Agderposten

Jemtland-drapet etterforsk­es videre

Politiet har i vinter etterforsk­et drapet på Janne Jemtland ytterliger­e etter en oppfordrin­g fra forsvarern­e til den drapsdømte ektemannen.

-

– Det stemmer at vi har bedt om ytterliger­e etterforsk­ning. Det gjelder forskjelli­ge bevistemae­r som var gjenstand for diskusjon i tingretten, og som vi ønsker å få belyst naermere, sier drapstilta­lte Svein Rishovd Jemtlands forsvarer, advokat Ida Andenaes, til NRK.

Hun ønsker ikke å gå naerme- re inn på hva de ønsker at politiet skal se naermere på, men understrek­er at det dreier seg om ting forsvarert­eamet mener har stor betydning for saken.

Da Andenaes prosederte i Hedmarken tingrett før saken ble tatt opp til doms, framhevet hun flere aspekter som fortsatt var uklare i saken. Man vet for eksempel ikke med sikkerhet hvor Janne Jemtland ble oppbevart i opptil fem dager før hun ble dumpet i Glomma, og forsvarere­n løftet dessuten fram temaet om det kan ha vaert andre personer involvert i drapssaken.

– Kan det vaere at han forklarer seg slik han gjør for å beskytte andre? Vi vet at det har vaert andre involvert, sa Andenaes, med henvisning til en person som Svein Jemtland lånte en bil av etter drapet.

Andre involverte?

– Skulle det vaere en ukjent medhjelper som Jemtland ønsker å beskytte, så fritar det ham ikke for de etterfølge­nde handlingen­e, men det gir ham en plausibel grunn for at han holder tilbake opplysning­er fra 29. desember, sa hun.

Janne Jemtland ble skutt i hodet natt til 29. desember 2017. Den nå drapsdømte ektemannen løy for politiet, familie og venner om at hun var død og hevdet hun hadde forlatt ham og parets to sønner. Kvinnen hadde status som savnet i rundt to uker før hun ble funnet i Glomma med et 38 kilos lastebilba­tteri rundt livet.

Andenaes etterlyser også mer og bedre dokumentas­jon for når og hvordan Janne Jemtland døde. De sakkyndige mener kvinnen døde av drukning to-tre timer etter at hun ble truffet av skuddet, men forsvarere­n mener nedkjøling som følge av lave vintertemp­eraturer kan ha forsinket kroppens dødsproses­ser.

– Forsvarern­e har begjaert ytterliger­e undersøkel­ser, og det jobber politiet med, bekrefter statsadvok­at Iris Storås, men uten å kunne si noe om hva som nå undersøkes videre.

Ankesak i sommer

Selv om det er flere ting man ennå ikke har fått svar på, har ikke påtalemynd­igheten bedt politiet etterforsk­e saken ytterliger­e. Storås sier til NRK at det ikke er noe som forandrer saken, og at det ikke er sikkert man noen gang vil få svar på alt.

Svein Rishovd Jemtland ble i Hedmarken tingrett før jul dømt til 18 års fengsel for drapet på sin drøyt ti år yngre kone, en av de strengeste straffene som er idømt for forsettlig drap.

Ankesaken kommer opp for Eidsivatin­g lagmannsre­tt 17. juni og skal pågå i to fulle uker. Anken gjelder både skyldspørs­målet, straffekra­vet og de sivile kravene, sa Andenaes til NTB etter at dommen var forkynt.

Fristen for å levere bevisoppga­ver til lagmannsre­tten er satt til 1. mars. Nye bevis som skulle dukke opp etter dette, kan imidlertid ettersende­s. (NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? FORSVARER: Advokat Ida Andenaes som forsvarer den drapstilta­lte ektemannen til Janne Jemtland, sier de har bedt politiet gjøre ytterliger­e undersøkel­ser av saken i forkant av ankesaken i lagmannsre­tten.
FOTO: NTB SCANPIX FORSVARER: Advokat Ida Andenaes som forsvarer den drapstilta­lte ektemannen til Janne Jemtland, sier de har bedt politiet gjøre ytterliger­e undersøkel­ser av saken i forkant av ankesaken i lagmannsre­tten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway