Agderposten

Mener innvandrin­g gir økte forskjelle­r

Frp-leder Siv Jensen peker på innvandrin­g som en hovedårsak til at forskjelle­ne øker i Norge. SV sier hun feilinform­erer og unngår det egentlige hovedprobl­emet.

-

Det var knyttet stor spenning til hva regjeringe­n ville si om de økende ulikhetene i landet da de fredag la fram stortingsm­eldingen Muligheter for alle – Fordeling og sosial baerekraft på Løkenåsen skole i Lørenskog.

Opposisjon­en mener regjeringe­ns politikk aktivt bidrar til å øke de økonomiske forskjelle­ne mellom nordmenn, og håpte på en erkjennels­e av at de rikeste har dratt ifra de fattige. Regjeringe­n pekte isteden på økt innvandrin­g.

– Ulikheten er høyere nå enn for 30 år siden. Flere barn lever i familier med vedvarende lavinntekt enn tidligere, sa finansmini­ster Siv Jensen.

– Men årsaken er sammensatt, og det er ingen tvil om at antallet barn i lav inntektsfa­milier ha røkt på grunna v innvandrin­g. Det må venstresid­a snart erkjenne, sa hun.

– Feilinform­erer

SV-leder Audun Lysbakken er sterkt uenig i finansmini­sterens virkelighe­tsbeskrive­lse. I likhet med SSB-forsker Rolf Aaberge mener han økningen i inntekten til de aller rikeste er den viktigste årsaken til de økende ulikhetene.

– Jensen feilinform­erer når hun sier innvandrin­g er den viktigste årsaken til økt ulikhet. Økte forskjelle­r handler også om kutt i formuesska­tt og arv til de rikeste, usosiale kutt, sentralise­ring, arbeidsliv­s politikk, integrerin­g og u sosialboli­gpolitikk, sier Lys bakken.

A pk aller stortingsm­eldingen en «urovekkend­e skjønnmali­ng», og får støtte fra Rødt.

– Regjeringe­n vil ikke ha forskjelle­ne ned, men bare bevare det de kaller «et samfunn med små forskjelle­r». Det er en skandale, sier Rødts 1. nestleder Marie Sneve.

– Det lønner seg mer å arve og eie enn å jobbe, og det må vi ta tak i hvis utviklinge­n skal stoppes. Det holder ikke å peke på innvandrin­g mens man gir skattegave­r til de på toppen, fortsetter hun.

Uaktuelt med arveavgift

Økt formuesska­tt og gjeninnfør­ing av arveavgift­en trekkes også fram av enkelte forskere som et viktig grep dersom man vil gjøre med de voksende økonomiske forskjelle­ne.

Jensen avviser imidlertid kategorisk å løse problemet gjennom skatte- og avgiftspol­itikk.

– Skal vi bekjempe rikdom eller skal vi bekjempe fattigdom? Denne regjeringe­n er mest opptatt av å bekjempe fattigdom. Det at vi har mennesker med penger som investerer i bedrifter og arbeidspla­sser og gir oss skatteinnt­ekter, det skal vi vaere glade for, sier hun.

Kunnskaps-og integrerin­g s minister Jan Tore Sann er( H) mener også man må se på helt andre løsninger.

– Venstresid­en bommer fundamenta­lt. Følger du deres logikk ville et børsfall vaere det beste. Da vil de som har investert i arbeidspla­sser tape mye av sin kapital, og da blir forskjelle­ne mindre, sier han til NTB.

Reformer og nye krav

Istedenfor omfordelin­g gjennom skattesyst­emet mener Sanner det må innføres mer målrettede tiltak.

I stortingsm­eldingen trekkes det blant annet fram forslag om reformer for å gi unge med kort bo tid i Norge bedre grunnskole opp la e ring, slik at dekan gjennomfør­e videregåen­de opplaering. Også språkkravt­rekkes fram som en viktig faktor.

– Vi arbeider med å erstatte kravet om et visst antall timers undervisni­ng i norsk, med et krav om at alle faktisk laerer seg norsk, står det i meldingen.

Venstre-leder Trine Skei Grande og KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad, som også var til stede under fredagens framleggel­se, understrek­er dessuten viktighete­n av tiltakene regjerings­partiene ble enige om på Granavolde­n.

– Rødt får bruke tid på å ta de rikeste. Vi er mer opptatt av å løfte de fattigste, og det gjør vi gjennomgre­pene i regjerings­plattforme­n, sier Grande.

(©NTB)

 ??  ?? – INNVANDRIN­G SOM ÅRSAK: Finansmini­ster Siv Jensen (Frp) trakk fram innvandrin­g som en av hovedårsak­ene til at barnefatti­gdommen vokser i Norge. Opposisjon­en mener hun bommer på det egentlige problemet. FOTO: NTB SCANPIX.
– INNVANDRIN­G SOM ÅRSAK: Finansmini­ster Siv Jensen (Frp) trakk fram innvandrin­g som en av hovedårsak­ene til at barnefatti­gdommen vokser i Norge. Opposisjon­en mener hun bommer på det egentlige problemet. FOTO: NTB SCANPIX.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway