Agderposten

DET HENDTE

-

1810:

Komponiste­n Frédéric Chopin ble født i landsbyen Żelazowa Wola utenfor Warszawa. Han debuterte som konsertpia­nist i en alder av åtte år. 20 år gammel slo han seg ned i Paris og ble fransk statsborge­r. Chopin komponerte nesten utelukkend­e for klaver, og mange av stykkene hans går for å vaere teknisk krevende. Hans lyriske og lidenskape­lige stil var så personlig at han ifølge Robert Schumann kunne ha utgitt verkene sine anonymt, og de ville allikevel straks ha blitt gjenkjent som hans. Omkring 230 av Chopins verker er bevart. Han var plaget av dårlig helse hele livet, og i 1849 døde han av en luftveisli­delse, 39 år gammel. Chopin ligger begravet på Père Lachaise i Paris. Etter komponiste­ns eget ønske ble hjertet hans bisatt i Helligkors­kirken i Warszawa. 1910:

96 mennesker mistet livet da to tog ble rammet av snøskred i byen Wellington i den amerikansk­e delstaten Washington. Wellington var stoppested for Great Northern Railway, og hadde oppstått noen år tidligere under byggingen av jernbanen. I slutten av februar 1910 var et passasjert­og og et posttog blitt stående innesnødd i den lille jernbaneby­en. Både de postansatt­e og de fleste av passasjere­ne ble vaerende i togene i påvente av at linjen skulle bli ryddet. Natt til 1. mars løsnet et 800 meter bredt skred, trolig utløst av et lynnedslag, fra åsene over Wellington. Skredet rev med seg de to togene og slynget dem ut i elva Tye River. Katastrofe­n var så belastende for Wellington­s rykte at den i stillhet ble omdøpt til Tye noen måneder senere. Byen ble fraflyttet i 1929 etter en omlegging av jernbanen, og restene av den er i dag et populaert motiv for fotografer. Snøskredet i Wellington var det mest dødbringen­de i amerikansk historie.

1932:

Flygerhelt­en Charles Lindberghs 18 måneder gamle sønn ble bortført fra familiens hjem i New Jersey. Kidnappere­n hadde tatt seg inn på barneromme­t ved hjelp av en stige og etterlatt et brev der han krevde 50.000 dollar i løsepenger for gutten. To måneder senere ble gutten funnet død noen kilometer fra hjemmet. Lindbergh var blitt verdensber­ømt etter at han i 1927 krysset Atlanterha­vet alene i et enmotors fly, og kidnapping­ssaken ble fulgt med kolossal interesse. Etter en intens etterforsk­ning ble den tyskfødte eksfangen Bruno Hauptmann arrestert og tiltalt for forbrytels­en. Hauptmann bedyret sin uskyld, men ble dømt til døden og henrettet i den elektriske stol i april 1936. (©NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway