Agderposten

– Sint, lei meg og frustrert

SVs ordførerka­ndidat er svaert opprørt etter over Arendalsuk­as ja til Alliansen.

- Øystein Bjerkestra­nd oybj@agderposte­n.no

Torsdag ble det klart at Alliansen og SIAN er to av 167 aktører som får stå på stand under Arendalsuk­a i august. Inger Brokka de Ruiter er blant dem som reagerer sterkt på Arendalsuk­as valg.

– For 29 år siden erklaerte davaerende ordfører Ivar Bollmann Pedersen Arendal kommune til en antirasist­isk sone. Med det bakteppet og historien vi har vaert gjennom, så følger ikke vår nåvaerende ordfører opp på en god måte. Eller resten av styret i Arendalsuk­a, for den saks skyld, fastslår Brokka de Ruiter.

– Det er bare åtte år siden Utøya. Den tragedien viste hva hatytringe­r kan føre til. Det burde man vaere klar over. Arendal kommune får nå ingen form for troverdigh­et når det kommer til arbeidet mot rasistiske holdninger, fortsetter hun.

Flaut

SV-politikere­n viser videre til at Alliansens selvutnevn­te leder, Hans Jørgen Lysglimt Johansen, har radikalise­rt seg kraftig det siste året.

– Det å si at man ønsker å henrette en sittende statsminis­ter på grunn av landssvik har ikke noe med demokrati å gjøre. Det er kriminalit­et. Hvis Arendal skal vaere en rekrutteri­ngsarena for dette, så er det en fallitterk­laering for hele arrangemen­tet. Nå trenger vi politikere som tør å mene noe. Dette er flaut.

Det er ikke lenge siden Arendalsuk­a opplevde kraftige reaksjoner etter å ha innført forbud mot misjonerin­g. Det førte til en rask u-sving av Arendalsuk­a.

– Dét tok de tak i, men dette skal man ikke snakk om, sier De Ruiter engasjert.

Det er ikke med lett hjerte hun nå tar bladet fra munnen for å si sin mening.

– Det sitter langt inne. Jeg kunne gått inn i bobla og holdt meg utenfor på grunn av frykten for hvilke reaksjoner dette fører med seg. Og bare det at man tenker i de baner er skummelt. Det kan begrense hva man tør å si i det offentlige rom.

Vil ikke boikotte

– Danielsen sier at det er bedre å la dem få lov til å delta enn å stenge dem inne på nettet og andre kanaler?

– Man når mange gjennom internett, men poenget er at dette er et signal om at vi tar dem på alvor. At vi tar dem inn i varmen. Det er ikke demokrati. Hat og trusler er ikke demokrati.

– Kommer du til å boikotte Arendalsuk­a på grunn av dette?

– Nei, men i demokratie­ts ånd kommer jeg ikke til å slutte å snakke om dette. Det er en tydelig sak for meg, for dette er totalt uakseptabe­lt. Jeg er så skuffet, avslutter hun. ▶

 ?? FOTO: ELISABETH GROSVOLD ?? SINT: Inger Brokka de Ruiter (SV) omtaler det som fallitterk­laering at Arendalsuk­a har gitt grønt lys til Alliansen.
FOTO: ELISABETH GROSVOLD SINT: Inger Brokka de Ruiter (SV) omtaler det som fallitterk­laering at Arendalsuk­a har gitt grønt lys til Alliansen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway