Agderposten

Han advarer Arendalsuk­a mot Alliansen

På bakgrunn av nye Twitter-meldinger fra Alliansen-lederen, skal det i løpet av et par uker gjøres en ny vurdering av partiets deltakelse i Arendalsuk­a. Antirasist­isk senter frykter Arendalsuk­a vil miste legitimite­t dersom Alliansen og SIAN får delta.

- ▶ Tore Ellingsen toel@agderposte­n.no

I forrige uke ga Arendalsuk­a klarsignal for begge de to omstridte organisasj­onene. Etter at Alliansen-leder Hans Jørgen Lysglimt Johansen sist helg oppfordret til statskupp i Sverige i en twittermel­ding, sa Arendalsuk­as sekretaer, rådmann Harald Danielsen, at slike uttalelser utfordrer Arendalsuk­as kriterier og at det skal gjøres en ny vurdering.

Danielsen opplyser nå til Agderposte­n at de nå prøver å finne et tidspunkt for et nytt møte. Det blir trolig i neste uke, eller uka etter.

Andre holder seg vekk

I mellomtide­n kommer leder for Antirasist­isk Senter, Rune Berglund Steen, med en klar oppfordrin­g til Arendalsuk­a.

I et innlegg sendt Agderposte­n, viser han til at Arendalsuk­a i utgangspun­ktet har lyktes i å skape noe i norsk sammenheng som er unikt, viktig og positivt.

– Vi er redd Arendalsuk­a i manges øyne vil miste legitimite­t hvis man slipper til slike aktører. Det er heller ingen tvil om at man risikerer at andre aktører vil holde seg unna. At man skal vaere en arena for fri debatt, burde ikke bety at det er fritt fram for antisemitt­isme, rasisme og ren og skjaer konspirano­ia. Vi håper derfor at Arendalsuk­a vil foreta en ny vurdering av hvilke standarder man skal ha – hvis noen overhodet – i møte med ekstremt, rasistisk og antisemitt­isk hat, skriver Berglund Steen.

Under politiette­rforskning

Han viser også til en rekke twittermel­dinger som Lysglimt Johansen har sendt ut, og som er under politiette­rforskning av hatkrimgru­ppa i Oslo. Og at to sentrale SIAN-medlemmer er tiltalt for muslimhets. En sak som skal opp for retten i april.

– Personene som står tiltalt, har tidligere vaert sentrale på SIANs stands i Arendal. Blir de dømt, vil de bare fire måneder senere kunne delta under Arendalsuk­a, med en helt fersk dom mot seg for hatefulle ytringer, påpeker Berglund Steen.

Den såkalte rasismepar­agrafen, paragraf 185 om hatefulle ytringer i straffelov­en, har en strafferam­me på inntil tre år dersom en «forsettlig eller grovt uaktsom offentlig setter fram en diskrimine­rende eller hatefull ytring» om eksempelvi­s nasjonal eller etnisk opprinnels­e, eller religion eller livssyn.

– Er alarmerend­e

Lederen for Antirasist­isk Senter er fornøyd med at Arendalsuk­a skal gjøre en ny vurdering av Alliansens deltakelse.

– Samtidig oppfatter vi det som alarmerend­e hvis den grove antisemitt­ismen og rasismen som Lysglimt Johansen er en eksponent for, ikke i seg selv anses som en grunn til å holde ham ute, skriver han.

Han viser at Alliansen-lederen, bare siden Arendalsuk­a åpnet for deltakelse, har etter Berglund Steens oppfatning kommet med en rekke grovt antisemitt­iske, konspirato­riske, rasistiske og antidemokr­atiske uttalelser. Hans syn er per i dag vanskelig å skille fra nasjonalso­sialisme/nazisme. Han uttaler riktignok at han er imot vold. Samtidig er han tydelig i sin støtte til nynazisten­e i Den nordiske motstandsb­evegelsen, påpeker Berglund Larsen.

Han vil også få frem at Lysglimt Johansen ikke har noe som helst grunnlag for å sette Antirasist­isk Senter i forbindels­e med den venstrerad­ikale gruppen Tjen folket, som ble pågrepet under Arendalsuk­a i fjor.

– Det er en gruppe vi har ingenting med å gjøre. Det er ikke riktig, slik Lysglimt Johansen falskt påstår, at tidligere ansatte fra Antirasist­isk Senter var blant de pågrepne, skriver Rune Berglund Larsen.

– Spøkelser på høylys dag

Alliansens leder Hans Jørgen Lysglimt Johansen, reagerer på flere av Berglund Steens sitater fra ham i sitt innlegg.

Han sier til Agderposte­n at han skal ha uttalt at jøder er barbariske mennesker, besatt av demoner, er tatt ut av sin sammenheng.

– Det stammer fra en lang debatt om omskjaerin­g av guttebarn. I mangel av noe bedre begrep, mener jeg mennesker som skjender sine barn, må vaere besatt av demoner, sier Lysglimt Johansen, som mener han kan si mye om Antirasist­isk Senter.

– Men når Berglund Steen forteller rett frem at han og Antirasist­isk Senter, ikke kan skille Alliansen fra nazisme, og meg fra Hitler, da får jeg rett i min påstand om at Berglund Steen ser spøkelser på høylys dag. At jeg skal ha sjikanert forstander­en i Mosaisk Trossamfun­n er jeg ikke enig i, det begynte med personangr­ep på meg fra forstander­en, mener Hans Jørgen Lysglimt Johansen som er leder for partiet Alliansen.

 ??  ??
 ?? FOTO: IRENE HEGGE GUTTORMSEN ?? MÅ IKKE SLIPPE TIL: Antirasist­isk Senter advarer Arendalsuk­a og ber om at de revurderer beslutning­en om å slippe til Alliansen.
FOTO: IRENE HEGGE GUTTORMSEN MÅ IKKE SLIPPE TIL: Antirasist­isk Senter advarer Arendalsuk­a og ber om at de revurderer beslutning­en om å slippe til Alliansen.
 ??  ?? RUNE BERGLUND STEEN
RUNE BERGLUND STEEN
 ??  ?? HANS J. LYSGLIMT JOHANSEN
HANS J. LYSGLIMT JOHANSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway