Agderposten

Brannmann Britt og jordmor Jon ønskes

Tenåringen­e synes Arendal bør planlegge mer likestilli­ng. Det er ett av deres innspill til Arendals nye kommunepla­n.

- ▶ Inger Stavelin inger.stavelin@agderposte­n.no

To elever fra hver ungdomssko­le i Arendal, pluss noen fra videregåen­de og fra ungdommens bystyre var samlet i Bankgården onsdag. Rundt 25 ungdommer fikk i oppdrag å vaere med å påvirke utviklinge­n i Arendal.

De valgte hvilke av FNs baerekraft­smål de mener er viktigst at kommer med i Arendals neste kommunepla­n, og laget en liten utstilling for å vise hva de mener.

Deilig uenighet

– De har reflektert og diskutert. Det har vaert en deilig uenighet i gruppene, sier kaospilot og prosjektle­der Julie Elise Haugland.

Den unge arendalitt­en er nå andreklass­ing på Kaospilots­kolen i Danmark, og er engasjert av kommunen til å lede folkemøten­e om kommunepla­nen. Da hun ble spurt om også å ha ungdomsver­ksted for å hanke inn de unges meninger, fikk hun med seg tredjeklas­singen Moa Landgren Tevrén fra samme skole.

Meninger om fremtiden

De er begge overrasket over hvilket engasjemen­t de unge har.

– Vi ba elevrådene på hver skole plukke ut elever som har meninger om Arendals fremtid. Workshopen har gått over all forventnin­g, sier Julie.

Noe av det de to lederne synes er interessan­t, er at ungdommene så fort ble enige om at likestilli­ng mellom kjønnene må med i kommunepla­nen.

Er det likestilli­ng?

– Det ble gode debatter mellom de som mente at det ER likestilli­ng i Arendal, og de som mente at det IKKE er. Det viste seg etterpå at mens ungdommene her ble enige om å ta inn likestilli­ng, gjorde de voksne det samme på kommunehus­et. De som laget det første utkastet, hadde ikke lagt så mye vekt på det, sier Julie.

Ett av utstilling­sobjektene viser en mann som jordmor og en kvinne som brannmann.

Badeplasse­r

Et annet tema de unge var veldig opptatt av, er miljø. De ble spurt om favorittst­edene sine, og mange pekte på fine badeplasse­r. Der ser de selv hvordan forurensni­ng og forsøpling forstyrrer både livet i havet og badegjeste­ne.

– De reflektert­e over vanskelige spørsmål, og det å finne løsninger er ikke så lett. Så vi ba dem heller drømme og lage utopier enn å løse problemene. Dermed fikk vi en veldig kreativ og leken prosess, forteller Moa.

De to lederne synes det er veldig bra at Arendal kommune skjønner at de unges meninger er viktige når de skal lage ny kommunepla­n.

Vises til elever og voksne

– Nå får vi bare håpe at de unges engasjemen­t og innspill blir tatt videre. I dag har de vist at de har lyst til å vaere med i planproses­sen, og de har både entusiasme, engasjemen­t og veldig mange ulike og gode meninger, sier de.

Onsdag ettermidda­g var utstilling­en åpen for publikum. Torsdag var bystyret, skoleklass­er og de som skal jobbe med å skrive kommunepla­nen invitert. Utstilling­en ble tatt ned allerede torsdag ettermidda­g.

 ?? FOTO: KRISTINE RUIM FREDHEIM ?? UNGE: To elever fra hver ungdomssko­le, fra ungdommens bystyre pluss noen fra videregåen­de var med på verkstedet som laget innspill til kommunepla­nen.
FOTO: KRISTINE RUIM FREDHEIM UNGE: To elever fra hver ungdomssko­le, fra ungdommens bystyre pluss noen fra videregåen­de var med på verkstedet som laget innspill til kommunepla­nen.
 ??  ?? KAOSPILOTE­NE: Prosjektle­dere Julie Elise Haugland (t.v.) og hennes assistent Moa Landgren Tevrén ved ett av bordene som viser hvordan de unge diskuterte i grupper over FNs baerekraft­smål.
KAOSPILOTE­NE: Prosjektle­dere Julie Elise Haugland (t.v.) og hennes assistent Moa Landgren Tevrén ved ett av bordene som viser hvordan de unge diskuterte i grupper over FNs baerekraft­smål.
 ??  ?? LEDER: Julia Elise Haugland leder ungdommene i gang.
LEDER: Julia Elise Haugland leder ungdommene i gang.
 ??  ?? KLIMA OG MILJØ: Valgene i Arendal betyr også noe for kloden.
KLIMA OG MILJØ: Valgene i Arendal betyr også noe for kloden.
 ??  ?? RENT HAV: Rent hav, mat og gode badesteder hører sammen.
RENT HAV: Rent hav, mat og gode badesteder hører sammen.
 ??  ?? LIKESTILLI­NG: De unge vil ha mer
LIKESTILLI­NG: De unge vil ha mer

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway