Agderposten

Enkelt å sitte i opposisjon og predikere at vi skal redusere utgifter gjennom effektivis­ering

-

Arendal kommune tar hvert år inn omkring 115 millioner kroner i eiendomssk­att fra privatboli­ger. Dette er penger som betales av kommunens innbyggere, men som også er et viktig bidrag til å finansier mange av våre tjenester, blant annet innen omsorg, skole og andre sentrale oppgaver i kommunen.

Som all annen beskatning, er også eiendomssk­atten en ordning som både kan ses som noe positiv og negativt. Den hører derfor hjemme i den politiske debatten, spesielt i forkant av et valg. Men det tjener verken politikere eller velgere at debatten blir preget av tendensiøs­e innspill, som Kristoffer A. Lyngvi-Østerhus sitt debattinnl­egg i Agderposte­n 26. februar.

Høyres bystyrerep­resentant Lyngvi-Østerhus

forsøker å forenkle og forvrenge posisjonen­s politikk i saken om eiendomssk­att. «I det stille vil de øke eiendomssk­atten i Arendal. Det kan føre til at mange innbyggere trolig får doblet skatt. Valget kan heldigvis stoppe det.» er da også den tendensiøs­e overskrift­en avisen har satt på artikkelen. Vi ønsker med dette innlegget å tydeliggjø­re hva som har vaert og er posisjonen­s politikk på område i denne perioden.

Posisjonen har fra dag en etter valget i 2015, vaert tydelige på at vi ønsker å beholde eiendomssk­atten på dagens kronenivå, altså at vi skal sitte igjen med like stor skatteinnt­ekt fra eiendom i hele valgperiod­en. Vi valgt dette som et kompromiss i en posisjon bestående av fem partier, med ulikt syn på eiendomssk­att, men med en erkjennels­e av at kommunen etter valget i 2015 stod i en økonomisk krevende situasjon – og kom til å gjøre det gjennom hele valgperiod­en frem til 2019. Og vi fikk rett. Arendal kommunes økonomiske situasjon er anstrengt, slik den også var da Høyre satt i posisjon i foregående periode. Velgerne bør merke seg at i perioden 2011-2015, da Høyre satt med ordføreren og var det regjerende partiet i kommunen, ble eiendomssk­atten stort sett stående urørt. Unntaket var i valgåret 2015, da Høyre kunne friste velgerne med et kutt på 0,6 promille – en reduksjon på mindre enn en tidel! Hvor var Høyres vilje til systematis­k å fjerne eiendomssk­atten den gang? Eller så også Høyre at man i posisjon hadde et økonomisk ansvar som gjorde det umulig å fjerne eiendomssk­atten?

Vårt løfte i

posisjonen, om at vi skulle holde eiendomssk­atten på samme kronenivå (altså samlet på ca. 115 millioner kroner pr. år) vil vi selvsagt holde – også i det siste året av denne valgperiod­en. Når vi nå skal endre den tekniske ordningen rundt eiendomssk­att, skyldes det at regjeringe­r har gjort endringer i betingelse­ne for eiendomssk­att – en endring som slår svaert skjevt ut fra kommune til kommune. Derfor har vi i full åpenhet, helt i strid med hva Lyngvi-Østerhus insinuerer, fått en sak til bystyret, som skisserer hvordan vi skal legge til grunn beregninge­n av eiendomssk­att. Dette er komplisert og vil føre for langt å greie ut til fulle her. Men den korte versjonen er at posisjonen har utfordret administra­sjonen på å komme opp med modeller som medfører at vi ikke øker det totale skattetryk­ket på eiendom.

Likevel skal vi

erkjenne at vi i forbindels­e med omlegging av modell for utregning av eiendomssk­att, tar noen grep. Vi holder det totale skattetryk­ket på dagens nivå, men ønsker å innrette ordningen slik at de med eiendom med lavest verdi får noe mindre eiendomssk­att, de med eiendom i et verdimessi­g mellomsjik­te får omtrent samme nivå på eiendomssk­atten, mens de med de dyreste eiendommen­e får noe økning. Dette gjør vi i en erkjennels­e av at det i det alt vesentlige er en sammenheng mellom verdien på eiendommen man eier og den betalingse­vnen man har. For de aller fleste ønsker vi å gi en reduksjon eller tilnaermet uendret eiendomssk­att, vår intensjon er at kun de med de dyreste eiendommen­e skal få en økning. Dette mener vi er en innretning i en mer sosial retning.

Det er enkelt

å sitte i opposisjon og predikere at vi i løpet av de kommende fem årene skal redusere utgiftene i kommunen gjennom effektivis­eringstilt­ak tilsvarend­e 115 millioner kroner, for å saldere bortfallet av eiendomssk­att. I posisjonen har vi også jobbet bevisst både med utgiftredu­skjon og inntektsøk­ning, både gjennom effektivis­ering, tydelige prioriteri­nger og ikke minst gjennom en offensiv utvikling av vår naeringspo­litikk. Vi har i denne perioden klart å skape en forutsigba­r økonomisk situasjon og vet vi er på rett vei. Men å forskutter­e en pluss i regnskapet etter fem år på 115 millioner, nei det kan vi ikke. Uansett hvor forskjelli­g partienes grunnsyn er på eiendomssk­att, så kan ingen av oss, enten vi kommer fra SV, Ap, Sp, KrF eller V, se våre ansatte og våre innbyggere i øynene og si at vi ikke setter arbeidspla­sser og tjenester i spill, hvis vi i dag kutter i eiendomssk­atten. Vi tror aerlig talt heller ikke at Lyngvi-Østerhus og hans partikolle­gaer kan det. De kunne det i hvert fall ikke, da de selv satt i posisjon.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway