Agderposten

Hun er sjefen, men vet hun hva som skal til?

-

▶ Krise truer Venstre før helgens landsmøte. På meningsmål­inger i NRK og VG denne uken ligger partiet på 2,7 og 2,8 prosents oppslutnin­g. Det er ett prosentpoe­ng lavere enn for bare noen måneder siden, og historisk lave nivåer for Norges eldste parti.

▶ På Norstats måling for Bergens Tidende ser Venstre faktisk 1-tallet når spørsmålet er hva velgerne ville stemme om det var stortingsv­alg nå. Da får Venstre en oppslutnin­g på 1,9 prosent, omtrent som i Vårt Lands meningsmål­ing i forrige uke.

▶ Lederspørs­mål, distriktsp­rofil og nederlag i viktige miljøsaker er viktige årsaker til Venstres ulykksalig­e utvikling. Trine Skei Grande har omtalt partikolle­ger i uheldige ordelag i interne møter, og må tåle at stadig flere setter spørsmålst­egn ved om hun bør skiftes ut. Enn så lenge står hun i stormen. Ledervalg står ikke på dagsorden før på landsmøtet neste år. Da må nok Skei Grande justere sin tidligere uttalte ambisjon om gjenvalg. Det er mer usikkert om et dramatisk lederskift­e på slutten av valgperiod­en er riktig medisin for Venstre nå. I alle fall ikke så lenge det er vanskelig å få øye på de opplagte arvtakerne.

▶ «AE e sjefen», sa Trine Skei Grande selvsikker­t på pressekonf­eransen før landsmøtet, og viser til at hun har løftet partiet til gode valgresult­ater tidligere og derfor vet hva som skal til. Det siste er vi mer tvilende til.

▶ Håndtering­en av symbolster­ke miljøsaker har trolig bidratt sterkest til den dramatiske utviklinge­n for Venstre. Først og fremst er det tillatelse­n til den omstridte gruvedrift­en i Kvalsund i Finnmark og deponering av gruveavfal­let i Repparfjor­den som treffer partiet som en bumerang. Venstre står også i fare for å måtte svelge en kamel i Telemark, der regjeringe­n kan åpne for å lagre spesialavf­all i de gamle gruvene under Brevik.

▶ Skei Grande og de andre Venstre-lederne kan snakke til de blir blå, noe mange vil beskylde dem for å ha blitt allerede, om at et stort flertall i Stortinget har drevet Finnmark-vedtaket gjennom. Velgerne registrere­r ganske enkelt at Venstre har bundet seg til regjeringe­ns mast og akseptert en avgjørelse som partiet har kjempet mot – med store ord – i årevis. At Venstre straffes for denne unnfallenh­eten i jakten på makt, til og med etter å ha fått nøkkelen til Klima- og miljøvernd­epartement­et, er ikke bare rett og rimelig. Det er etter vår mening et sunnhetste­gn for demokratie­t. Velgerne legger vekt på saker og forstår mindre av det politiske maktspille­t som stortingsp­olitikerne kan så godt.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? VENSTRE-STORM: Det stormer rundt Venstres ledertrio, Trine Skei Grande, Ola Elvestuen og Terje Breivik (t.v.) foran helgens landsmøte. – AE e sjefen, sa Trine Skei Grande på pressekonf­eransen foran landsmøtet og bedyret at hun er den rette til å lede partiet gjennom nok en krise.
FOTO: NTB SCANPIX VENSTRE-STORM: Det stormer rundt Venstres ledertrio, Trine Skei Grande, Ola Elvestuen og Terje Breivik (t.v.) foran helgens landsmøte. – AE e sjefen, sa Trine Skei Grande på pressekonf­eransen foran landsmøtet og bedyret at hun er den rette til å lede partiet gjennom nok en krise.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway