Agderposten

– Skremmende varmt

Knoppene på baerene har allerede begynt å springe ut på gården til Gurine Seland i Reddal i Grimstad.

- Silje Bratland Roksvåg ssbr@agderposte­n.no

– Jeg tenker som alle andre, at det er i tidligste laget. Plantene våre våkner for tidlig, sier potetbonde Gurine Seland i Grimstad etter disse februardag­ene med rekordvarm­e og naermest sommerlige tendenser. Tirsdag ble det målt 18,7 grader på Landvik i Grimstad, som var ny

februarrek­ord for Aust-Agder. Onsdag steg ikke kvikksølve­t på gradestokk­en så høyt, men fortsatt var det godt og varmt i fylket. Landvik tronet også da høyest, med 15,5 grader. Torsdag hadde makstemper­aturen falt til 10,9 grader

Skummelt for inntektene

I Reddal jubler ikke Seland for sommertend­ensene – selv om hun medgir at til og med hun klarer å nyte varmen. Men, skal hun kun tenke på inntekt og gården sin, er ikke varmen godt nytt.

– Du sa til NRK at noe er galt og at dette er skummelt. Hva legger du i det?

– Ja, det er jo ikke normalt at det er så varmt i februar. Og det som er skummelt er jo om man skal tenke på hva dette kan gjøre med inntekten vår på sikt. Det er forhold vi ikke styrer. Jeg kan selvfølgel­ig bli miljøaktiv­ist, men jeg er nok for gammel til å redde gården nå, ler Seland.

Kan tape hundretuse­ner

På gården i Reddal har knoppene til blåbaerene allerede begynt å springe ut. Det kan gå bra, eller det kan gå mindre bra. Alt avhenger av tiden fremover.

– Får vi mye kuldegrade­r så vil knoppene fryse, påpeker hun.

I så fall kan inntekter på godt over hundre tusen, kanskje flere hundre tusen, ryke i år. Samtidig vil hun slippe utgiftene med baerplukki­ng og lignende. Men Seland tar det hele med knusende ro, enn så lenge.

– Vi får ikke panikk bare fordi det har vaert noen varme dager. Det er ikke stort vi kan gjøre med det uansett, vi må bare ta det som det kommer, sier hun rolig.

For utover baerene har hun kontroll. De viden kjente Reddals-potetene står innomhus, og går ikke i jorda med det første. Hvor tidlig det blir, vil vaeret de neste ukene avgjøre.

– Vi ser vel en tendens nå til at det blir mer variert vaer, og vaer til tider man kanskje ikke venter det. Det unormale blir fort normalt, sier Seland.

I tiden fremover blir det nå kaldt for årstiden. Ifølge statsmeteo­rolog Kristin Seter er det fare for snø helt ned langs kysten fra søndag. ▶

 ??  ?? INGEN PANIKK: Potetbonde Gurine Seland, her avbildet ved en tidligere anledning, tar sommervarm­en i februar med fatning.
INGEN PANIKK: Potetbonde Gurine Seland, her avbildet ved en tidligere anledning, tar sommervarm­en i februar med fatning.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway