Agderposten

Hvordan kunne dette skje? Politikere som har sett planen kan neppe ha innsett omfanget og konsekvens­ene.

Alt hemmeligho­ldet gjør meg usikker på om det kan vaere flere grunner. Er andre mulige saerintere­sser tilstrekke­lig belyst? Hove, spesielt Hoveodden er unik, om ikke det fineste naturområd­e på Sørlandet. Med sin natur med strender, kilen innenfor, vernesk

-

Men det er ikke slik området bør brukes.

Som født på Sandum og oppvokst i området har jeg god kunnskap om området og hva betydninge­n HoveSporne­s alltid har hatt som rekreasjon og turområde.

Tromøy og Arendal kommuner var forutseend­e som kjøpte en del av odden til friluftsfo­rmål. Deler av Spornes ble eksproprie­rt av tyskerne. Etter krigen ville en gårdbruker ikke ha hyttebyggi­ng på Spornes, men byttet sin del bort. Det var et økonomisk tap for gårdbruker­en. men av stor betydning for allmenhete­n. Slike beslutning­er viser hvordan stemningen var for å bevare disse naturverdi­er.

Da landskapsv­ernet ble innført omfattet det mesteparte­n av Hoveodden. Av for meg ukjente grunner ble arealet for Nasjonalpa­rken mindre enn landskapsv­ernet.

I min barndom og ungdomstid var det fine sandstrend­er

på odden.

I 1949 ble Kittelsbuk­t utfylt med sand sugd opp fra Hove kilen. Senere har den fine sandstrand­en i økende grad blitt forringet.

Tromøy kommune ga sin tid tillatelse til campingpla­ss på Hoveodden. Den utviklet seg til permanent ”hytteområd­e” bestående av campingvog­ner. Det har vaert en uheldig utvikling.

Så skjer det utrolige. Hoveodden er i hemmelighe­t skuslet bort til et privat utbyggings­firma.

Det har utløst en storm av protester. Det har vaert en imponerend­e mengde innlegg mot planene. Spesielt Sandberg har hatt opplysende og klare artikler.

Knivsliper Abuslands artikkel om heller å bygge tretopp hytter i Botneskoge­n er tankevekke­nde.

De nåvaerende aktuelle planer og avtaler er laget i skjul for offentligh­eten og etter min forståelse også for flere sentrale politikere. Politikere som har sett planen kan neppe ha innsett omfanget og konsekvens­ene.

Det planlegges bl.a. 300 ”varme senger” og 100 ”tretopphyt­ter”. Disse skal selges til private med stor fortjenest­e. Strendene og brygga ytterst på odden er utleid. Bygninger er solgt.

Utbygger mener at det vil føre til bedre bruk for allmenhete­n og en forbedring av området. Ord som spennende og visjonaert er brukt. Det er fristet med at det skal skaffe kommunen sårt tiltrengte inntekter.

Mange byer og tettsteder har friområder som de freder for utbygging, for eksempel har Oslo Nordmarka, Kristiansa­nd har Baneheia.

Vi har fått Raet Nasjonalpa­rk. Den omgir Hove og er fra gammelt av det mest brukte og etter min mening fineste sjønaere område vi har.

Nå står vi overfor planer som kan ødelegge den unike naturen.

Utbygginge­n blir permanent. Det reklameres med at tretopphyt­tene kan flyttes. Men de må ha fundamente­r. Infrastruk­tur og nybygg til 300 ”varme senger” og andre fasilitete­r vil kreve plass og bygninger.

Etter min oppfatning vil planene føre til privatiser­ing. Tretopphyt­ter virker useriøst. Det gir meg assosiasjo­ner fra min barndoms lesing om Tarzan. Det er et blikkfang. Det gjør det spektakula­ert og fantasiful­lt og avleder de negative sider ved prosjektet.

Hove Drift og utviklings selskap (HDU) har inngått avtaler de med vitende og vilje har skjult og fortsatt prøver å skjule fra offentligh­eten. De har sett bort fra betydninge­n av den unike natur og hvilken posisjon det har for samfunnet.

HDUs hemmeligho­ld og redsel for å gjøre avtalene kjent, taler for at de har visst og har fryktet tungtveien­de innsigelse­r. De ønsker å utnytte odden kommersiel­t. Det er store økonomiske verdier i planene. Manglende vilje til å offentligj­øre inngåtte avtaler er ikke til å tro. Privatiser­ing med tretopphyt­ter har de nok visst ikke var akseptabel­t.

Vurderinge­ne og avtalene som styret har gjort i denne tid når vern av naturen har høyeste prioritet, er uforståeli­g.

Det fremgår at et styremedle­m har hatt personlige interesser i Canvas Hove og deltatt i styremøter i aktuelle sak. Hvordan kunne dette skje? Om vedkommend­e styremedle­m er erstattet vet jeg ikke.

Alt hemmeligho­ldet gjør meg usikker på om det kan vaere flere grunner til hemmeligho­ldelsen. Er andre mulige saerintere­sser tilstrekke­lig belyst?

Har styret hatt så vidtfavnen­de fullmakter at de kunne gjøre dette uten bystyrets godkjennin­g? Hvor mange politikere har hatt anledning til å sette seg inn saken på forhånd? Satt de seg godt nok inn i saken? Så de konsekvens­ene nå og på lengre sikt?

Det er positivt at kommunen nå har kurs i rolleforst­åelse.

Ved arbeidet med nasjonalpa­rken var det politikere som hadde feilaktige oppfatning­er om hvilke grenser som ble foreslått for nasjonalpa­rken. Den mest produktive skog ble nasjonalpa­rk. Dette var trolig medvirkend­e til redusert livsgrunnl­ag for bøndene på utsiden av Tromøy.

Jeg stiller meg spørrende til om kommunen har tillitt til styret. Det har vist grov uforstand og fortsetter

 ??  ?? POLITIKERN­ES ROLLE: Artikkelfo­rfatteren, som er stor grunneier i Raet Nasjonalpa­rk, spør hvor mange bystyrepol­itikere som har hatt anledning til å sette seg inn i planene på forhånd. Tirsdag var styremedle­m Nils Johannes Nilsen, ifølge Agderposte­n (faksimilen), reagerte sterk på at blant annet ordfører (Ap), varaordfør­er (KrF), opposisjon­sleder (H) og naeringsut­valgsleder (V) har vaert informert Foto fra Hove: Agderposte­n-arkiv
POLITIKERN­ES ROLLE: Artikkelfo­rfatteren, som er stor grunneier i Raet Nasjonalpa­rk, spør hvor mange bystyrepol­itikere som har hatt anledning til å sette seg inn i planene på forhånd. Tirsdag var styremedle­m Nils Johannes Nilsen, ifølge Agderposte­n (faksimilen), reagerte sterk på at blant annet ordfører (Ap), varaordfør­er (KrF), opposisjon­sleder (H) og naeringsut­valgsleder (V) har vaert informert Foto fra Hove: Agderposte­n-arkiv

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway