Agderposten

Toyota, men ikke traust

Toyotas nye RAV4 skiller seg ut, og fravaeret av elektriske konkurrent­er gjør at denne hybriden fortsatt vil selge godt i Norge.

-

Trolig vil mange tenke på Toyota som et traust bilselskap. Selskapet har vaert kjent for et høyt salg av biler med et svaert lite originalt utseende.

De senere årene har Toyota imidlertid tatt et skikkelig tak i designpros­essen, og det kommer ikke bare melk-og-brødbiler fra dem lenger. Det er allerede noen år siden selskapet serverte sportsbile­n GT8, i fjor lanserte de en 210 hestekreft­ers Yaris, og senere i år kommer en ny Supra.

Over industrist­andarden

En RAV4 kan nok ikke kalles heftig, men den helt nye versjonen har faktisk langt over 200 hestekreft­er. Det er godt over industrist­andarden for familie-SUVer, som gjerne ligger rundt 170. Som selvladend­e hybrid er den også sjelden i sitt segment.

Ikke ser den kjedelig ut heller. Der så å si alle andre slike biler er så standardis­erte at de er umulige å skille fra hverandre, har Toyota valgt å bruke vinkelhake på tegneborde­t.

De mange kraftige linjene skaper en bil som skiller seg ut. Fronten framstår rett og slett som sinna.

Toyota jobber åpenbart hardt med å fjerne seg fra det noe geriatrisk­e imaget mange forbinder dem med.

Bedre i virkelighe­ten

RAV4 har karakter, og om den ikke kan kalles direkte vakker, ser den bedre ut i virkelighe­ten enn i todimensjo­nal form.

Forventnin­gene til RAV4 er på mange måter styrt av modellens historikk, som en litt kjedelig og traust bil med massivt salg over mange år, stort sett levert i en anonym gråfarge. At Toyota prøver å koble litt friskere følelser til merket, rokker i utgangspun­ktet ikke ved dette. Litt artige klaer gjør ikke en kjedelig person mer spennende.

Inntrykket innvendig er at Toyota har gjort seg mer flid, materialkv­aliteten er høyere, og layouten er ryddig. Samtidig er skjermen, som fornuftig nok er plassert høyt, litt vel naer noe som kunne kommet fra en tilbudskur­v. Kort fortalt har Toyota et stykke igjen til de kan kalle seg premium.

Etter litt tid bak rattet siger det inn en følelse av at man har undervurde­rt kjøretøyet. For RAV4 er en svaert komfortabe­l og fin maskin. Man sitter godt, rattet har større justerings­muligheter enn før, demperne er behagelig konfigurer­t. De kan føles noe myke under press, men hvem i alle dager er det som går for en bil som dette og forventer Nürburgrin­g-egenskaper?

Trinnløs

Med 218 hestekreft­er er bilen kvikkere enn andre i sin klasse. Men selve kjøreopple­velsen lider under noe Toyota er litt for glad i: en trinnløs girkasse. Girkassen gjør alt den kan for å skjule at bilen har 218 hestekreft­er, den liker ikke høye turtall. På den positive siden skal det sies at man stort sett kjører jevnt, og da spiller ikke den trinnløse girkassen så mye rolle.

Forbruket over mange mil med blandet kjøring landet på 0,55 liter per mil. Det er godkjent. Men det er ikke til å komme ifra at Toyota har latt sjansen til å lage en sporty SUV gli forbi.

Den nye RAV4 har samme ytre mål som modellen den erstatter, men litt lengre akselavsta­nd, noe som gir bedre innvendig plass. I tillegg har bagasjerom­met helt flatt gulv og rette vegger, og rommer dermed 80 liter mer enn før.

Vekker oppsikt

Å tippe at RAV4 blir en bestselger for Toyota, er like dristig som å si at Lionel Messi er verdens beste fotballspi­ller. For i dette segmentet, den mellomstor­e familie-SUVen, er det knapt noen elbiler. Snedig nok er dette også det segmentet de aller fleste familier ser etter bil i. RAV4 var blant landets ti mest solgte personbile­r i fjor, og det blir den sikkert i år også.

Er man i markedet for en ny, praktisk familiebil, er RAV4 like naturlig som brun saus til kjøttkaker. Men foreløpig er det en liten hake. Ved introduksj­onen er det kun forhjulstr­ekkversjon­en som er tilgjengel­ig, man må vente noen måneder før varianten med trekk på alle fire dukker opp. Importøren regner med at minst 80 prosent av kundene vil gå for sistnevnte.

Det føles rart å si det, men den nye RAV4 er en av de mest spennende mellomstor­e SUVene på markedet. På testturen var det stadig folk som gikk bort til bilen og tok en titt når den sto parkert, det har ikke vaert normalen for en familieToy­ota. RAV4 er en SUV man faktisk finner igjen på parkerings­plassen utenfor kjøpesente­ret.

 ??  ?? KRAFT: Motoren har en samlet effekt på 218 hestekreft­er, 4x4-versjonen har 222, det er godt over snittet i klassen.
KRAFT: Motoren har en samlet effekt på 218 hestekreft­er, 4x4-versjonen har 222, det er godt over snittet i klassen.
 ??  ?? ENKELT: Interiøret er greit, og med høyere materialkv­alitet enn tidligere, men dette er langt fra en premiumbil.
ENKELT: Interiøret er greit, og med høyere materialkv­alitet enn tidligere, men dette er langt fra en premiumbil.
 ??  ?? BESTSELGER: I mangel av elektriske konkurrent­er har fortsatt RAV4 et stort salgspoten­sial i Norge.
BESTSELGER: I mangel av elektriske konkurrent­er har fortsatt RAV4 et stort salgspoten­sial i Norge.
 ??  ?? VINKLER: Toyotas designere er glade i rette linjer. Det er kanskje ikke pent, men bilen har karakter.
VINKLER: Toyotas designere er glade i rette linjer. Det er kanskje ikke pent, men bilen har karakter.
 ?? ALLE FOTO: NTB SCANPIX ??
ALLE FOTO: NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway