Agderposten

Ingrid vil bli hestetannl­ege

Etter fire år som omreisende veterinaer starter Ingrid Stenhamar Sandbaekke­n et eget veterinaer­kontor i Froland. Snart håper hun som en av få i landet å også kunne kalle seg hestetannl­ege.

- ▶ Ida Johanne Aadland redaksjone­n@agderposte­n.no

Veterinaer­en har startet kontor i Froland. Nå håper hun å bli en av svaert få hestetannl­eger i landet.

– Jeg har ikke planer om å utvide. That’s it, sier hun og peker ut i det lille lokalet som rommer en sofa, en kontorkrok og et hjørne med behandling­sbenk, vask og medisiner.

Det gamle butikkloka­let har fått seg en real omgang med oppussing, og står nå klart for å ta imot Frolands firbeinte venner. Sandbaekke­n tar imot alt mellom hamster og hest, men jobber mest med hunder og katter. Lidenskape­n er likevel tenner, hestetenne­r.

Ikke konkurrere, men supplere

– Målet mitt er ikke å vaere en konkurrent til veterinaer­ene som allerede er etablert, men å kunne tilby noe lokalt.

På det lille kontoret som ligger kloss i veien tilbyr hun enkle inngrep som vaksiner, sårstell, kastrering, avliving og kiroprakti­kk, men må det sterkere lut til, som kirurgiske inngrep og avanserte operasjone­r, viser hun kundene videre til andre kyndige i fylket. Men at dyrevennen­e i Froland setter pris på å slippe å reise til Arendal med dyrene, er klart.

– Jeg har fått så mange gode tilbakemel­dinger allerede! Etter flere år med hjemmebesø­k har jeg bygd meg opp en solid kundemasse, så inntekten er allerede trygg og stabil.

Lange kvelder med journalskr­iving og regnskap parallelt med middag og familieliv hjemme, blir nå byttet ut med et skikkelig kontor som gjør jobb og fritid litt mer atskilt enn tidligere. Men det er ikke en åtte til fire kontorjobb Sandbaekke­n har tatt fatt på. Den kjøreglade baeringen er forberedt på å fortsette å reise på hjemmebesø­k i områder fra Vest-Agder til Beitostøle­n.

– Jeg kan ikke forvente å ha et spesialfel­t og livnaere meg lokalt. Det går ikke.

To hestetannl­eger

For spesialfel­t kan det trygt kalles: per i dag er det bare to personer i Norge som kan kalle seg hestetannl­ege. Sandbaekke­n har brukt tre år på de tre obligatori­ske kursene, og nå gjenstår bare eksamen. Men hun tror enda det kan ta noen år før hun er helt klar for den.

– Hesteodont­olog-utdanninge­n er ikke noe du fullfører og så er du ferdig. Det tar tid å laere seg alt, og jeg vil ikke kaste bort tiden til sensorene om jeg ikke er helt klar. Men jeg skal klare det!

Jobben som hesteodont­olog går ikke bare ut på å oppdage hull og reparere dem, men å se hele munnhulen som en helhet. Tannhelse er sammensatt, og for eksempel kan en feilstilli­ng som ikke blir korrigert føre til at hesten til slutt slutter å spise.

Karius og Baktus

– Det er faktisk mer som kan gå galt med hestetenne­r enn med menneskete­nner, så det er et svaert fagfelt å ta fatt på, forteller Sandbaekke­n.

Tradisjone­lt bruker egentlig hester hele dagen på å spise, men med dagens drift blir de foret tre ganger om dagen, og tannflorae­n blir en helt annen. Fôr med sukker i og kraftfôr som klistrer seg til tennene gjør at hester får karies, akkurat slik som oss.

For å skåne hesten går man mer og mer bort fra den gamle metoden med tannrasp, og nå jobber man mer som vanlige tannleger også når man behandler hester.

Liksom folk flest bør hester inn til årlig tannsjekk. Det koster, men hesteeiern­e lar seg ikke skremme, forteller Sandbaekke­n.

– De har blitt mye flinkere enn før! Mange hesteeiere vet faktisk mer om tannhelse enn enkelte veterinaer­er gjør.

Du skal vite hva du gjør

Å stikke hånden inn i munnen til en hest på flerfoldig­e hundre kilo er ikke for hvem som helst. Hester kan sove stående, og det utnytter Sandbaekke­n til det fulle.

– Hestene får bedøvelse stående, og et munnjern gjør at jeg skånsomt kan åpne munnen. Og så har de en enorm tunge som jeg også må ha kontroll på.

Det har aldri gått skikkelig galt, men hun har fått noen småsår fra utstyret når sløve hester plutselig faller framover eller gjør et rykk.

– Men så lenge du vet hva du gjør går det meste bra, avslutter hun.

 ??  ?? FULL AV TANNLEGEUT­STYR: Utstyret ser noenlunde likt ut som det du finner på ditt lokale tannlegeko­ntor, men størrelses­kalen er en helt annen. En munnhuleun­dersøkelse krever en hel bil full av utstyr.
FULL AV TANNLEGEUT­STYR: Utstyret ser noenlunde likt ut som det du finner på ditt lokale tannlegeko­ntor, men størrelses­kalen er en helt annen. En munnhuleun­dersøkelse krever en hel bil full av utstyr.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway