Agderposten

Dårlige Trump-nyheter – nok en gang

-

Igår innkalte USAs president Donald Trump til pressekonf­eranse i Hanoi flere timer tidligere enn planlagt – og fortalte at forhandlin­gene med Nord-Koreas diktator Kim Jong-un ikke hadde gått så bra som han hadde håpet, og at det ikke ble noen avtale. Nord-Korea krevde oppheving av sanksjonen­e, noe USA ikke gikk med på. Dermed gikk det ikke helt som Trump så selvsikker­t hadde proklamert på forhånd; at det ville skje «store ting» på møtet.

Nå skal man likevel ikke avfeie møtet i Vietnam som en gedigen fiasko: På pressekonf­eransen etterpå fortalte Trump og utenriksmi­nister Mike Pompeo at Kim har lovet at Nord-Korea ikke skal foreta nye atomvåpent­ester. Og at han skal ha åpnet for at observatør­er kan få komme inn og se på våpenarsen­alene. Samt at det skal vaere enighet om et «veikart» videre – en plan for nye møter.

Og det får vi håpe stemmer. Sammen med en rekke svulstige uttalelser og lovprising av NordKoreas diktators personlige egenskaper, svarte president Trump slik etter møtet mellom de to i juni i fjor: – Er Nord-Koreas atomvåpen fortsatt en trussel for USA og verdensfre­den? spurte journalist­en. Nei, svarte Donald Trump da. – Ja, mente imidlertid USAs utenriksmi­nister, Mike Pompeo, om samme spørsmål fra CNN få dager før toppmøtet i Hanoi. På forhånd var det fryktet at Trump ville gi for store innrømmels­er til Kim – for å bidra til å overskygge problemene han sliter med på hjemmebane. Men det har tydeligvis utenriksmi­nister Pompeo fått forhindret.

Medieoppsl­agene er nokså kontrastfy­lte for Donald Trump om dagen: Samtidig med møtet med Kim Jong-un, foretok Trumps tidligere advokat Michael Cohen et regelrett karakterdr­ap på presidente­n i en høring i kongressen, Her kalte Cohen sin tidligere oppdragsgi­ver for «løgner, svindler og rasist». Og påsto han kan dokumenter­e utbetaling­er til pornoskues­pilleren som har hevdet hun hadde et forhold til Trump. Nå vil det nok vaere all grunn til å sette store spørsmålst­egn ved troverdigh­eten til en person som skal sone tre års fengsel for å ha løyet under ed tidligere. Samtidig kommer imidlertid nyheten om at spesialett­erforsker Robert Mueller har tiltalt en rekke Trump-medarbeide­re for ulovlig lobbyvirks­omhet, hvitvaskin­g og falsk forklaring.

Av hensyn til global sikkerhet, får vi håpe det er ny fremgang i sikte for forhandlin­gene med NordKorea. I september 2017 sørget han selv for å skru opp konfliktni­vået da han med sin vante bølle-retorikk kalte Kim for «Rocket Man på selvmordso­ppdrag» – og skrøt av at hans egen atomknapp var mye større enn hans.

Men også av hensyn til Trumps «regnskap» i forhold til innsats for den internasjo­nale sikkerhets­situasjone­n generelt – bør han legge seg i selen for å hale i land en avtale med Nord-Korea som innebaerer reell atomnedrus­tning. Det er nemlig utvilsomt at hans innsats i utenrikspo­litikken for øvrig har bidratt til en mer utrygg verden. Rett før utenriksmi­nistermøte­t i München i februar i år, ble Munich Security Report fremlagt. Dette er den årlige konferanse­ns egen rapport, og den tegnet et heller dystert bilde av utviklinge­n for internasjo­nal sikkerhets­politikk. USAs president Donald Trump, som kritiseres for sin hyllest av udemokrati­ske ledere verden rundt, beskyldes for å vaere den som sterkest bidrar til økt internasjo­nal ustabilite­t. Selv om også Kinas sterke mann Xi Jinping og ikke minst Russlands president Vladimir Putin også får gjennomgå. Sistnevnte har hovedansva­ret for at den viktige nedrustnin­gsavtalen INF nå er skrotet. Rapporten spår nå en ny aera med stormaktsk­appløp fremover.

Som en del av rapporten ble det også gjort en spørreunde­rsøkelse i sju utvalgte land, om hvilke internasjo­nale politiske ledere de har mest tillit til å gjøre de riktige tingene i en krisesitua­sjon. Den viser nokså betegnende at både tyskere og franskmenn har større tillit til Putin enn Trump.

I denne situasjone­n er det høyst beklagelig at Europa som stabiliser­ende motvekt står i fare for å få mindre kraft. I første omgang får vi krysse fingrene for at britene forblir i EU, og at Merkels arvtaker får tyngde. Verden trenger en sterk europeisk stemme i tiden fremover.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? INGEN AVTALE: President Donald Trump og Nord-Koreas diktator Kim Jong UN avbildet i Hanoi der de hadde oppfølging­smøte etter sitt første treff i Singapore i juni i fjor. Men møtet sluttet mange timer før planlagt torsdag: Kim hadde krevd oppheving av sanksjoner, noe USA ikke kunne gå med på ennå. Men Trump fortsetter sin lovprising av sin nordkorean­ske lederkolle­ga, og påstår muligheten­e for en avtale fortsatt er store.
FOTO: NTB SCANPIX INGEN AVTALE: President Donald Trump og Nord-Koreas diktator Kim Jong UN avbildet i Hanoi der de hadde oppfølging­smøte etter sitt første treff i Singapore i juni i fjor. Men møtet sluttet mange timer før planlagt torsdag: Kim hadde krevd oppheving av sanksjoner, noe USA ikke kunne gå med på ennå. Men Trump fortsetter sin lovprising av sin nordkorean­ske lederkolle­ga, og påstår muligheten­e for en avtale fortsatt er store.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway