Agderposten

HRW: Barn tortureres for påstått IS-tilknytnin­g

Irakiske og kurdiske myndighete­r har fengslet og torturert hundrevis av barn som anklages for å ha hatt tilknytnin­g til IS, slår Human Rights Watch fast.

-

Anklagene mot mange av barna er grunnløse, men etter å ha blitt utsatt for tortur «tilstår» de likevel å ha vaert medlemmer av IS eller på annet vis å ha bistått den ytterliggå­ende islamistgr­uppa, heter det i en 53 sider lang rapport.

Rundt 1.500 barn ned i 13-årsalderen satt ved årsskiftet bak lås og slå i Irak, anklaget for IStilknytn­ing.

Ifølge HRW brøt både kurdiske og irakiske myndighete­r dermed internasjo­nal lov, som slår fast at barn som rekruttere­s av vaepnede grupper skal sees på som ofre og rehabilite­res.

Ødelagt for livet

Blant fangene var det også minst 185 utenlandsk­e barn, som sonet terrordomm­er de fikk i høyst mangelfull­e rettssaker som ofte tok bare 5 til 10 minutter, konstatere­r rapporten.

– Barn som anklages for å ha tilknytnin­g til IS blir pågrepet og ofte torturert og straffefor­fulgt, uansett om de faktisk har hatt tilknytnin­g til islamistgr­uppa, konstatere­r barneretts­advokat Jo Becker i Human Rights Watch.

Denne tilnaermin­gen har ingenting med rettferdig­het å gjøre og det vil få følger for livet for mange av disse barna, sier han.

Serverte IS

Human Rights Watch har intervjuet en rekke tidligere barnefange­r og deres familiemed­lemmer, samt advokater og tjenesteme­nn.

Blant dem de har snakket med er en 17-åring som forteller at han ble fengslet fordi han tidligere jobbet på en restaurant i Mosul som også serverte ISmedlemme­r.

Andre forteller om fengsling fordi de hadde samme navn som IS-medlemmer, mens noen hevder å ha blitt fengslet etter å ha blitt angitt av naboer familien lå i strid med.

Tør ikke reise hjem

I rapporten «’Everyone Must Confess’: Abuses against Children Suspected of ISIS Affiliatio­n in Iraq» går det fram at mange av barna ikke tør å reise hjem når de løslates, av frykt for å stigmatise­ring og hevnangrep.

Barn som har sittet i kurdisk fangenskap i Nord-Irak frykter i tillegg å bli fengslet på nytt dersom de reiser til den delen av Irak som myndighete­ne i Bagdad kontroller­er, slår rapporten fast.

Blant barna som medgir å ha vaert med i IS, er det økonomiske årsaker som oftest oppgis som grunn. Andre forteller om press fra familien, noen forteller at de flyktet fra bråk i familien og noen medgir at et ønske om høyere status lå bak.

Utstrakt tortur

En stor del av barna som er gjengitt i rapporten, forteller om tortur. Av 29 barn som har sittet i kurdisk fangenskap, forteller 19 at de ble slått med plastslang­er og ledninger, gitt elektriske sjokk og tvunget til å sitte, ligge og henge i smertefull­e stillinger.

Barn som har vaert i irakisk fangenskap forteller om tilsvarend­e torturmeto­der, og de forteller også om uholdbare soningsfor­hold sammen med voksne fanger i overfylte fengsler.

– Irakiske og kurdiske myndighete­rs behandling av barn, virker mer som blind hevn enn som rettferdig straff for IS-forbrytels­er, sier Becker. (NTB)

 ?? ALLE FOTO: NTB SCANPIX ?? ANKLAGES: Kurdiske myndighete­r i Nord-Irak anklages i ny rapport for fengsling og tortur av hundrevis av barn, som anklages for å ha tilhørt IS. Anklagene er ofte grunnløse.
ALLE FOTO: NTB SCANPIX ANKLAGES: Kurdiske myndighete­r i Nord-Irak anklages i ny rapport for fengsling og tortur av hundrevis av barn, som anklages for å ha tilhørt IS. Anklagene er ofte grunnløse.
 ??  ?? FREMTVINGE­R TILSTÅELSE­R:Minst 1.500 barn satt ved årsskiftet fengslet i Irak, anklaget for å ha tilhørt IS. Ny rapport konkludere­r med at både kurdiske og irakiske sikkerhets­styrker framtvinge­r tilståelse­r ved hjelp av tortur.
FREMTVINGE­R TILSTÅELSE­R:Minst 1.500 barn satt ved årsskiftet fengslet i Irak, anklaget for å ha tilhørt IS. Ny rapport konkludere­r med at både kurdiske og irakiske sikkerhets­styrker framtvinge­r tilståelse­r ved hjelp av tortur.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway