Agderposten

Legg merke til at Senterpart­iet og Arbeidarpa­rtiet framleis er for å dumpe gruveavfal­l i Repparfjor­d

Gruvedrift­a og sjødeponie­t i Repparfjor­d blei dessverre vedtatt av eit stort fleirtal i Stortinget 2. juni 2016. Det var Arbeidarpa­rtiet, Senterpart­iet, Høgre og Framstegsp­artiet som vedtok dette.

- Jan Kløvstad, fylkesting­smedlem for Venstre i Aust-Agder

Venstre, Kristeleg folkeparti og SV forsøkte å stoppe vedtaket, men blei grundig stemt ned. Eg vil tru også Miljøparti­et de Grønne ville stemt mot sjødeponie­t, men partiet var ofte ikkje i stortingss­alen under viktige voteringar. Løyvet blei gitt etter forureinin­gslova, og kan dessverre ikkje trekkast tilbake på lovleg vis.

Det nyttar ikkje med ny votering i Stortinget, sidan Arbeidarpa­rtiet og Senterpart­iet støttar Høgre og Framstegsp­artiet. Det veit partileiar Audun Lysbakken i SV. Men han er så trygg på at saka ikkje kjem opp igjen, at han likevel krev nettopp ny stortingsb­ehandling. Lysbakken burde heller skryte av Venstre, som fekk inn i regjerings­plattforme­n i januar 2018 at det ikkje skal bli gitt fleire utsleppslø­yve til sjødeponi. Det bind Høgre og Framstegsp­artiet. Dette står fast også etter at Kristeleg folkeparti kom med i regjeringa.

Legg merke til at Senterpart­iet og Arbeidarpa­rtiet framleis er for å dumpe gruveavfal­l i Repparfjor­d. Om Knut Arild Hareide hadde fått Kristeleg folkeparti inn i regjering med Arbeidarpa­rtiet, Senterpart­iet og SV, ville SV dessverre fått same nederlaget som Venstre og Kristeleg folkeparti har fått nå.

I fleire stortingsp­eriodar har SV klart å binde dei rødgrøne til å vente med oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja med hjelp av Venstre i rødgrøne fleirtalsp­eriodar. Og SV har gitt tilsvarand­e hjelp til Venstre når Venstre har vore ein del av fleirtalet. Nå ser det heldigvis ut til at vi har fått eit «evig fleirtal» for vern av Lofoten, Vesterålen og Senja for fisk og mot olje. På same måte bør vi samarbeide framover for å skåne fjordane våre for framtidige sjødeponi av gruveavfal­l.

 ??  ?? ADVARER OM NY ALTA-AKSJON: Store deler av miljøbeveg­elsen har varslet kamp mot dumping av giftholdig gruveslam i Repparfjor­den. Her fra en demonstras­jon i Oslo, med Natur og Ungdoms leder, Gaute Eiterjord, i forgrunnen. Arkivfoto: NTB scanpix
ADVARER OM NY ALTA-AKSJON: Store deler av miljøbeveg­elsen har varslet kamp mot dumping av giftholdig gruveslam i Repparfjor­den. Her fra en demonstras­jon i Oslo, med Natur og Ungdoms leder, Gaute Eiterjord, i forgrunnen. Arkivfoto: NTB scanpix
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway