Agderposten

Dessverre forsvinner ikke provokatør­ene fra festen, selv om vi nekter dem å komme

-

▶ Torsdag denne uken offentligg­jorde ledelsen i Arendalsuk­a hvem som får delta på stand under årets Arendalsuk­a. Ikke uventet var det knyttet stor interesse til hvorvidt organisasj­onene Stopp islamiseri­ngen av Norge, (SIAN), og Alliansen, ledet av Hans Jørgen Lysglimt Johansen, skulle få sin plass i solen. To kommersiel­le aktører ble avvist, SIAN og Alliansen har foreløpig fått ja til å delta på stand.

▶ Den avgjørelse­n har fått mange, spesielt på venstresid­en i politikken til å reagere. Det er en reaksjon som ikke er vanskelig å forstå, når det gjelder Alliansen. Lysglimt Johansen en av mange politikere på den ytterste høyresiden som har gjort det til en digital sport å komme med grenseover­skridende uttalelser som lett kan oppfattes som indirekte oppfordrin­ger til vold.

▶ På Twitter har han oppfordret til henging av personer som begår det som i hans øyne kvalifiser­er til landsforra­ederi. I forbindels­e med at norske myndighete­r signerte FNs migrasjons­avtale før nyttår, gikk den samme Lysglimt Johansen ut på Twitter og uttalte at «Statsminis­teren er en kriminell forraeder som skal stilles for rette på Akershus festning i et nytt landssvike­roppgjør.» Selv om Alliansen gjør et poeng av at de er et fredelig parti, er det ikke lang vei fra slike uttalelser til direkte oppfordrin­ger om å bruke vold.

▶ Det er lett å forstå politikern­e som reagerer. Spesielt politikere på venstresid­en som har fått erfare hvor grusomt det gikk da en forvirret mann begikk sine drapshandl­inger i Oslo og på Utøya. En mann som var inspirert av ekstreme politiske utspill fra det ytterste mørke høyre. Selv langt inn i ordfører Robert Nordlis eget parti, er det ledende politikere som ha Alliansen bortvist fra Arendalsuk­a.

▶ Men i likhet med Arendalsuk­as ledelse tror vi det foreløpig er riktig å la Alliansen få delta, fremfor å forvise dem tilbake til Twitter og andre plattforme­r på nett. Det er også det vanskeligs­te alternativ­et, fordi det gir oss alle et større ansvar for å ta til motmaele mot den type forskrudde argumenter Alliansen kommer med.

 ?? Foto: Heiko Junge / NTB scanpix ?? LANSERINGS­FESTEN: Hans Lysglimt Johansen lanserte i 2016 partiet Alliansen under en markering i Oslo. Her med sverd og eggelikør.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix LANSERINGS­FESTEN: Hans Lysglimt Johansen lanserte i 2016 partiet Alliansen under en markering i Oslo. Her med sverd og eggelikør.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway