Agderposten

– Overvelden­de katastrofe i Jemen

Over 20 millioner mennesker i krigsherje­de Jemen er avhengig av bistand. Katastrofe­n er overvelden­de, fastslår FNs generalsek­retaer António Guterres.

-

Tirsdag ble det i Genève holdt en giverkonfe­ranse for å skaffe til veie penger for å bøte på det FN kaller verdens verste humanitaer­e krise.

Behovet var anslått til 4,2 milliarder dollar, tilsvarend­e 36 milliarder kroner.

– Vi er her for å svare på en krise med et ødeleggend­e omfang, sa Guterres i sin tale under åpningen av konferanse­n.

FN anslår at 80 prosent av Jemens befolkning – 24 millioner mennesker – trenger en eller annen form for humanitaer hjelp. 10 millioner er naer ved å sulte.

Antall jemenittis­ke barn som trenger humanitaer bistand, kan i år stige til 12,5 millioner, ifølge Redd Barna.

Norsk bidrag

I Genève var det tirsdag ettermidda­g til sammen kommet løfter om bistand tilsvarend­e 23 milliarder kroner til Jemen, ifølge nyhetsbyrå­et AP. Paradoksal­t nok kommer mye av pengene fra Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater – som også deltar i krigen.

Norske myndighete­r varsler at de gir ytterliger­e 150 millioner kroner til humanitaer støtte i landet.

– Dette er en matkrise og en beskyttels­eskrise med enorme konsekvens­er, sier utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide (H) i en uttalelse.

Minst 10.000 mennesker antas å ha blitt drept i krigshandl­inger i Jemen. Men antallet som har dødd av sult, underernae­ring og medisinman­gel i løpet av konflikten er langt høyere.

Redd Barna anslår at 85.000 barn under fem år har dødd av sult og feilernaer­ing i Jemen siden krigen brøt ut i 2015.

Generalsek­retaer Jan Egeland i Flyktningh­jelpen mener summene som tirsdag ble lovet til Jemen, er helt nødvendig for å lindre jemenitten­es lidelser.

– Men det er stadig for lite til å dekke behovene til 24 millioner mennesker i nød, sier Egeland.

– En skam

Samtidig som Norge har gitt betydelige summer i bistand til Jemen, er norsk militaert utstyrt blitt solgt til flere av landene som deltar i konflikten.

Selv om regjeringe­n ikke lenger gir nye lisenser til salg av slikt utstyr til Saudi-Arabia, får De forente arabiske emirater fortsatt kjøpe militaert materiell. Det gjør også flere av de andre landene i den Saudi-ledede koalisjone­n som kriger mot sjiamuslim­ske opprørere i Jemen.

Heller ikke flertallet på Stortinget har krevd stans i eksporten til De forente arabiske emirater, som har en sentral rolle i krigen.

– Det er en skam at Stortinget fortsetter å tillate salg av militaert materiell til koalisjone­n, uttalte Tamer Kirolos i Redd Barna i forrige måned.

Pressetals­person Guri Solberg i Utenriksde­partemente­t påpeker at salg av våpen og ammunisjon til Emiratene ble stanset i 2017. Samtidig ble retningsli­njene for eksport av annet militaert materiell strammet inn.

– Alle søknader blir vurdert svaert nøye, understrek­er hun overfor NTB.

Formålet er å unngå «uakseptabe­l risiko» for at utstyret brukes i Jemen.

Våpenhvile

I Genève var det Sveits, Sverige og FN som var arrangøren­e av giverkonfe­ransen. Sverige har også vaert vertskap for fredsforha­ndlinger som ledet fram til en avtale om våpenhvile i den jemenittis­ke havnebyen Hodeida.

Svaert mye av nødhjelpen til Jemen fraktes gjennom Hodeida, noe som er avgjørende for å unngå en enda større katastrofe.

Under åpningen av giverkonfe­ransen pekte FN-sjef António Guterres på ett lyspunkt i en ellers dyster situasjon. For første gang siden september har FN nådd fram til lagre med over

50.000 tonn korn i naerheten av Hodeida.

– Vi håper å kunne begynne å bruke anlegget igjen så snart som mulig, sa Guterres. (NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? BOMBET: Houthi-opprørere undersøker restene av et regjerings­bygg i hovedstade­n Sana som ble bombet av den Saudi-ledede koalisjone­n i Jemen i 2017.
FOTO: NTB SCANPIX BOMBET: Houthi-opprørere undersøker restene av et regjerings­bygg i hovedstade­n Sana som ble bombet av den Saudi-ledede koalisjone­n i Jemen i 2017.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway