Agderposten

Trump forlot toppmøte

Toppmøtet mellom Donald Trump og Kim Jong-un fikk en brå slutt. Trump sier han trakk seg fra samtalene fordi det ikke ble enighet om sanksjoner og atomvåpen.

-

– Noen ganger må du bare gå, sa Trump på en pressekonf­eranse etter møtet i Vietnams hovedstad Hanoi.

Han fortalte at Kim var villig til å gjøre noen innrømmels­er knyttet til sitt atomprogra­m. Men ikke innrømmels­ene som USA ønsker.

Samtidig ba Kim om fjerning av alle økonomiske sanksjoner mot Nord-Korea – noe Trump ikke ville gå med på.

– Varmt forhold

Dermed ble toppmøtet avsluttet tidligere enn planlagt. Det kom ingen felles uttalelse fra Trump og Kim, og de avlyste en planlagt lunsj.

Amerikansk­e medier bruker uttrykk som «sammenbrud­d» og «kollaps» om den plutselige avslutning­en av toppmøtet.

– Dette er utvilsomt et tilbakeskr­itt, sier den svenske NordKorea-analytiker­en Niklas Swanström til nyhetsbyrå­et TT.

Men Trump er tilsynelat­ende fortsatt optimist og sier han tror USA og Nord-Korea vil bli enige på et senere tidspunkt.

Presidente­n sier han og Kim har et varmt forhold og at han håper og tror det fortsetter slik.

– Vi liker hverandre rett og slett, sa den amerikansk­e presidente­n på pressekonf­eransen.

Han fortalte også at Kim har lovet å ikke gjenoppta testing av atomvåpen og raketter.

– Ikke hastverk

Under åpningen av toppmøtet onsdag sa både Trump og Kim at de trodde det ville bli en suksess.

I forkant var det blitt spekulert på om de ville komme med en felles erklaering om en formell avslutning av Koreakrige­n.

Selv om krigshandl­ingene opphørte i 1953, ble ingen offisiell fredsavtal­e undertegne­t av landene som deltok i konflikten.

Da Trump og Kim møttes igjen torsdag, var imidlertid tonen noe annerledes. Trump sa han ikke hadde hastverk med å komme i mål.

– Det som er viktig, er at vi oppnår den rettet avtalen, sa han.

Også Kim svarte på noen spørsmål fra vestlige journalist­er – trolig for første gang noensinne. Den nordkorean­ske lederen sa han «instinktiv­t» følte at møtets andre dag ville lede til et godt resultat.

Forlot bygningen

Noen timer senere var det klart at avslutning­en ikke ble som ventet. Både Trump og Kim forlot bygningen med møtelokale­ne etter at den felles lunsjen var avlyst.

I Sør-Korea falt både børsen og valutakurs­en da det ble klart at toppmøtet i Hanoi ble mindre vellykket enn mange hadde håpet. Også i flere andre asiatiske land sank aksjekurse­ne.

Regjeringe­n i Sør-Korea sier i en uttalelse at det er skuffende at USA og Nord-Korea ikke ble enige. Likevel mener sørkoreans­ke myndighete­r at det ble gjort framskritt i samtalene i Hanoi.

Møtet i Vietnams hovedstad var andre gang Trump og Kim traff hverandre. Deres første toppmøte ble holdt i Singapore i fjor.

USA forsøker å overtale NordKorea til atomnedrus­tning i bytte mot opphevelse av økonomisk sanksjoner. Men forhandlin­gene mellom landene har blant annet vaert preget av ulik forståelse av begrepet «atomnedrus­tning på Koreahalvø­ya».

På pressekonf­eransen torsdag sa Trump at Kim har en annen forståelse av begrepet enn det USA har.

– Men den ligger mye naermere enn for et år siden, sa presidente­n.

(NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? ANSPENT: Stemningen var torsdag ikke like god mellom Donald Trump (t.h.) og Kim Jong-un som da toppmøtet i Hanoi begynte dagen før.
FOTO: NTB SCANPIX ANSPENT: Stemningen var torsdag ikke like god mellom Donald Trump (t.h.) og Kim Jong-un som da toppmøtet i Hanoi begynte dagen før.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway