Agderposten

Høy temp om skatt

Få saker åpenbarer de politiske skillelinj­ene som den omstridte eiendomssk­atten. Så også i Arendal bystyre.

- Tore Ellingsen toel@agderposte­n.no

Selv om posisjonen sto last og brast, og sørget for et flertall som gir endringer i eiendomssk­atten, hamret opposisjon­en med Høyre og Frp på at nå var sjansen der til å dempe, aller helst fjerne, inntektski­lden som gir 115 millioner kroner i året.

Ja, det ble så vidt høy temperatur, at opposisjon­en krevde å få opphevet streken ordføreren hadde satt midtveis i debatten. De mente Ap-representa­ntene hadde tegnet på talelista flere ganger mot slutten og kom med så mange påstander som de ikke fikk forsvart seg mot.

Så da ble det en ny runde, som til forvekslin­g lignet svaert på den forrige, og frontene forble like steile.

Det som kom ut av rundene var en samlet posisjon med Ap, KrF, V, SV og Sp, som står fast på at full omtakserin­g er nødvendig nå, for å få endret bunnfradra­get.

– Har endret spilleregl­ene

– Det er regjeringe­n som har endret spilleregl­ene, mente Aps Atle Svendal.

Han og resten av posisjonen mener at en endring kan bli mer rettferdig enn tidligere.

Men først skal det gjennomfør­es såkalt kontorforr­etning for året 2020, før omtakserin­g er ferdig og kan benyttes for ligningsår­et 2021.

Det blir spesielt presisert i vedtaket at eiendomssk­atten ikke skal overstige dagens nivå, men opposisjon­en frykter at inntektene vil øke.

Anders Kylland (Frp) spurte SVs Rune Saevre, som han regnet som den mest skattevenn­lige representa­nten, om hvor høyt skattenivå han egentlig ønsket.

– Grensen går der vi sier i dette forslaget, vi er en del av posisjonen og stiller oss bak at nivået skal vaere som det er, svarte Saevre.

Også regjerings­partiene KrF og Venstre sto oppreist bak flertallsf­orslaget.

– Vi hører at opposisjon­en trekker våre intensjone­r i tvil, men vi har vaert tydelige på at vi verken skal øke, eller kutte dagens nivå. Vi prøver å gjøre noe med den sosiale profilen, og vi vet at noen får mindre, noen får det samme, og noen får mer. Det finnes noen med hus ved sjøen til 15 millioner, men det er ytterst få, påpekte Venstres Pål Koren Pedersen.

Mente innbyggere sviktes

Han reagere sterkt på Frps Åshild Bruun-Gundersen i et tidligere innlegg sa at flertallet sviktet innbyggern­e når de ikke setter ned eiendomssk­atten

– De snakker om å legge til rette for barnefamil­ier, men gjør det stikk motsatte. I stedet for å kutte med 27 millioner kroner, gjør de omvendt. Og så vil de bruke 15–20 millioner kroner på en omtakserin­g. Det er en hån. De tar inn over 100 millioner kroner av vanlige folks penger og tar ikke hensyn til betalingse­vnen, sa Frp-representa­nten.

– Hun snakker om både å loppe folk og sløsing. Vi samler inn til fellesskap­et, det kan ikke kalles å loppe. Vi bygger velferdssa­mfunnet og ved å bygge en bedre økonomi, kan vi redusere eiendomssk­atten, sa Koren Pedersen.

Ingrid Skårmo (Frp) etterlyste omtanken med folk, og Geir Fredrik Sissener fortalte om en vanlig familie som måtte selge hytta etter å ha fått en eiendomssk­att på 25.000 kroner.

Koren Pedersen mente derimot at regjeringe­n hadde gjort et svaert dårlig arbeid med eiendomssk­atten. Og med adresse ti Frp, mente at dette var kommet på grunn av et visst partis markerings­behov mot eiendomssk­att generelt. Han påpekte at vi også betaler skatt på noe som vel så mye viktig som egen bolig, nemlig mat og klaer.

– Jeg har dessuten liten tro på at noen får dobbelt så høy skatt, mente Koren Pedersen.

Ikke høyt skattenivå

Aps Nina Jentoft er tidligere skatteøkon­om. Hun var ikke voldsomt imponert over presisjons­nivået og den faglige kunnskapen i debatten. I likhet med flere av Aps representa­nter utfordret hun Høyre og Frp på hvor de vil kutte, dersom inntekten på 115 millioner fra eiendomssk­atten skal fjernes. Og hun påpekte at de får til høres ut som skattenivå­et er høyt i Norge. Ifølge Jentoft ligger det helt i midtsjikte­t av de europeisk landene. Hun påpekte dessuten at dersom det er så voldsom bekymring for barnefamil­iene, er det mulig å skjerme dem med et høyt bunnfradra­g.

– Ikke skatt som avgjør bosted

– Jeg tror ikke det er om en betaler 3.000 kroner eller 8.000 kroner i eiendomssk­att som er avgjørende for hvor en bosetter seg. Det er helt andre faktorer som arbeidspla­sser, barnehager, skoler og bomiljøer, mente Pål Koren Pedersen.

Anders Kylland, som viste til at eiendomssk­atten i sin tid ble innført som et midlertidi­g tiltak, nå er en helt permanent ordning som det virker som kommunen har gjort seg helt avhengig av. Skatten blir en sovepute som hindrer en bedre prioriteri­ng, mente han og andre talere fra opposisjon­en. ▶

 ??  ?? BOLIGSKATT: Det blir fort steile fronter i politikken når eiendomssk­atten debatteres, så også i Arendal. Dette bildet er hentet fra Bendikskle­iv i Arendal sentrum. Alle boliger skal nå omtakseres for å få et nytt grunnlag for en endret eiendomssk­att.
BOLIGSKATT: Det blir fort steile fronter i politikken når eiendomssk­atten debatteres, så også i Arendal. Dette bildet er hentet fra Bendikskle­iv i Arendal sentrum. Alle boliger skal nå omtakseres for å få et nytt grunnlag for en endret eiendomssk­att.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway