­gene, utenom avgifter og nettleie, på 48,6 øre /kWh i 2018 lå den 41 prosent høyere enn året før. SSB opplyser at vi må tilbake til 2010 og 2011 for å finne strømprise­r i naerheten av dette nivået.

Den rekordhøye strømprise­n må ifølge NVE ses i lys av økte priser på gass og kull samt en vesentlig høyere pris på CO kvoter i EU. Det ga økte kostnader for kraftprodu­ksjon i Europa og påvirket de norske kraftprise­ne gjennom import fra og eksport til landene vi har forbindels­e til.

Totalprise­n 19 prosent høyere

Den totale strømprise­n for husholdnin­ger, som består av kraftpris, nettleie og avgifter, var i gjennomsni­tt 114,9 øre/kWh i 2018. Det er 19 prosent høyere enn i 2017 og også et rekordhøyt nivå. Av dette utgjorde kraftprise­n 48,6 øre/kWh, nettleien 28,7 øre/kWh og forbruksav­giften på elektrisk kraft samt merverdiav­gift 37,6 øre/kWh.

Husholdnin­ger med variabel pris hadde i gjennomsni­tt den høyeste prisen, mens det var litt lavere for dem med spotpris som er den vanligste strømkontr­akten. Aller lavest var den for kunder med gamle fastprisko­ntrakter.

Får flere henvendels­er

Rolf Bjarne Eriksen er leder for salg og kundeservi­ce i Los, og han forteller at de får flere henvendels­er nå.

– Januar var en kald måned, slik at kundene hadde et høyere forbruk, samtidig med at prisene var på det høyeste. Men i forhold til hvor mange som ber om betalingsu­tsettelse, har det ikke vaert flere i år. Men det er alltid en forskjell mellom årstidene, prisene er høyest om vinteren når forbruket er høyest, og jo høyere priser jo flere henvendels­er til oss, forteller Eriksen.

Økt forbruk påvirker totalsumme­n på fakturaen som nå forfaller fra Los, mer enn prisene, mener han. I vinter har prisen per kilowatt med nettleie og avgifter ligget opp mot 1,30 kroner. Men dersom kunden bruker dobbelt så mange kilowatt, blir det 2,60 kroner som skal betales.

– Hold forbruket nede

– Vi ønsker at våre kunder holder forbruket nede, for jo lavere blir regningen og jo lavere regningen blir, desto mer fornøyde blir kundene, mener Rolf Bjarne Eriksen.

Det er i all hovedsak oppvarming og varmtvann som utgjør tyngden av strømforbr­uket i norske husholdnin­ger. Med økende antall ledpaerer, er for eksempel belysning en minimal kostnad, sier han.

Ifølge nylig utsendt informasjo­n fra Los til sine kunder, blir nå flytende strøm satt ned til 81,90 øre/kWh fra 12. mars. Med en februar måned som etter hvert ble svaert mild, blir nok fakturaen for februar noe mer behagelig enn den som ligger til betaling nå.

Ifølge informasjo­nssjef Aslak Øverås i Energi Norge, er strømprise­ne nå på det laveste hittil i år. De har falt med 40 prosent fra det høyeste leiet, og til Nettavisen opplyser Øverås at markedsuts­iktene tyder på at de vil holde seg der gjennom mars og april.

Kan bare påvirke forbruket

Strømregni­ngen består av tre deler. Den ene delen er nettleie, den andre delen er avgifter til staten og den tredje delen er strømforbr­uket. Det er kun den siste delen kunden kan påvirke gjennom å redusere strømforbr­uket.

Alle strømlever­andører er behjelpeli­ge med å bistå dersom det er en måned det er vanskelig å betale regningen. Har kunden ikke flere ubetalte fakturaer fra før, er det fullt mulig å få utsatt betalingsf­risten eller få til en betalingsa­vtale hvor beløpene deles opp.

 ?? FOTO: OLE BERG-RUSTEN / NTB SCANPIX ?? HAR VAERT REKORDHØY: Rekordhøye strømprise­r og lave temperatur­er i januar, har gitt strømkunde­ne en svaert høy regning i februar.
FOTO: OLE BERG-RUSTEN / NTB SCANPIX HAR VAERT REKORDHØY: Rekordhøye strømprise­r og lave temperatur­er i januar, har gitt strømkunde­ne en svaert høy regning i februar.
 ??  ?? HØYEST I 2018: Strømprise­n har aldri i kroner og øre vaert høyere enn den var i 2018.
HØYEST I 2018: Strømprise­n har aldri i kroner og øre vaert høyere enn den var i 2018.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway