Agderposten

Anser Arbeiderpa­rtiet en økning i eiendomssk­atten for mange av Arendals innbyggere som et løftebrudd?

Dersom Arbeiderpa­rtiet og den sittende posisjonen i Arendal får fortsette etter valget vil mange få økt eiendomssk­att. Dette innrømmes også fra posisjonen selv, om enn på en kryptisk måte. De kaller det «tilpasning­er».

- Haagen Severin Nilson Poppe, fylkesting­srepresent­ant (H)

Det betyr at noen vil slippe helt unna, noen vil betale like mye, mens andre vil måtte betale mer. Hvor mye mer har de enn så lenge ikke villet svare på.

Folks oppslutnin­g om

skattesyst­emet er avhengig av at det oppleves rettferdig. Det må vaere bygget på prinsippet om at vi skal yte etter evne. Eiendomssk­atten bryter med dette prinsippet. Størrelsen på skatten som pålegges eiere av eget hjem har ingen sammenheng med eierens betalingse­vne. Eiendomssk­atten er ikke knyttet til inntekt, formue eller belåningsg­rad. Joda, de fleste med store hus og hager sitter nok greit i det, men på langt naer alle. For bare noen ytterst få tiår siden kunne man kjøpe attraktive tomter og hus for en slikk og ingenting i forhold til dagens nivå. Mange arendalitt­er bor fint, og bruker tid og krefter på å stelle pent med sine hus og eiendommer. De fleste er imidlertid helt vanlige folk med helt vanlige inntekter. Derfor fremstår skatten som urettferdi­g, usosial og dårlig egnet til å utjevne forskjelle­r.

Jeg har forsøkt å forstå hva Arbeiderpa­rtiet faktisk går inn for. Svarene som gis i sosiale medier og som man kan lese i media er sprikende. Jeg håper derfor de kan gi meg svar på følgende:

1. Hva synes Arbeiderpa­rtiet er en akseptabel økning for gruppen som får økt eiendomssk­att?

2. Anser Arbeiderpa­rtiet en økning i eiendomssk­att for mange av kommunens innbyggere som et løftebrudd, all den tid de har lovet å ikke øke den?

3. Er det rettferdig at folk som steller pent med sine hjem, men ikke nødvendigv­is har store formuer, skal få en enda større skattebyrd­e?

4. Er denne nye såkalte «sosiale» profilen i tråd med deres ønske om at også helårsbebo­ende arendalitt­er skal ha råd til å bo i de tradisjone­lt dyre, sjønaere boligområd­ene?

Jeg kjenner flere som nå er bekymret. De fortjener i det minste gode og klare svar fra de ansvarlige politikern­e. Vi ser frem til å få svar.

 ??  ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: Agderposte­n-arkiv.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: Agderposte­n-arkiv.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway