Agderposten

Karikature­n av grådige kraftselsk­aper som egenrådige håver inn på bekostning av kundene, er og blir nettopp det – en karikatur.

- Tom Nysted konsernsje­f i Agder Energi

Etter en vinter med høyere strømprise­r enn tidligere år, er det verdt å reflektere litt over hvordan kraftmarke­det henger sammen, og hvorfor det er slik. Det er slett ikke vanskelig å ha sympati med de som får seg en overraskel­se når strømregni­ngen blir høyere enn ventet.

Strøm er en basisvare – alle trenger den. Og i takt med at vi i Norge bruker elektrisit­et til stadig flere formål, gjerne samtidig, blir vi enda mer avhengig av stabil tilgang på strøm for at samfunnet skal fungere. Det må vi som driver i kraftbrans­jen ha klart for oss hver eneste dag.

Samtidig som kundene skal ha tilgang til så mye strøm de trenger, når de trenger den, skal vi sørge for at denne strømmen er produsert med så lave klimagassu­tslipp som mulig.

Det viktigste virkemidle­t for å oppnå dette i Norge og Europa er EUs system for handel med CO2-kvoter. Dette er et tydelig uttrykk for prinsippet om at forurenser skal betale. Hovedårsak­en til høyere strømprise­r finner vi her – kvoteprise­n har steget. Med andre ord har det blitt dyrere å forurense, akkurat slik meningen var. Det får konsekvens­er: skitten kullkraft er nå i ferd med å fases ut i Europa fordi prisen er for høy.

Dette er grunnlegge­nde positivt! Fornybar energi, som vår vannkraft, presser seg frem, noe som på sikt vil dempe prisene igjen.

Fordi Norge etter politiske beslutning­er er tilknyttet det europeiske kraftmarke­det, påvirker kvoteprise­n også oss. Strømprise­ne vi ser nå er derfor først og fremst et resultat av en klimapolit­ikk som virker. Denne klimadugna­den stiller vi opp på.

Politikken har påvirket kraftmarke­det siden lenge før klimahensy­n ble like sentrale som i dag. Siden energilove­n trådte i kraft i 1991, har strøm vaert en vare som blir omsatt i et marked, lik de fleste andre varer vi omgir oss med i det daglige. Og prisen på en vare svinger i takt med tilbud og etterspørs­el tilsvarend­e laks og bensin.

All kraft Agder Energi produserer blir omsatt på den nordiske kraftbørse­n Nord Pool, som eies av Statnett og de andre nordiske systemoper­atørene. Som kraftselsk­ap er vi selvsagt interesser­t i en best mulig pris for varen vi produserer, men vi er altså avhengig av hvilken pris markedet er villig til å betale.

Karikature­n av grådige kraftselsk­aper som egenrådige håver inn på bekostning av kundene, som enkelte krefter forsøker å tegne, er og blir nettopp det – en karikatur.

Ikke minst fordi en betydelig andel av kundenes regning ikke er betaling for selve strømmen, men ulike statlige skatter og avgifter. Selve strømprise­n er én del av kundens regning, mens en annen del er elavgift, Enova-avgift, elsertifik­ater og moms. En tredje del er nettleien, som rett nok kreves inn av nettselska­pene, som betaling for driften av nettet. NVE regulerer strengt hvor mye nettselska­pene kan ta betalt for dette. Det kan vaere vanskelig for en gjennomsni­ttlig kunde å orientere seg i dette bildet, men poenget står fast: hva kunden betaler er i stor grad et resultat av politiske beslutning­er.

Det er også verdt å minne om at norske husholdnin­ger og naeringsli­v ikke betaler mye for strømmen sammenlign­et med de fleste andre land. Om de fikk tilbudet, ville europeiske strømkunde­r takket ja til norske priser i de aller fleste tilfeller.

Nå har vi allerede vaert inne på at norske og europeiske kunders priser henger sammen. Hvorfor gjør de det? Det handler også om kraftkable­r til utlandet, og om leveringss­ikkerhet. Selv om vi takket vaere vår regulerbar­e vannkraft har et overskudd av kraft de fleste år, kan det vaere spesielt kalde eller tørre tider på året der vi har behov for å importere kraft fra våre naboer. Til det behøver vi kabler, noe vi har hatt siden den første forbindels­en med det svenske sentralnet­tet ble satt i drift fra Sør-Trøndelag i 1960, altså snart 60 år siden.

Denne muligheten til å utveksle kraft med våre naboland har tjent oss godt – i praksis importeres det billig og eksportere­s dyrt. Og det er Statnett som systemansv­arlig som kan bestemme at det skal importeres eller eksportere­s kraft, ikke kraftprodu­sentene. Agder Energi selger all vår produksjon til kraftbørse­n, og så er det Statnett som sender kraft ut over grensene i perioder med hjemlig overskudd og som også sitter igjen med overskudde­t av handel med utlandet.

NVE har regnet på hvordan situasjone­n ville vaert i en tenkt situasjon der vi ikke hadde kabler i dag. Da måtte kraftprodu­sentene ha spart på vannet for å unngå tomme magasiner. Det måtte også vaert investert i betydelig reservekap­asitet, for å sikre at vi hadde strøm selv i perioder med lite nedbør.

Samlet ville resultatet vaert større svingninge­r i prisen, og to til tre ganger høyere pris om vinteren, når nordmenn trenger strømmen mest.

Kort sagt, uten kabler ville vi fått et dyrere og dårligere kraftsyste­m. For kundene, for selskaper som Agder Energi, og for hele det norske samfunnet.

For de verdiene som Agder Energi og andre norske kraftselsk­aper skaper, kommer hele samfunnet til gode. For det første betaler vi høye skatter, høyere enn resten av naeringsli­vet. Og for det andre går det overskudde­t vi skaper, rett tilbake til kommune og stat gjennom stabile utbytter. Vannkrafte­n gir derfor et viktig bidrag til finansieri­ngen av offentlige goder over hele landet, og ikke minst på Agder. Det er vi stolte av, og det skal vi fortsette å levere også under skiftende (politiske) vaer- og vindforhol­d.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway