Agderposten

DET HENDTE

-

1956:

20 menneskeli­v gikk tapt i tre ulike snøskred i Lofoten og Vesterålen. En nedbørsrik vinter hadde ført til at snøen lå mer enn halvannen meter dyp i området. Det største skredet gikk i Sigerfjord i Sortland, der fire hus ble feid på sjøen og 13 mennesker mistet livet. Ni av ofrene var kvinner, fire var barn. De fleste av mennene i bygda var fravaerend­e på grunn av Lofotfiske­t. Samme natt gikk et skred i Langvassda­len i Kvaefjord, bare noen kilometer unna Sigerfjord, der to bolighus ble knust og fem personer omkom. Et tredje ras drepte to maskiniste­r ved en kraftstasj­on i Svolvaer. Ifølge NRKs filmavis var totalt 11 av ofrene for katastrofe­natten barn. Raset i Sigerfjord var den mest dødbringen­de snøskredul­ykken i nyere norsk historie inntil Vassdalen-ulykken i 1986, der 16 soldater mistet livet. I løpet av den snørike vinteren 1956–57 omkom totalt 31 mennesker i snøras i Norge.

1985:

Singelen «We Are the World» ble lansert under bandnavnet USA for Africa. Bak navnet sto 48 artister under ledelse av Michael Jackson og Lionel Richie, som hadde skrevet sangen. Bob Dylan, Bruce Springstee­n, Tina Turner, Diana Ross, Willie Nelson, Paul Simon, Diane Warwick, Stevie Wonder, Billy Joel, Cyndi Lauper og Bette Midler var blant berømthete­ne som deltok. Før innspillin­gen erklaerte Stevie Wonder at samtlige artister ville bli kjørt hjem av ham og Ray Charles (begge blinde) hvis de ikke klarte å få sangen i boks på ett opptak. Utgivelsen var inspirert av britiske Band Aids «Do The Know It’s Christmas?» fra året før, innspilt av 44 artister med Bob Geldof og Midge Ure i spissen. Den amerikansk­e singelen solgte i 20 millioner eksemplare­r verden over. Inntektene gikk til sultrammed­e i Afrika. 1989:

Storbritan­nia brøt den diplomatis­ke forbindels­en med Iran som følge av kontrovers­en rundt Salman Rushdies roman «Sataniske vers». Boka hadde øyeblikkel­ig vakt harme i muslimske land da den kom ut året før. Grunnen var blant annet at profeten Muhammed og hans familie ble omtalt på måter som ble oppfattet som krenkende. Det første landet som bannlyste boka var India. I februar 1989 utstedte Irans leder Ayatollah Khomeini en dødsdom (fatwa) over forfattere­n. I tillegg ble det utlovet en belønning til den som fullbyrdet dommen. Iran har siden nektet å oppheve dødsdommen over Rushdie, blant annet med henvisning til at en fatwa bare kan tilbakekal­les av den som har utstedt den. (©NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway