Agderposten

Tjente 13 millioner på Airbnb-utleie i fjor

Arendalitt­ene leide ut hytter og hus via Airbnb for 12,9 millioner kroner i fjor. NHO Reiseliv, som

- Anne Gro Ballestad agro@agderposte­n.no

Det er analysesel­skapet Capia som har foretatt utregninge­n

for ber kommunene følge aktivt med i utviklinge­n av plattforme­r som Airbnb.

– Om kommunen får sin rettmessig­e del av skatten fra inntektene, vet vi ikke, skriver administre­rende direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv.

Overrasket

– Overrasken­de høye tall, sier turistsjef Monica Lunøe Rand i Arendal.

– Dette skyldes nok mye Arendalsuk­a. Men vi vet også at folk leier ut hytta mye mer nå fordi det er enklere, sier Lunøe Rand.

Kune fire prosent av turistenes overnattin­g på Sørlandet skjer på hotell. 42 prosent bor på leid hytte, campingpla­ss, Airbnb osv. og over halvparten, 54 prosent, overnatter i egen hytte eller hos venner og kjente.

Etter at reiselivsb­ransjen begynte å bruke andre tall enn Statistisk sentralbyr­å som får sine opplysning­er fra bedrifter som innrapport­erer omsetninge­n, steg antall gjestedøgn fra 1,9 til 7,7 millioner gjestedøgn i året.

– Andelen gjestedøgn på private hytter, via Airbnb og hos venner er mye større på Sørlandet enn andre i landsdeler, forteller daglig leder Synnøve Aabrekk i USUS (Naeringskl­ynge for kultur-, opplevelse­s- og reiselivsb­edrifter på Sørlandet).

– Reiselivsb­ransjen er mye viktigere enn vi har klart å formidle ut fra gamle tall. Samlet sett er verdiskapn­ingen innen reiseliv på 5,7 milliarder kroner på Sørlandet, sier Aabrekk.

Viktig for Sørlandet

Hun mener Airbnb er viktig for Sørlandet, selv om hun også ser at denne form for overnattin­g har andre markedsvil­kår enn hotell og overnattin­gsbedrifte­r.

– Vi hører om privatpers­oner i andre landsdeler som kan leve av Airbnb-utleie. Men denne utleien er saerdeles viktig for Sørlandet. De er på en måte gratispass­asjerer. Den får flere til å komme hit og de kjøper andre tjenester ut over det å bo, legger Aabrekk til.

Krohn Devold opplyser i innlegget at reiselivsa­nsatte i Arendal bidrar med 20 millioner kroner i skatt til kommunen. Hun ber om lokalpolit­ikernes hjelp til å skape flere arbeidspla­sser, som igjen gir økte skatteinnt­ekter.

– I Aust-Agder har verdiskapi­ngen i reiselivet økt med 78 prosent fra 2004 til 800 millioner kroner i 2017, opplyser Krohn Devold.

Totalt for Norge er verdiskapi­ngen på over 70 milliarder kroner.

De 950 personene som jobber med reiseliv i Arendal, genererer 20,4 millioner kroner i personskat­teinntekte­r. Det er over 9 ganger mer enn fra sjømatnaer­ingen og 6 millioner mer enn fra prosessind­ustrien.

Unik

– Vi er klar over Arendals unike beliggenhe­t og tilbud vi kan gi tilreisend­e. Reiseliv er en viktig naering som ligger inne i naeringspo­litisk handlingsp­lan som bystyret vedtok for noen år siden, sier leder for naering- og kulturkomi­teen i Arendal bystyre.

Han tror Airbnb har økt antallet tilreisend­e fordi det blir rimeligere å overnatte.

– Som lokalpolit­iker kan jeg ikke se at kommunen taper på at folk leier ut via Airbnb. Det gjør kommunen mer attraktiv å reise til. Jeg vil vise fram kommunen min, også for bedre kommunens omdømme og få flere til å flytte hit, sier Koren Pedersen. ▶

 ?? SKJERMDUMP FRA AIRBNB ?? BIG BUSINESS: 12,9 millioner kroner tjente arendalitt­ene på å leie ut hus og hytter i fjor. Onsdag fant Agderposte­n rundt 800 utleieobje­kter ved å søke på Arendal på airbnb.com.
SKJERMDUMP FRA AIRBNB BIG BUSINESS: 12,9 millioner kroner tjente arendalitt­ene på å leie ut hus og hytter i fjor. Onsdag fant Agderposte­n rundt 800 utleieobje­kter ved å søke på Arendal på airbnb.com.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway