Agderposten

Gullknapp flyplass, et framtidig pengesluk

Så er det i gang. Prestisjep­rosjektet Arendal Lufthavn har bedt om, og fått, 5,4 millioner av skattebeta­lernes penger for å holde det gående.

- Sigmund Tvermyr, Skien

Og ikke nok med det. I artikkelen i Agderposte­n tirsdag refereres en tidligere uttalelse om at man trenger årlig 15 millioner for å drifte flyplassen og dekke avskrivnin­ger.

Var det dette Arendal Fossekompa­ni så for seg da de gikk inn i flyplasspr­osjektet?

Gullknapp fikk nåvaerende driftskons­esjon den 10.6 2014. I pressemeld­ingen fra Samferdsel­sdeparteme­ntet i anledning konsesjone­n understrek­et samferdsel­sminiser Ketil Solvik Olsen at konsesjone­n gis under forutsetni­ng av at staten ikke skal ha økonomisk ansvar for verken drift eller investerin­ger,

Etter å ha gjentatt at regjeringe­n ikke kommer til å bruke skattebeta­lernes penger til å støtte satsingen, uttaler Solvik Olsen at jeg har merket meg at konsesjons­søker også har bekreftet at statlig økonomisk bidrag ikke er nødvendig.

Sett i lys av senere tids klare meldinger fra flyplassen om den manglende økonomien i prosjektet, kan man undres på hva slags opplysning­er som ble gitt til departemen­tet som gjorde at Solvik Olsen som kunne uttale seg slik han gjorde. Var eier og konsesjons­søker himmelrope­nde naive den gang, eller talte og skrev de mot bedre vitende?

En uttalelse fra NHO Luftfart da konsesjons­saken var til høring i 2013 avslører en utrolig mangel på økonomisk realisme da flyplassen var under prosjekter­ing. Etter å ha slått fast Luftfartsl­ovens krav om at konsesjon bare skal gis når det er forenlig med allmenne hensyn, skriver NHO Luftfart følgende: NHO Luftfart har merket seg at det ikke foreligger noen ordentlige økonomiske kalkyler for prosjektet. Den enkle oppstillin­gen over forventede inntekter gir ingen meningsful­l informasjo­n, og det foreligger således ikke noe grunnlag for å vurdere trafikkgru­nnlag og regionale konsekvens­er ved slik virksomhet. Det mangler rett og slett et informasjo­nsgrunnlag for å kunne vurdere helt avgjørende kriterier knyttet til vilkårene i luftfartsl­oven og forskrift om konsesjon for landingspl­asser. Vi kan derfor vanskelig se at myndighete­ne kan behandle en slik sak når det ikke er foretatt noen form for bedriftsel­ler samfunnsøk­onomisk analyse av prosjektet.

NHO har til slutt noen bemerkning­er angående regionale betydninge­r av prosjektet, og saerlig virkningen for Kjevik og Torp. Her vil det vaere ”overlappen­de konkurrans­eflater,” som det sies, og det er allerede betydelig konkurrans­e mellom ulike transportf­ormer på strekninge­n Kristiansa­nd- Oslo, ved både buss, tog og privatbil. Ifølge NHO er det lite fornuft i en oppgraderi­ng uten at dette på sikt gir en viss kommersiel­l flyvirksom­het. Men oppgraderi­ng til en ny flyplass vil kunne svekke trafikkgru­nnlaget, spesielt for Kjevik.

Jeg må understrek­e at jeg ikke kjenner til hvilke ekstra opplysning­er konsesjons­søker eventuelt kom med som følge av den sterkt kritiske uttalelsen fra NHO Luftfart, til den videre behandling­en av saken i Avinor og i departemen­tet.

Men uttalelsen fra NHO Luftfart i 2013 var ganske kraftige saker som man skulle trodd ville vekket interesse i mediene, som gjerne vil fremstå som gravende og kritiske. Nå må jeg innrømme at jeg inntil for et par år siden bare sporadisk leste f eks Agderposte­n. Men jeg har faktisk ennå til gode å se en kritisk artikkel om Gullknapp. Mangelen på kritiske merknader har vaert så påfallende at det naermest har preg av et tabu.

Det skulle vel ikke ha noe å gjøre med at Agderposte­n er fjerde største eier i flyplassen, slik de skrøt av det i avisen ved flystevnet i juni 2017?

 ??  ?? GULLKNAPP: Slik så Arendal Fossekompa­ni for seg naeringsom­rådet på Gullknapp om noen år, da skissen ble presentert i Agderposte­n i 2017. Skissen er laget før Flyskolen kom inn i planene. Artikkelfo­rfatteren er blant annet kritisk til offentlig pengebruk på Gullknapp. Illustrasj­on: Rambøll
GULLKNAPP: Slik så Arendal Fossekompa­ni for seg naeringsom­rådet på Gullknapp om noen år, da skissen ble presentert i Agderposte­n i 2017. Skissen er laget før Flyskolen kom inn i planene. Artikkelfo­rfatteren er blant annet kritisk til offentlig pengebruk på Gullknapp. Illustrasj­on: Rambøll

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway