Agderposten

Alliansens innpass på Arendalsuk­a skaper sinne

Alliansens deltakelse i Arendalsuk­a har vaert kraftig debattert. Torsdag kom bekreftels­en om at partiet er blant de 167 aktørene som skal ha stand.

- ▶ Øystein Bjerkestra­nd oybj@agderposte­n.no

– Hvis vi skal lukke noen typer ytringer inne og bare la de vaere på nett, så vil det vaere verre etter vår vurdering, oppsummere­r Arendal-rådmann Harald Danielsen overfor Agderposte­n.

Foran hver utgave av Arendalsuk­a de siste årene har det oppstått diskusjone­r om hvorvidt Stopp islamiseri­ngen av Norge (SIAN) og Alliansen skal få delta med stand. Også inn mot 2019-utgaven har flere uttalt seg kritiske til de to gruppering­ene.

To avslag

Torsdag bekreftet imidlertid ledelsen i Arendalsuk­a at begge får ja til å komme til det som av mange kalles for demokratie­ts dansegulv i august.

– Det er 167 som har fått beskjed om at de kan ha stand. Det er to som er avvist. Det er to kommersiel­le aktører, sier Danielsen.

– Hvilke er dette?

– Det trenger jeg ikke å nevne. De er kommersiel­le aktører, og Arendalsuk­a er ikke en salgsmesse.

– Dette betyr at Alliansen og SIAN får vaere her med stand?

– Vi har vurdert dette nøye. Vi hadde en negativ erfaring med SIAN for to år siden da de ble utvist. De var tilbake i fjor og oppførte seg på en måte som gjorde at de kunne bli. I ytringsfri­hetens navn har vi kommet fram til at de kan ha stand under Arendalsuk­a.

Avveining

– Har det vaert en vanskelig beslutning?

– Det har vaert en avveining med tanke på budskapet vi ser på nett og andre steder. Men det åpne rom og ytringsfri­heten står så sterkt i Arendalsuk­a at vi mener det er bedre at de kommer og står fram med sine budskap i åpenhet fremfor å henvise de til nett.

Danielsen presiserer at alle har fått klar beskjed om å opptre respektful­lt og ikke forstyrre andre.

– Det ligger som et premiss og hvis det ikke respektere­s må man ta konsekvens­en av det, sier han.

Reaksjoner

Antirasist­isk senter er blant dem som har vaert svaert tydelige på at Alliansen ikke bør få lov til å ha stand under Arendalsuk­a. Det er spesielt partileder Hans Jørgen Lysglimt Johansens uttalelser på Twitter som har skapt reaksjoner.

– Ytringene hans er faktisk under politiette­rforskning, og kan vaere ulovlige. Men uansett utfall av etterforsk­ningen, så er det hatet han ytrer et betydelig demokratis­k problem. Hat som dette kan få stemmer til å stilne i debatten. Spesielt er den ekstreme og konspirato­riske retorikken mot jøder alvorlig. Ja, det skal vaere plass til mange meninger under Arendalsuk­a, men jøder skal også føle seg velkomne i Arendal, har leder for Antirasist­isk Senter, Rune Berglund Steen, tidligere uttalt overfor Agderposte­n.

– Vi er verken rasistisk eller antisemitt­isk. Det vi gjør er å bruke ytringsfri­het til å få frem løgner og selvmotsig­elser i samfunnet, sier svarte Johansen den gangen.

På Arendalsuk­as nettsiden beskrives Alliansen på følgende måte: «Alliansen - Alternativ for Norge er norges nye folkebeveg­esle og politiske parti imot politisk korrekthet».

PS! Alliansens Johansen besvarte ikke Agderposte­ns henvendels­er torsdag.

 ?? FOTO: IRENE HEGGE GUTTORMSEN ?? ARENDALSUK­A: Også i 2019 vil Arendalsuk­a få besøk av SIAN og Alliansen tross motstand fra enkelte.
FOTO: IRENE HEGGE GUTTORMSEN ARENDALSUK­A: Også i 2019 vil Arendalsuk­a få besøk av SIAN og Alliansen tross motstand fra enkelte.
 ?? FOTO: TORE ELLINGSEN ?? VURDERING: Harald Danielsen og Arendalsuk­a bestemte seg for at hensynet til ytringsfri­heten veier tyngst.
FOTO: TORE ELLINGSEN VURDERING: Harald Danielsen og Arendalsuk­a bestemte seg for at hensynet til ytringsfri­heten veier tyngst.
 ??  ?? STANDPLASS: Alliansen (rød ring) og SIAN (blå ring) har fått standplass på samme sted som i 2018.
STANDPLASS: Alliansen (rød ring) og SIAN (blå ring) har fått standplass på samme sted som i 2018.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway