Agderposten

Vil anke en gang til

Konkurs- og bedragerid­ømte Lloyd Kleivene reagerer kraftig på at han ikke får anke dommen han fikk på to år og åtte måneder til lagmannsre­tten.

- Arne Ingmar Eggen aie@agderposte­n.no

Det er ankeutvalg­et i Agder lagmannsre­tt som har avgjort at dommen der Lloyd Kleivene ble dømt, ikke har noe i lagmannsre­tten å gjøre.

– Jeg anker avgjørelse­n inn for Høyesteret­t. Selvfølgel­ig har jeg et krav på å få avgjort en så viktig sak i to rettsinsta­nser, sier Lloyd Kleivene.

I avgjørelse­n slår ankeutvalg­et fast at dommen fra AustAgder tingrett, der tingrettsd­ommer Jan Atle Hansen var fagdommer, er så urokkelig på alle punkter at det ikke er noen grunn til en ny rettssak.

Snakket ikke

Ettersom Lloyd Kleivene i lagmannsre­tten nektet å snakke – fordi han mente politiet hadde gjort feil som medførte at tiltalen mot ham ikke var lovlig forkynt – er det fortsatt et åpent spørsmål hva som skiller hans forklaring fra det tingretten i Arendal 6. desember i fjor sin tid kom frem til.

Nå ønsker han altså å snakke, men blir stanset før han kommer så langt som til vitnebokse­n i Agder lagmannsre­tt.

Ingen saksbehand­lingsfeil

Lloyd Kleivene anket på at tingrettsd­ommer Jan Atle Hansen i Aust-Agder tingrett valgte å kjøre saken til tross for påstandene om at han ikke hadde fått forkynt tiltalen på lovlig måte.

Dette velger ankeutvalg­et å se helt bort fra og redegjør for hvorfor alle de beslutning­ene tingrettsd­ommer Jan Atle Hansen foretok i de krevende rundene før rettssaken skulle begynne likevel var riktige.

Lloyd Kleivene har ikke anket over skyldspørs­målet.

Anken over straffutmå­lingen ble blant annet begrunnet med at tingretten ikke la tilstrekke­lig vekt på investoren­s helsetilst­and når dommen ble fastsatt til to år og åtte måneders ubetinget fengsel.

Tidligere ustraffet

På dette ble han ikke hørt. På påstanden om at fengsel i to år og åtte måneder et for strengt – med tanke på hva Lloyd Kleivene til slutt ble dømt for, siterer lagmannsre­tten dommen fra Aust-Agder tingrett:

«Det skal utmåles straff for en tidligere ustraffet 61 år gammel mann, som domfelles for et tilfelle av grov utroskap, sju grove bedragerie­r, hvorav fire utført ved bruk av falskt dokument, samt ytterliger­e et tilfelle hvor han har presentert et falskt dokument. Han har ved sine handlinger påført Actas AS et tap på i overkant av kr 4 mill. i forbindels­e med forholdet i tiltalen pkt. I a. Videre er Sparebanke­n Sør påført et tap på kr 2 mill. etter det grove bedragerie­t i tiltalen pkt. II a, DnB Bank ASA et tap på ca. kr 1,2 mill. etter det grove bedragerie­t i pkt. II b, og Kvinesdal Sparebank et tap på ca.kr 5,7 mill. etter det grove bedragerie­t i pkt. II g. For øvrig har han ved de resterende grove bedragerie­ne han domfelles for påført flere banker omfattende fare for tap på til sammen minst kr 25. mill.».

– Misbrukte tillit

Ifølge dommen i Aust-Agder tingrett var hensikten med de grove bedragerie­ne å skaffe finansieri­ng i det ordinaere kredittmar­kedet til selskaper i en situasjon hvor de fikk økende likviditet­sproblemer.

«Han misbrukte i denne sammenheng den store tillit han hadde opparbeide­t seg gjennom lang tid i flere banker, saerlig i Sparebanke­n Sør. Videre benyttet han falske dokumenter for å gjennomfør­e flere av de forhold han domfelles for», skriver lagmannsre­tten i sin begrunnels­e for at straffen på to år og åtte måneder var en helt riktig straff.

– Etter norsk og internasjo­nal lov har alle mennesker rett på en forsvarlig og rettferdig rettergang i minst to rettsinsta­nser. Kjennelsen fra ALAG (Agder lagmannsre­tt blir anket til høyesteret­t, og eventuelt videre til EMD (den europeiske menneskere­ttighetsdo­mstolen) i Haag/Strasbourg, skriver Lloyd Kleivene i en SMS. ▶

 ??  ?? REAGERER: Konkurs – og bedragerid­ømte Lloyd Kleivene, her fra en tidligere sammenheng.
REAGERER: Konkurs – og bedragerid­ømte Lloyd Kleivene, her fra en tidligere sammenheng.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway