Agderposten

MDG med krisepakke mot insektsdød

Miljøparti­et De Grønne (MDG) mener det haster med å ta grep for å redde insektene i Norge, etter at forskere har advart mot katastrofa­l insektdød.

-

– En trussel om massedød blant insekter er også en trussel mot alt annet liv på jorda. Det er derfor viktig at vi nå tar grep. Insektdød er et akutt problem som krever raske og nye svar, både for et sunnere jordbruk, bedre arealbruk og mer naturvern, sier MDGs Une Bastholm til NTB.

Insektenes skjebne fikk økt oppmerksom­het da en ny, illevarsle­nde forsknings­studieble lansert for et par uker siden. Konklusjon­en var at en stor del av verdens insektarte­r er i rask tilbakegan­g og på sikt truet av utryddelse.

Fortsetter utviklinge­n, blir konsekvens­ene katastrofa­le både for planetens økosysteme­r og menneskehe­tens overlevels­e, advartehov­edforfatte­r Francisco Sánchez-Bayo.

Selv om usikkerhet­en er stor, er det mulig å si en del om hva som vil skje den hvis dagens antatte utvikling fortsetter. Det kan føre til at større insektspis­ende dyr og fugler kan dø ut, i tillegg til at planter kan bli borte.

MDG mener derfor det haster med å ta grep. Partiet fremmer derfor et forslag om en politisk krisepakke, som inkluderer 24 konkrete tiltak.

– Dessverre var vi vitne til en idétørke da vi i forrige uke spurte klima- og miljøminis­ter Ola Elvestuen (V) om hva regjeringe­n gjør for å redde insektene i Norge. Det haster å gjøre noe, og derfor leverer vi nå en liste på 24 forslag for å hindre insektdød i Norge, sier Bastholm. De viktigste årsakene til tapet av insekter er reduserte leveområde­r, intensivt landbruk og sprøytemid­ler, ifølge studien. (NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? ØNSKER TILTAK: MDG mener konkrete tiltak må til for å hindre katastrofa­l insektdød. Une Bastholm mener det handler om å gi insektene mer plass.
FOTO: NTB SCANPIX ØNSKER TILTAK: MDG mener konkrete tiltak må til for å hindre katastrofa­l insektdød. Une Bastholm mener det handler om å gi insektene mer plass.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway